Zeewetenschappers vertelden op 3 unieke locaties met zeezicht
Onderwerpen van de afgelopen editie van ZeeUitzicht
Klik op de titel om de presentatie te bekijken.
- Zandbanken binnenstebuiten gekeerd
Vera Van Lancker – Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)
De korrel op het strand voelt niet altijd hetzelfde en menige kustbewoner zal met fascinatie zandopspuitingen hebben aanschouwd. Waar komt het zand vandaan, hebben we er genoeg van en wat is het landschap onder de waterspiegel? Zeewetenschapper Vera Van Lancker neemt u mee naar de zeebodem en ontrafelt enkele mysteries.
- Belgische receatieve zeevisserij in kaart
Thomas Verleye - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
De recreatieve visserij in de Belgische Noordzee bleef tot voor kort helemaal onder de radar, maar daar kwam afgelopen jaar verandering in. Hoe verhoudt ze zich ten opzichte van de professionele zeevisserij, welke vistechnieken worden gebruikt en welke soorten worden gevangen? Een ongekende wereld voor het eerst in kaart gebracht.
- Het begraven verleden van onze Noordzee
Jan Seys - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Dankzij nieuwe technologieën geeft de Noordzeebodem, beetje bij beetje, haar geheimen prijs. Begraven oervalleien bewoond door mammoeten en wolharige neushoorns, verdronken steden en eilanden, walruskerkhoven en munitiestortplaatsen uit Wereldoorlog I. In een reis door de tijd neemt de spreker je mee in een steeds veranderende zeeomgeving.
- Kustbescherming via natuurlijke riffen
Alexia Semeraro – Instituut voor Landbouw- , Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)
Dijken en dammen worden vandaag in vraag gesteld als enige vorm van kustbescherming. Biedt de aanleg van extra natuurlijke buffers een betere bescherming tegen stormvloeden, zeespiegelstijging en kusterosie? Het wetenschappelijk project Coastbusters experimenteert met kokerbouwende wormen, marine flora en schelpdieren voor de aanleg van natuurlijke riffen als bijdrage aan onze kustbescherming.
- Hoe reageert het zeeleven op de klimaatsverandering? (presentatie niet beschikbaar)
Ellen Vlaminck – Onderzoeksgroep Mariene Biologie, Universiteit Gent (Ugent)
Het klimaat is in verandering en dat heeft ook op onze Noordzee een effect, de temperatuur van het zeewater stijgt en er treedt verzuring van het water op. In en op de Noordzee is er ook een toename aan menselijke activiteiten. Windmolens zorgen er voor alternatieve energie en mosselaquacultuur in deze windmolenparken lijkt succesvol. Hebben deze veranderingen een effect op het zeeleven in onze Noordzee?
- Oceaanverzuring, de onbekende kant van de klimaatmedaille
Jan Vanaverbeke – Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)
Het is vandaag algemeen aanvaard dat de uitstoot van CO2 zorgt voor een opwarming van het klimaat. Wat minder mensen weten, is dat de oceanen grote hoeveelheden CO2 opnemen, en er dus voor zorgen dat de klimaatopwarming wordt afgeremd. Elk voordeel heeft echter zijn nadeel: als gevolg van die CO2-opname wordt de zee altijd maar zuurder, met alle gevolgen vandien...
- De mysterieuze zeereis van de paling
Pieterjan Verhelst – Onderzoeksgroep Mariene Biologie, Universiteit Gent (Ugent)
Palingen worden geboren in zee, maar groeien op in onze rivieren en kanalen. Door het zenderen en volgen van palingen, maakte recent onderzoek duidelijk dat waterpompstations en sluizen de migratie naar zee sterk belemmeren. Eens in zee, blijft het lot van de paling voor de wetenschap een mysterie. Maar ook daar speelt vernieuwend Belgisch onderzoek op in.
ZeeUitzicht is een initiatief van de provinice West-Vlaanderen i.s.m. verschillende overheden, natuurorganisaties en onderzoeksinstituten die ons bewust willen maken van wat de Noordzee allemaal biedt en samen oproepen om de zee beter te beschermen.
Provincie West-Vlaanderen; Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (natuurwetenschappen.be); Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO); Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ); Universiteit Gent, Wereldnatuurfonds, Natuurpunt, Federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en leefmilieu.