Van augustus 2021 tot april 2023 liep in het Provinciaal Archief West-Vlaanderen een cultureel-erfgoedproject rond het inventariseren en waarderen van de archieven van het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst-Provinciaal Museum Constant Permeke en van museumdirecteur/curator Willy Van den Bussche.
Met het einde van het project in zicht deelden wij en onze partners onze ervaringen graag met de sector. Op 27 april ging een ‘inspiratiedag’ door in Mu.ZEE. Na een korte begroeting door Joost Declercq (artistiek coördinator Mu.ZEE) volgde het Provinciaal Archief met een korte toelichting van het project. Vervolgens gingen Jan Stuyck (CKV), Joëlle Depovere en Collyn Verlinde (Provinciaal Archief), Jeroen Cornilly (Letterenhuis) en Hendrik Defoort (UGent) dieper in op enkele specifieke problematieken bij het inventariseren van kunstgerelateerde archieven.
Mieke Mels (curator Mu.ZEE) gaf tijdens de middagpauze een rondleiding in het museum, met een specifieke focus op de collectiepresentatie.
De namiddag ging over het waarderen van archieven. Enkele panelleden deelden hun ervaringen en tips met het publiek, onder de leiding van Anne-Cathérine Olbrechts (FARO).
Jelena Dobbels (FARO) was moderator doorheen de dag.
De presentaties, een verslag, foto’s en de resultaten van het project zullen gepubliceerd worden op een specifieke projectpagina.
21/04/2023 - Onderzoek en archief
Onze lezers weten dat we al even bezig zijn met de waardering van het PMMK & PMCP- en het Willy Van den Bussche-archief. Nu hebben we het eindproduct klaar: de waarderingslijst.
Wat is een waarderingslijst? Dat is een instrument dat lijkt op een archiefselectielijst, maar waarbij de verschillende erfgoedwaarden uitgelicht worden. We willen zo de inhoudelijke waarde van de archiefstukken benadrukken.
De klankbordgroep heeft alle archiefreeksen besproken en gewaardeerd op basis van enkele vaste criteria. We gebruikten daarvoor een aangepaste versie van het waarderingskader van één van onze partners, nl. het Centrum Kunstarchieven Vlaanderen.Er werd telkens een score (laag, gemiddeld, hoog, uitzonderlijk hoog) toegekend aan de reeksen.
Waarderen dient niet alleen om te bepalen of iets waardevol is om te worden bewaard, maar leert ook wat de mogelijkheden zijn voor tentoonstellingen, digitaliseringsprojecten, onderzoeksprojecten, enzovoort.
14/04/2023 - Archief en onderzoek
We maken in het project ook gebruik van Linked Open Data (LOD). Hierbij worden gestructureerde gegevens op het web gepubliceerd en gekoppeld. Het meest gekende voorbeeld is Wikipedia. Met LOD willen we gegevens op een gestandaardiseerde manier structureren en linken, waardoor het gemakkelijker wordt om informatie te delen en hergebruiken.
We hopen de zichtbaarheid van het PMMK & PMCP- en Willy Van den Bussche-archief te verhogen door gebruik te maken van LOD en Wikipedia. Het publiceren van gegevens op het web als Linked Data zorgt voor een betere toegankelijkheid van de archieven en een groter publieksbereik. We streven naar een Wikipedia-pagina over de tentoonstellingen van het PMMK & PMCP.
Hiervoor werken we samen met meemoo, het expertisecentrum voor digitaal cultureel erfgoed. Zij helpen onder andere met digitaliseren, duurzaam bewaren, digitaal beheer, content toegankelijk maken en nog zoveel meer.
Dus houd zeker je ogen op, want eind april komt de pagina online.
07/04/2023 - Archief en onderzoek
Beste lezers,
Het einde van het Willy Van den Bussche-project is in zicht en daarmee komen we aan de afloop van onze blog. Niet getreurd, er komen nog 4 blogpostjes aan. Hierin zullen we de eindresultaten van het project in de kijker zetten. We beginnen met de ODIS-database.
Aan de hand van het archief van Willy Van den Bussche wensten we een netwerkkaart op te stellen van al zijn contactpersonen. Deze informatie op een gestructureerde manier naar de onderzoeker brengen was evenwel niet vanzelfsprekend. Tot we van de klankbordgroep het advies kregen om hiervoor samen te werken met ODIS.
ODIS is een webdatabank die gegevens bevat over organisaties, personen/families, gebeurtenissen, gebouwen en publicaties, met focus op de 19de- en 20ste eeuw. Ze werken onder andere samen met vier Vlaamse privaatrechtelijke archief- en onderzoeksinstellingen (ADVN, Amsab-ISG, KADOC-KU Leuven en Liberas) en Vlaamse universiteiten (KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en VUB). In 2021 werd ODIS geraadpleegd door meer dan 31.000 gebruikers, die samen 505.129 steekkaarten consulteerden.
Dit maakt van ODIS een interessante partner om onze doelgroep van onderzoekers te bereiken. We zullen 4 categorieën invoeren in ODIS:
De nuance moet wel worden gemaakt dat het alleen gaat om personen en instellingen die we kunnen bevestigen aan de hand van het archief. Voor de tentoonstellingen en de publicaties werken we samen met Mu.ZEE.
De fiches zullen binnenkort opgeladen worden, maar mocht je al eens willen snuisteren in ODIS: ODIS
31/03/2023 - Actueel
Binnen een kleine maand is het zover: Erfgoeddag! Dit jaar doet ook het Provinciaal Archief mee. Vanaf zondag 2 april kun je je inschrijven voor onze activiteit.
Duik op zondag 23 april in de geschiedenis van boerderijdieren.
Bezichtig affiches van prijskampen, blader door registers over rundvee, paarden en schapen, bestudeer diverse penningen en verken documenten over landbouwdieren.
Terwijl de (groot)ouders een boeiende rondleiding krijgen in het archief, kunnen kinderen van 7 tot 14 jaar p-aardig aan het werk!
Met oliepastel en ecoline creëren de kinderen een schilderwerk, waarbij de koe en het paard centraal staan. In kalligrafie op kinderniveau wordt een stukje zelfgemaakte poëzie toegevoegd. Zo krijgen ze een prachtige poëzieposter als resultaat.
De workshops worden begeleid door artiest Charlotte Schelfthout van kinderatelier Tralali Tralala.
Er zijn 3 sessies voorzien:
9u00 - 10u30
11u00 - 12u30
14u00 - 15u30
Voor meer info: Ontdek het 'beestig' archief op Erfgoeddag | Provincie West-Vlaanderen
24/03/2023 - Actueel
Precies een week geleden moesten we met veel spijt in het hart afscheid nemen van Raoul Servais. Hij was 94. Deze in Oostende geboren kunstenaar was niet alleen filmmaker. Hij kon ook beeldend kunstenaar, ontwerper, tekenaar en animator op zijn palmares zetten.
Als jonge man verhuisde hij naar Oostende waar hij verschillende ‘like minded’ kunstenaars ontmoette. Hij haalde zijn inspiratie bij artiesten als Léon Spilliaert, Constant Permeke, Paul Delvaux, René Magritte, enz.. In de jaren ’60 werd Servais als docent aangesteld in het KASK en daar deed hij iets dat niemand hem voordeed. Hij stampte de eerste animatieopleiding in Europa uit de grond!
Zelf zal Servais meerdere animatiefilms maken. Deze waren in 2018 te zien in de Raoul Servais Museumvleugel van Mu.ZEE.
Zijn dood is een enorm verlies voor de kunst- en filmwereld.
17/03/2023 – Actueel
Soms komen we zaken tegen waarvan we niet weten wat of wie het is. Zo vonden we in het archief een brief met een onleesbare handtekening. Het moest gaan om een medewerker van het voormalige ICC (Internationaal Cultureel Centrum) in Antwerpen, dit konden we opmaken uit de briefhoofding. We legden de vraag voor aan de collega’s van het CKV (Centrum Kunstarchieven Vlaanderen). Zij konden de handtekening ook niet meteen plaatsen. Maar een week of twee later kregen we een mailtje met het antwoord. Bart Cornel, de archiefbeheerder van het CKV, had aan Lieve - de echtgenote van de voormalige ICC-directeur Flor Bex - gevraagd of ze de handtekening herkende. En ze wist over wie het ging!
Met de hulp van onze CKV-partner konden wij een antwoord vinden. Je ziet maar hoe interessant het is om je partners iets te kunnen vragen.
10/03/2023 - Actueel
Het was deze week Internationale Vrouwendag! Dat konden we niet aan ons laten voorbij gaan. We willen een licht werpen op een heel bijzondere vrouw voor het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst te Oostende: Jeanne Matossian.
Deze vrouw hield van kunst – zo simpel is het. Ze bewonderde heel wat kunstwerken op tentoonstellingen en kunstbeurzen. Jeanne Matossian ontpopte zich als een echte mecenas van de kunsten. Haar echtgenoot, de Brusselse André Matossian steunde haar passie. Ze bleek er ook een neus voor te hebben, zo kocht ze onder andere werken van de beeldhouwer Sorel, de schilders Lambert-Loubère en Coutelas.
Na haar dood wilde haar echtgenoot haar kunst aan de wereld tonen. Zo richtte hij de Matossian Foundation op in 2001. Het PMMK zou zich voor 10 jaar het thuis van deze collectie mogen noemen. Daarna verhuisde de collectie naar Chartres.
03/03/2023 – Actueel
Constant Permeke – het favoriete studieobject van Willy Van den Bussche – overleed in 1952. Hij is dus 70 jaar dood. Dat betekent dat er niet langer auteursrechten gelden op de afbeeldingen van zijn kunstwerken die bijvoorbeeld op ‘Art in Flanders’ te vinden zijn.
Je kan nu via artinflanders.be afbeeldingen van schetsen, schilderijen en beeldhouwwerken downloaden en gebruiken.
24/02/2023 – Instellingen
Zij die onze blog volgen weten dat we vorig jaar studenten van Hogeschool Vives over de vloer kregen. In kader van het vak ‘Management van cultuurorganisaties’ brachten de tweedejaarsstudenten van de opleiding Cultuurmanagement ons opnieuw een bezoek.
Joëlle gaf een korte toelichting over het Willy Van den Bussche-project. Door de vergaarde kennis en ervaring van het afgelopen jaar, kon ze er al heel wat meer over vertellen dan bij het vorig bezoek. Hierna lichtte Isabelle de werking van het Provinciaal Archief toe.
Een bezoek aan het depot mocht natuurlijk niet ontbreken.
Als afsluiter kregen de studenten een kleine waarderingsoefening voorgeschoteld met een deel van het archief van Willy Van den Bussche.
Wat ons betreft was het een geslaagd bezoek en we kijken al uit naar de volgende keer!
17/02/2023 – Instellingen
Vorig jaar kregen we bezoek van de collega’s van het Centrum Kunstarchieven Vlaanderen (CKV). Nu was het onze beurt om eens bij hen in Antwerpen langs te gaan. Daar gaven ze uitleg over de interne werking van het centrum. We kregen een preview van hun nieuwe beheersysteem en mochten het archief induiken. Het was heel interessant om te zien wat kunstenaars zoal bewaren. Voor de archivaris is het alvast een uitdaging!
Dit werd gevolgd door een toelichting bij de kleine archieftentoonstelling die te zien is in het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA). Als afsluiter gingen we nog naar het documentatiecentrum.
Het was zeker een interessant bezoek en graag bedanken we onze collega’s van het CKV voor de warme ontvangst en de boeiende rondleiding!
10/02/2023 - Instelling
Margot:
Ik ben Margot en studeer Office Management & Communicatie in het Sint-Jozefsinstituut te Brugge, ik zit nu in mijn laatste jaar. Voor mijn studies moet ik twee weken stage volgen en zo ben ik terechtgekomen in het Provinciaal Archief van West-Vlaanderen.
In februari 2023 ben ik hier met mijn stage begonnen. Ik kreeg meteen een warme ontvangst van de collega’s waardoor ik mij zeer snel op mijn gemak voelde. Meteen kreeg ik een heel uitgebreid takenpakket. Dat maakt mijn stage natuurlijk superinteressant, want ik kan mijn tijd gevarieerd besteden. Er is altijd wel iets te doen, nooit werk te kort! Eén groot project waar ik me mee bezig mag houden is het archiveren en beschrijven van brieven en mails van Willy Van den Bussche. Tussendoor krijg ik ook nog heel wat andere taken zoals Excellijsten opstellen, met de archiefdatabank werken, verslagen opmaken voor vergaderingen, … .
Persoonlijk heb ik het gevoel dat deze stage me veel bijleert. Ik leer efficiënt werken met verschillende programma’s zoals Excel, de databank van de Provincie, … . Bij elke taak wordt ook een heel grondige uitleg gegeven en als ik een vraag heb wordt ze steeds met plezier beantwoord. Ik heb het gevoel dat de communicatie en samenwerking met collega’s heel vlot verloopt, een heel fijne stageplaats.
03/02/2023 - Actueel
Beste lezers, we gaan nog eens beroep doen op jullie. Heeft iemand enig idee wat er op deze foto staat? We vonden deze foto tussen andere oude foto’s van het Ensormuseum in Oostende.
Laat ons gerust je ideeën weten via [email protected]!
20/01/2023 - Actueel
Het was ooit een droom van Willy Van den Bussche: hij wilde een museum voor moderne kunst onderbrengen in het iconische kantoorgebouw van de Brugse Gistfabriek. Als Bruggeling vond Van den Bussche dat er in Brugge een te klein aanbod was aan moderne en hedendaagse kunst. Dus toen hij op zoek ging naar een nieuw gebouw voor de provinciale kunstcollectie, die toen in de Ieperse Lakenhallen was ondergebracht, zette hij zijn zinnen op de oude gistfabriek. Zijn droom is helaas nooit uitgekomen. En uiteindelijk vond de collectie een onderkomen in Oostende.
De Gistfabriek blaast nu 125 kaarsjes uit en dat wordt met een fototentoonstelling gevierd. Deze is te zien op vijftig grote fotopanelen op de fabrieksmuren langs de Komvest. Ga zeker eens kijken als je in de buurt bent!
Historiek – Gistfabriek - IFF Brugge – Genencor International – Brugge (biosciencecareers.be)
13/01/2023 – Archief en onderzoek
We kunnen het je op een briefje geven, Willy Van den Bussche schreef en kreeg veel brieven. Om deze allemaal te sorteren, hebben we de hulp ingeroepen van onze startbaner Ruth. Zij bekijkt de brieven. Aan de hand van de info die erop staat, sorteert ze de brieven op naam en schrijft de datum met potlood op de map. Dit maakt het makkelijker om later te inventariseren.
Ruth komt zo leuke zaken tegen. Er zijn soms brieven met tekeningen of doodles erop. Naast dit soort leuke verrassingen, valt het op hoe uitgebreid Van den Bussche zijn netwerk was. Zo hebben we brieven van China, Japan, de Verenigde Staten,… Er zit zelfs een brief in die vertaald is in het Welsh!
Maar één beeld zegt meer dan 1000 woorden – kijk maar eens naar Ruth tussen de mapjes.
06/01/2023 – Instellingen
Deze kunstenaar is geen vreemde in de zalen van het museum. Raoul De Keyser is een Belgische, autodidactische kunstenaar die opkwam in de jaren 1960. Zijn werken lijken heel tegenstrijdig – abstract, maar uit het dagelijkse leven getrokken. Hij noemde zichzelf een abstracte realist. Het is met andere woorden een heel fascinerende kunstenaar. Zo inspireerde hij een nieuwe generatie van schilders zoals bijvoorbeeld Luc Tuymans. Willy Van den Bussche had ook een voorliefde voor het medium schilderkunst, waarin De Keyser werkte.
De Keyser was meerdere keren te zien in het PMMK. Zo was er de tentoonstelling Na Beervelde in 1988. Hier toonden de kunstenaars die de kelders van het kasteel Beervelde in Oost-Vlaanderen schilderden, samen hun werk.
1992 is het jaar dat de bekende tentoonstelling Modernism in Painting van start ging. Hier was Raoul De Keyser ook van de partij. Hier wilde men terug de schilderkunst tonen, na een tijd van conceptuele kunst.
In 1996 was De Keyser te zien in de solotentoonstelling genaamd Raoul De Keyser, "Leervluchten 1992-1994”. Het museum toonde toen een 45-tal werken van de meester.
En nu is Raoul De Keyser terug in de zalen van het Mu.ZEE in een nieuwe tentoonstelling Friends in a Field: Conversations with Raoul De Keyser. Verschillende kunstenaars gebruiken zijn radicale aanpak voor schilderkunst als een punt voor conversatie tussen De Keyser en een diverse groep kunstenaars.
Zeker de moeite!! Meer informatie: Friends in a Field: Conversations with Raoul De Keyser | muzee | Mu.ZEE
Mocht je geïnteresseerd zijn in archiefstukken rond de andere tentoonstellingen die te zien waren in het PMMK, kom ons gerust bezoeken en kijk de documenten in.
16/12/2022 – Archief en onderzoek
Ja, het is weer zover. De kerstbomen worden gedecoreerd, de lichtjes opgehangen en de kerstkaartjes vliegen de deur uit. De feestdagen zijn daar!
Willy Van den Bussche kreeg natuurlijk ook kerstkaartjes en kijk hier naar het mooie voorbeeld van de kunstenares Lise Brachet. Hopelijk krijgt iedereen zo’n leuke kaartjes in de brievenbus.
We wensen jullie allemaal een zeer fijn kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar!
Ps de komende twee weken zal de blog niet worden geüpdatet. We staan terug paraat in het nieuwe jaar.
09/12/2022 - Actueel
Eerst en vooral willen we jullie bedanken voor de leuke Kunstendag voor Kinderen in het Provinciaal Archief West-Vlaanderen op 20 november 2022. U en uw kind(eren) hebben er mee voor gezorgd dat we over een geslaagde dag kunnen spreken. Aan deze dag was ook een kleine wedstrijd gekoppeld:
Curator Benedict Vandaele heeft zijn favoriete werkjes gekozen die hieronder beschreven staan. De winnaars krijgen een prijs, bestaande uit toegangstickets tot ’t Zwin en een knutselpakketje, opgestuurd.
Activiteit 1: Maken van een kunstige natuurinstallatie in het Archief
Artiest: Kamiel
Benedict: “Opvallende experimenten met de verschillende materialen.
Prachtige kleuren en interessante vormen in een passend geheel.
Een mooie voorstelling van verschillende dieren rond een slinger.“
Activiteit 2: Tekenen van een kunstig postkaartje in het Archief
Artiest: Marit
Benedict: “Ze toont de mens zoals hij is op een humoristische manier.”
Proficiat aan de winnaars!
Als we alle prachtige werkjes zien, ben ik zeker dat het een moeilijke keuze zal geweest zijn.
Hierbij bedanken we graag nog even curator Benedict Vandaele en artiest Charlotte Schelfthout (kinderatelier Tralali Tralala) voor de goede begeleiding doorheen de dag.
Charlotte Campers
5/12/2022 - Actueel
Vandaag is het Internationale dag van de vrijwilliger. We hadden onze vrijwilligers al eens in de kijker gezet, maar willen ze vandaag via deze weg ook nog eens bedanken. Ze zijn fundamenteel aan onze werking.
Gelukkig hebben we een super team van vrijwilligers! Recent nog namen we afscheid van een vrijwilligster die ons maar liefst 15 jaar ondersteunde. Dat is nog eens toewijding.
Bedankt voor jullie inzet! ❤️
25/11/2022 - Actueel
Zondag 20 november opende het Provinciaal Archief de deuren voor kinderen en hun (groot)ouders. Het was een geslaagde eerste editie! Het thema van deze kunstendag was 'Natuur' en 'Natuurtalenten'. We maakten van de gelegenheid gebruik om het PMMK-PMCP-archief en het Willy Van den Bussche-archief in de kijker te zetten.
De kinderen konden kiezen tussen twee activiteiten: een kunstige natuurinstallatie in elkaar knutselen of het tekenen van een postkaartje. Vooral de installatie had succes. Dekinderen konden er een diertje maken met behulp van verschillende natuurelementen (bladeren, takjes, e.d).
De ouders kregen een rondleiding in het archief en meer uitleg over het Willy Van den Bussche-archief.
Een leuke dag voor jong en oud!
18/11/2022 - Instellingen
Deze week is een drukke week bij ons op het archief. Woensdag hadden we de tweede sessie van ons waarderingsproces. Daar waardeerden we de 2 archieven, nl. vanhet PMMK-PMCP en van Willy Van den Bussche, in hun geheel.
Daarnaast organiseren we dit weekend leuke activiteiten rond het archief voor Kunstendag voor Kinderen. Schrijf je gerust in voor onze toffe workshops! P.s. ouders zijn zeker ook welkom en krijgen een rondleiding in het archief.
10/11/2022 - Instellingen
Ieder jaar neemt de Provincie iemand aan via een startbaanovereenkomst om een jaar lang bepaalde archieven te verwerken. Sinds 1 september 2022 vul ik die positie in en vervoeg ik het team in het provinciaal archief. Nadat ik mijn Master in de Geschiedenis in Leuven afrondde, sprak het archiefwerk me aan omdat dit niet alleen aansloot op mijn opleiding, maar ook een aanvulling was.
Mijn taak bestaat een archief dat overkwam uit de kelder van het Provinciaal Hof archiveren. Op dit moment ben ik voornamelijk bezig met de inhoud van het archief te bekijken. Het bevat een allegaartje van documenten, zoals agenda’s van de provincieraad, oude cursussen van bijscholingen, maar ook dossiers over de Rijkswacht en hun interventies.
04/11/2022 - archief en onderzoek
Zoals je kunt zien, werd Willy Van den Bussche uitgenodigd voor vele openingen van tentoonstellingen. De kunstenaar was doorgaans zelf aanwezig op deze vernissages. Het gaf de directeur de kans om nieuwe werken van gekende kunstenaars en om beginnende kunstenaars te leren kennen.
Willy Van den Bussche ontving uitnodigingen uit zowel het binnen- als het buitenland. De uitnodigingen van België gaan terug tot de jaren ‘70. De buitenlandse uitnodigingen komen uit Nederland, Frankrijk, Engeland,… . Er zijn er zelfs een paar uit Amerika!
Het leuke aan deze uitnodigingen is dat ze de evolutie tonen van de grafische vormgeving of van een bepaalde kunstenaar.
Kom ze maar gerust eens inzien!
28/10/2022 - Instelling
Nee, we zijn niet opgepakt door de politie. Het hele team van het Provinciaal Archief ging op bezoek bij het Stadsarchief Poperinge om hun escape room uit te proberen en zo ideeën op te doen voor onze eigen educatieve werking.
Zij ontwikkelden deze game om jongeren mee te krijgen in de archiefwereld/het archiefverhaal. Tijs Goethals (archivaris) werkte hiervoor samen met Josephine Seynaeve (leerkracht Maatschappelijke vorming). Jongeren leren met dit spel meer over archiefwerking. Leerlingen kunnen archiefmateriaal zien, en vastpakken. Vervolgens is het aan de leerkracht om vanuit dit spel verder te werken op de leerstof.
Wij vonden het alvast heel leuk! Onze eerste groep veroverde met een tijd van 50:55 zelfs een plaatsje in de top 5. Niet slecht al zeggen we het zelf.
Enorm bedankt aan het Stadsarchief Poperinge en Tijs Goethals voor de goede ontvangst en het leuke spel!
21/10/2022 - Instellingen
Maandag kregen we bezoek uit Antwerpen. De mensen van het Centrum voor Kunstarchieven Vlaanderen kwamen om een bezoek te brengen aan het archief en om meer informatie te krijgen over het Willy Van den Bussche-project.
Voor zij die het CKV niet kennen: "Voor haar dienstverlening richt het Centrum voor Kunstarchieven Vlaanderen zich op actoren uit het brede veld van de hedendaagse beeldende kunst zoals kunstenaars, curatoren, kunsthallen, verzamelaars, critici, galeries en andere kunstprofessionals en staat hen bij met raad en daad in het vormen, bewaren en duurzaam ontsluiten van hun archief."
Het CKV maakt deel uit van onze klankbordgroep rond waarderen en reikte ons ook hun waarderingstool aan. Van deze tool (met een paar aanpassingen) maken we nu gebruik voor de waardering van de archieven van het PMMK en Willy Van den Bussche.
Wij kijken al uit naar ons tegenbezoek!
14/10/2022 - Actueel
Gedurende 6 weken is Radio2 Weekwatchers te gast in Mu.ZEE. Ruben Van Gucht ontvangt er van 8:00 tot 10:00 bekende gasten en dit elke zaterdag tussen 8 oktober en 12 november. Wil je er graag bij zijn en tegelijkertijd genieten van de unieke setting van Mu.ZEE? Koop dan vlug je ticket hier. In de prijs zit een ontbijt en een toegangsticket tot Mu.ZEE waarmee je na de uitzending de tentoonstelling Joris Ghekiere en de vaste collectie kan bezoeken.
Kijk gerust eens op de website om te zien wie er te gast is: Radio2 Weekwatchers live te gast in Mu.ZEE | muzee | Mu.ZEE
Dit is zeker niet de eerste keer dat de radio zijn weg naar het museum vindt. In de tijd van Willy Van den Bussche waren er ook al samenwerkingen met verschillende media kanalen om het museum en zijn collectie te promoten. Hierover hebben we verschillende stukken in ons archief.
7/10/2022 - Actueel
Deze week legden we de eerste stenen voor ons waarderingsproces met een bijeenkomst van de klankbordgroep. Deze bestaat uit partners en geëngageerde stakeholders. Samen bekijken we welke stukken/deelreeksen interessant zijn voor welke groepen en hoe we deze kunnen inzetten.
Maar wat betekent waarderen precies? Faro (steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector) definieert het als volgend:
“Een waardering van cultureel erfgoed is een participatief proces en vormt de basis voor een duurzame cultureel-erfgoedwerking. Het wordt ingezet met als doel om op een rationele manier te herkennen en verzamelen, behouden en borgen, onderzoeken, presenteren en toeleiden; de vijf basisfuncties van het Cultureelerfgoeddecreet.”
En het klinkt zeker niet makkelijker dan het is 😉
Enorm bedankt aan de deelnemers en aan Anne-Cathérine Olbrechts, die optrad als moderator.
De volgende bijeenkomst van de klankbordgroep is gepland op 16 november.
30/09/2022 - Archief
Momenteel zijn we bezig met de laatste stukken te inventariseren! Hierna beginnen we aan het archiefschema om het voor onderzoekers makkelijk weg wijs te maken in het archief.
Kijk maar eens naar ons geordend, geschoond, en geïnventariseerd archief!
23/09/2022 - Actueel
Kunstliefhebbers zullen deze week gekeken hebben naar het tv-programma ‘Een nacht in het museum’ en Fred Bervoets hebben herkend. Hij was de speciale gast om het schilderij ‘Aanbidding door de Koningen’ van Peter Paul Rubens te bespreken met Thomas Vanderveken en de West-Vlaamse Wim Willaert.
Als kind is Bervoets al erg gefascineerd door kunst en bijgevolg volgt hij opleidingen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten. Daar zal hij al vroeg erkenning genieten en meerdere prijzen winnen.
De kunstenaar gebruikt halsstarrig het schilderen als kunstvorm , en zoals je weet was dit ook het geliefde medium van Willy Van den Bussche. Bervoets’ schilderkunst is een erfgenaam van de kunststromingen Surrealisme en Expressionisme. Verhalen nemen in zijn werk een belangrijke plaats in , dit is een karakteristiek van laatstgenoemde schilderstijl. Het schilderen helpt Bervoets om zijn verhaal over te brengen naar de toeschouwer. Dit heeft hij gelijk met Rubens, die hij bespreekt in het tv-programma.
Met andere woorden: het is zeker eens de moeite om een grote Antwerpse meester over een andere grote Antwerpse meester te horen spreken en zijn mening te geven.
Mocht je interesse hebben in de kunstenaar: we hebben verschillende (ontwerp)teksten rond de kunstenaar en zijn tentoonstelling in 1992 in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst in Oostende.
16/09/2022 - Actueel
José Vermeersch zou dit jaar 100 jaar geworden zijn, en dit kan zomaar niet passeren. Hierom zullen vzw Atelier José Vermeersch samen met Westtoer en de gemeente Lendelede drie unieke expo’s over zijn werk en leven op touw zetten. Je kunst deze van 17 september tot en met 13 november 2022 bezoeken.
José Vermeersch (1922 – 1997) zal zowel in het PMMK als in het PMCP tentoonstellen, twee keer tijdens zijn leven en éénmaal in de vorm van een postume retrospectief. Zijn werk zal over heel de wereld worden getoond.
Het is dus zeker eens de moeite om te gaan kijken! Meer informatie: www.josevermeersch.be
Wij hebben natuurlijk ook materiaal rond de kunstenaar en de tentoonstellingen, dus mocht je geïnteresseerd zijn, kom maar gerust langs!
09/09/2022 - Actueel
De hele wereld hoort voor het eerst in 70 jaar de woorden ‘Long live the King’ vanuit het Verenigd Koninkrijk. Queen Elizabeth II stierf gisteren in Balmoral, in Schotland. Ze bereikte de gezegende leeftijd van 96 jaar, waarvan ze 70 jaar aan het hoofd stond van het Britse Koningshuis. Haar zoon Charles is nu King Charles III.
Zoals jullie weten was Willy Van den Bussche een Constant Permeke liefhebber en kenner. Wat sommigen misschien niet weten over deze Vlaamse expressionist, is dat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Engeland ging. Dit is een tijdperk dat Van den Bussche zeker interesseert, want deze periode zal invloed hebben op de werken van de kunstenaar. Zo hebben we boekjes, uitgegeven ter gelegenheid van de tentoonstelling "Constant Permeke - Drawings", van 4 tot en met 20 juni 1976 in Aldeburgh, Engeland, in het kader van het 29ste Aldeburgh Festival voor Muziek en Kunst.
Daarnaast werkte Van den Bussche samen met verschillende Britse kunstenaars zoals Anish Kapoor (voor Beaufort 2003 & 2006), David Mach (Between Earth and Heaven), Peter Doig (Beaufort 2006), Edward Lucie Smith (Between Earth and Heaven),…
Er zijn dus zeker linken tussen Willy Van den Bussche en het Verenigd Koninkrijk.
2/09/2022 - Archief en onderzoek
Michail Gorbatsjov, de oud-Sovjetleider, wordt deze zaterdag begraven in Moskou. Hij was 91 jaar. Zijn inzet om de communistische partij te hervormen, bracht het einde van de Koude oorlog en leidde tot de val van de Sovjet-Unie.
Daarom dachten we dat het gepast was om te tonen wat de val van het ijzeren gordijn met zich meebracht op museaal vlak.
In 1991 was er in het P.M.M.K. de tentoonstelling "Hedendaagse kunstenaars uit de U.S.S.R.". Dit kwam omdat er plots een opening was naar de U.S.S.R. en de Oostbloklanden, met de val van de Sovjet-Unie (mede dankzij Gorbatsjov zijn nieuwe politiek). Voordien was er zelden een uitwisseling van kunstidealen en -ideeën.
Aan deze tentoonstelling namen onder andere Nikolaj Kozlov, Maria Serebrjakova en Yuri Leiderman deel. De kunstenaars maakten gebruik van verschillende multimediale middelen om hun kijk op de wereld over te brengen.
Kom maar gerust eens in onze mappen snuisteren.
26/08/2022 - Instellingen
In het Provinciaal Archief zijn we momenteel de volledige handbibliotheek aan het herindelen. Dit doen we om onze collectie toegankelijker te maken voor leeszaalbezoekers.
Het nieuwe plaatsingssysteem is gebaseerd op de ZIZO-indeling, die in openbare bibliotheken worden aangewend. Er wordt gebruik gemaakt van diverse afbeeldingen en kleuren om de boeken thematisch in te delen. Zo zul je bij het snuisteren in de leeszaal leuke ontdekkingen kunnen doen bij het onderwerp dat je interesseert.
Doordat ieder boek onze handen 1 voor 1 moet passeren, leren we de collectie beter kennen en kunnen we relevante hoofdcategorieën creëren. Zo hadden we vroeger slechts 3 categorieën om de boeken in onder te brengen: Archivistiek, Geschiedenis en Provincie.
Bij het nieuwe systeem hebben we ondertussen al 6 hoofdcategorieën, die elk nog eens onderverdeeld zijn in subcategorieën: Algemeen, Geschiedenis, Informatiebeheer, Kunst, Natuur en Samenleving.
Zo’n onderneming is helaas niet iets dat in 1,2,3 gebeurt. Ieder record in de databank moet worden aangepast, ieder boek moet zijn nieuwe thematische categorie en plaats toegekend krijgen en op ieder boek moet een nieuw etiket worden geplakt. Gelukkig hebben we vrijwilligers, die bereid zijn om hierbij te helpen. Bedankt!
19/08/2022 - PMMK Archief
Een leuke foto gevonden in het PMMK-archief door onze oud-collega Collyn. Hier zien we hoe Willy Van den Bussche (uiterst links) toekijkt hoe er zwaantjes in de reien van Brugge worden geplaatst. Deze mooie vogels zijn uiteraard niet echt. Ze maken deel uit van een werk van Roger Raveel naar aanleiding van de Tweede Triënnale van Brugge (1971). Met dit werk wil de kunstenaar de vervuiling van het water in Brugge aankaarten.
Herinnert iemand zich dat nog? Heeft iemand deze gezien in 1971? Wel, wij moeten het hier doen met enkel deze foto 😉
12/08/2022 – Archief en Onderzoek
Iedereen heeft vrienden nodig… ook de musea. Deze groep kunstliefhebbers zet zich op verschillende manieren in om kunst, cultuur en de stad Oostende te bevorderen. De vrienden van het PMMK en de Vrienden van de Stedelijke Musea Oostende zullen zich na de fusie van deze musea verenigen in 1 instelling ‘Vrienden Mu.ZEE’.
Daarnaast helpt de instelling met het aankoopbeleid. Zo hebben ze voor de 25ste verjaardag van ‘de vrienden’ een kunstwerk geschonken aan Mu.ZEE. Na overleg met de toenmalige directeur Phillip Van den Bossche wordt er gekozen voor een werk van Léon Spilliaert: ‘Vrouw met kind lezend aan tafel’ van 1917.
Naast het ondersteunen van het museum krijgen ze als vriend van een museum speciale toegang tot lezingen, tentoonstellingen, atelierbezoeken, museumbezoeken en kunstreizen in binnen- en buitenland. Lid kan je worden vanaf €28 (€15 jongeren).
Hier in het Willy Van den Bussche-archief hebben we verschillende nieuwsbrieven, verslagen van vergaderingen, en zoveel meer (onder andere informatie over de oprichting van ‘De vrienden van het PMMK’).
05/08/2022 – Archief en Onderzoek
Met dit zonnige weer nemen we allemaal wel eens de tijd om te genieten, waarbij velen hun tuin hiervoor opzoeken. Het Permekemuseum heeft een mooie grote tuin die gratis toegankelijk is om op ontdekking te gaan (nu tijdelijk gesloten wegens renovaties). Loop verloren tussen de prachtige bloemen, breng een bezoekje aan de vijver en geniet van de verschillende beelden die her en der geplaatst zijn.
Wist je dat er plannen waren om deze tuin heraan te leggen? Er werd zelfs gespeeld met het idee om het graf van Constant Permeke te verplaatsen naar de groene vlakte tussen zijn verschillende werken. Willy Van den Bussche vond namelijk dat de huidige begraafplaats van de kunstenaar in Jabbeke onvoldoende zichtbaar was.
Jammer genoeg ging de heraanlegging niet door en blijft Permeke aan de kerk in Jabbeke begraven.
Recentelijk wordt er wel beter gelet op de bewaring van het graf, waaronder de zichtbaarheid en het onderhoud. Zo kunnen toekomstige kunstliefhebbers en bewonderaars blijven genieten van dit pareltje van erfgoed.
Op de bijgevoegde foto zie je het plan met mogelijke locatie van het graf.
29/07/2022 – On This Day
16 jaar geleden opende de tentoonstelling "Sergio Storel te gast bij Permeke" in het Provinciaal Museum Constant Permeke in Jabbeke zijn deuren voor het publiek. De expo liep over van het huis naar de tuinen. Dit creëerde een boeiende conversatie en confrontatie tussen de werken van deze twee meesters.
Sergio Storel is een Italiaanse schilder, dichter en beeldhouwer. Doorheen zijn leven in Italië zal hij verschillende prijzen in verschillende categorieën winnen, waarna hij naar Parijs verhuist. In 1999 werkt Storel samen met Willy Van den Bussche voor de tentoonstelling "Kunst is mijn zuurstof" in het Museum voor Moderne Kunst in Oostende. Deze tentoonstelling was gewijd aan de collectie en verzamelaar Jeanne Matossian.
Wanneer in 2002 een nieuwe vleugel opent met de collectie van de Jeanne Matossian Foundation, zijn er werken van hem inbegrepen.
Van den Bussche en Storel zullen voor de laatste keer samenwerken voor de tentoonstelling "Sergio Storel te gast bij Permeke". Net als Constant Permeke zal Storel zowel tekenen, schilderen als beeldhouwen. Hoewel eerstgenoemde zal werken met klei voor zijn beelden, terwijl de laatstgenoemde voor ijzer opteert.
Al bij al geeft deze tentoonstelling een interessante en frisse blik op twee kunstenaars.
Actueel - 15/07/2022
Hebben jullie het al gehoord? Er wordt aan gedacht om het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen en het Museum voor Moderne Kunst Oostende te fusioneren. Het zou eerst beginnen met een nauwe samenwerking en mogelijkse uitmonden in een samensmelting.
De musea lopen al zeker niet warm van een eenwording. Ze willen natuurlijk hun eigen individualiteit en karakter niet kwijt raken. Samenwerken doen ze naar eigen zeggen al.
Wat denken jullie hiervan?
P.S. Volgende week kruipen we er even tussenuit en zo zal er geen berichtje zijn volgende week. Daarna zijn we zeker terug van dienst!
08/07/2022 - Archief en Onderzoek
In 1982 woonde Willy Van den Bussche, als lid van de jury van de Europaprijs voor Schilderkunst van de Stad Oostende, een bijeenkomst bij in een gebouw in de Romestraat. Dat was een voormalig warenhuis van de vergane coöperatieve Spaarzaamheid Economie Oostende (SEO), gekend als 'de COO' in het ‘Ostêns’. Het gebouw was van de hand van de modernistische architect Gaston Eysselinck. Van den Bussche zag meteen het potentieel en kon het provinciebestuur ervan overtuigen om het gebouw in 1983 aan te kopen. Vooraleer het kon openen als museum werd het grondig aangepast.
01/07/2022 - Onderzoek en archief
Dit betekent dat voor de jongsten onder ons de grote vakantie is van start gegaan. Dit brengt veel vrije tijd met zich mee. Musea bieden hiervoor een oplossing! Kinderen kunnen zich uitleven in het kinderatelier. Een leuke, creatieve manier om de jonge spruiten een onvergetelijke dag in het museum te geven. Hier zie je een tekening gemaakt voor het atelier door ‘Jonathan’.
Mocht je zelf niet weten wat gedaan op een regenachtige zomerdag? Het Mu.ZEE biedt deze zomer elke woensdagnamiddag in juli en augustus gezinsworkshops aan. Benieuwd? Ga eens naar hun website : Zomer-gezinsworkshops | TE DOEN | Mu.ZEE (muzee.be)
24/06/2022 - Onderzoek en archief
Er was soms meer dan alleen beeldende kunst te zien in het PMMK en het PMCP. De Theatermonoloog "Den Welgezinden van Permeke" is daar een mooi voorbeeld van. Deze monoloog was geschreven naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het overlijden van Constant Permeke door Bert Popelier, kunstcriticus en dichter. Dit stuk werd door Herbert Flack (welbekend van Aspe) opgevoerd in ‘De Vier Winden’, het huis van Constant Permeke en het huidige Constant Permeke museum. De opvoering begon vandaag – de 24ste juni – 19 jaar geleden, en liep heel de zomer door.
De monoloog werd geschreven in opdracht van het museum. De dichter wilde het werk van Permeke herontdekken. De bezoekers kregen een nieuw beeld van de kunstenaar, als kunstenaar en als mens. Popelier gebruikte deze aangelegenheid om het toenmalige landschap van ons Vlaanderenland aan te kaarten. Daarnaast stelde hij zich vragen bij de schilderijen en probeerde deze in context te plaatsen.
In ons archief hebben we dossiers en ontwerpteksten rond deze unieke samenkomst van een dichter en een grote Vlaamse kunstenaar.
17/06/2022 - Instellingen
In het hartje van Brussel ligt de Gallery Sofie Van den Bussche. Zij is de dochter van Willy Van den Bussche. In haar kunstgalerie toont Sofie zowel internationale als Belgische hedendaagse kunst. Je ziet maar: de appel valt niet ver van de boom.
Haar liefde voor kunst heeft ze van thuis uit meegekregen. Als kleine meid vergezelt Sofie haar vader vaak wanneer hij op atelierbezoek gaat bij kunstenaars. Daarnaast komen een paar grote namen, zoals Paul Van Hoeydonck, Jean Bilquin, Henri Storck, etc. thuis over de vloer. Voor haar studies beslist Sofie om naar de Vrije Universiteit Brussel te trekken. Hier werkt ze haar opleiding sociale en culturele agogiek af.
Niet zo lang geleden besluit Sofie om haar passie te tonen op haar eigen manier. Zo start ze Gallery Sofie Van den Bussche in Brussel. Hier worden zowel up-and-coming als gevestigde kunstenaars getoond. Dit geeft een interessante afwisseling, confrontatie en dynamiek alsook een dialoog en wisselwerking tussen verschillende generaties. Ze beperkt zich ook niet tot één bepaald medium. Beeldhouwkunst komt evengoed aan bod als schilderkunst.
In de woorden van Sofie zelf :“Gallery Sofie Van den Bussche wil een boeiend platform bieden waar kunstenaars, kunstliefhebbers, kunstverzamelaars en nieuwsgierige bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. “[1]
Ga zeker eens langs als je in Brussel bent! Wil je wat meer weten? Bezoek dan zeker de website Home - Gallery Sofie Van den Bussche en lees dit artikel in Galleryviewer De galerie van... Sofie Van den Bussche | Gallery Viewer... . Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van de galerie? Volg deze dan op sociale media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!
09/06/2022 - Behind the scenes
Hierbij laten we even zelf onze stagiaires: Jade, Joachim en Lennert aan het woord:
Hi! Ik ben Jade en ik studeer Informatiebeheer: bibliotheek en archief aan de Artevelde Hogeschool. Voor mijn opleiding moest ik op zoek gaan naar een stageplaats. Hierdoor kwam ik terecht in het Provinciaal Archief West-Vlaanderen. En wat ben ik blij dat ik hier mag zijn.
Vanaf dag 1 werd ik warm onthaald door de collega’s en ik voel dat ik toch al een deeltje uitmaak van de groep. Dat maakt het werk natuurlijk heel fijn!
Maar wat doe ik hier precies? Elke week krijg ik een nieuwe opdracht gebaseerd op het werk van de collega’s. Zo ging ik in mijn eerste week aan de slag met de milieudossiers. Die waren allemaal verkeerd ingegeven in het systeem en het was aan mij om die te controleren en verbeteren. De week nadien mocht ik mij bezighouden met de briefwisseling van Willy Van Den Bussche. Die zaten namelijk allemaal door elkaar. Dus kreeg ik de opdracht om die volgens alfabet te leggen. Wat een werkje! Maar het is wel een kans om eens te zien met wie een bekend kunstenaar contact heeft. Heel veel mensen. Daarna kwam het inventariseren. Het leuke hierbij was dat ik het volledige proces van archiveren eigenlijk te zien kreeg. Mapjes maken, ingeven in Probat, nietjes uithalen, dubbels eruit halen, dozen maken en dan alles samenbundelen.
Ik ga ook nog aan de slag met een online tentoonstelling. Die heb ik in principe volledig in handen, maar er wordt uiteraard overlegd met het diensthoofd. Hier kan ik mijn creatieve kant naar boven laten komen en dat vind ik echt zalig. Hopelijk kunnen jullie, lezers, er binnenkort ook van genieten. Aan het einde van mijn stage zal ik ook de nieuwe website uittesten zodat die voor de bezoekers gemakkelijk te gebruiken is. Alles voor de klant natuurlijk! En er volgt ook nog een infomomentje over het behoud en beheer van het archief. Zoals je kan lezen is het wel een groot takenpakket, maar dat maakt het juist zo leuk. Er is afwisseling en een introductie in heel de werking van het archief.
Bij elke taak krijg ik ook een geweldige begeleiding. Ik heb heel vaak dingen moeten vragen en toch werden ze nog met plezier beantwoord. Echt een hele fijne samenwerking!
(Kijk zeker ook eens naar haar online tentoonstelling: Het oude Oostende (1926-1996) (adobe.com))
Ik ben Joachim Tyberghien en ben student aan de Artevelde Hogeschool in Gent. Net als twee andere studenten die hier werken, Jade en Lennert, volg ik de opleiding Informatiebeheer: Bibliotheek en Archief.
Toen ik hoorde dat we konden stage doen in een archief ben ik meteen op zoek gegaan naar een archief in de buurt waar ik woon (Assebroek/Brugge) en kwam ik terecht bij het Provinciaal Archief van West-Vlaanderen.
Ik kreeg meteen een heleboel taken op mij waaronder een deel van het archief van Willy Van den Bussche organiseren en archiveren. Het deel wat ik mocht behandelen was de uitnodigingen die meneer Van den Bussche kreeg. Dit ging van uitnodigingen voor concerten, openingen van tentoonstellingen en ga zo maar door. Sommige uitnodigingen waren ook voor zijn vrouw die dan gingen over voorstellingen van nieuwe collectie avant-gardistische juwelen. De uitnodigingen die hij kreeg kwamen vanuit Brugge tot New York Amerika en Bern Zwitserland. Het was als leek indrukwekkend om te zien welk wijdverspreid netwerk en welke invloed Willy had.
De uitnodigingen heb ik niet allemaal kunnen behandelen. Maar om een indruk te geven van de omvang van dit deelarchief gaat dit over meer dan een bananendoos vol met kaartjes, brieven en dergelijke media. Een deel daarvan heb ik beschreven in een inventaris/Excel document. Dit deel heb ik dan ook chronologisch en per land in een omslag gestoken om het toch wat ordelijker te maken.
Lennert:
Voor mijn archief stage had ik de kans de briefwisseling van Willy van den Bussche van dichter bij onder de loep te nemen. Wat ik voornamelijk interessant vond is dat Willy zo’n grote en vooral diverse briefwisseling had. Dit is iets waar ik als kind van de 21e eeuw niet veel mee te maken heb. Hoe hij in een pre-internet tijd contact had met mensen over de hele wereld. Naast brieven over kunst en de werking van het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst zit zijn briefwisseling ook vol met verjaardagskaartjes en brieven over alledaagse zaken. Deze tonen zijn menselijke kant en maken het leuk om de brieven te ordenen. Al is het niet altijd eenvoudig om de handschriften te ontcijferen. Voor mijzelf heeft deze opdracht me er op gewezen dat het een goed idee is om mijn eigen correspondentie beter te bewaren en zelf eens een brief te schrijven. Het zou spijtig zijn dat in 80 jaar er geen papieren brieven meer zitten tussen de correspondentie.
03/06/2022 - PMMK archief
In mei 2020 begon het Provinciaal Archief aan de ontsluiting van het archief van het PMMK-PMCP. Nu, ruim twee jaar later, is een simpele plaatsingslijst uitgegroeid tot een gestructureerde archiefinventaris van alles wat we hebben ontvangen vanuit het PMMK. Ruim 100 strekkende meter, afkomstig uit een kluwen van overdrachten, reeksen en verzamelingen, vormt samen een pageturner (naar onze mening althans). Maar wat vind je hier allemaal in terug, en was een simpele plaatsingslijst niet gemakkelijker geweest?
In normale omstandigheden kan je via zeven verschillende plaatsingslijsten archief van het PMMK terugvinden. Door al dat archiefmateriaal op voorhand te sorteren en structureren, kan elk archiefstuk nu beter en sneller in context geplaatst worden. De structuur van de inventaris geeft bovendien ook een zicht in wat er nu allemaal te vinden is in het PMMK-archief. Voor zover het ‘waarom’, maar hoe zit het met het ‘wat’? Dat is voornamelijk museaal archief, zoals bruiklenen, tentoonstellingen (meer dan 250!), publiekswerking, etc. Tegelijkertijd zijn er ook meer algemeen-administratieve zaken te vinden zoals subsidies, personeelsformatie, jaarverslagen, gebouwbeheer, etc. Aanvullingen daarop zitten in de archieven van andere Provinciale Diensten. De inventaris is dus een uitgangspunt voor archiefonderzoek, maar het loont zeker de moeite om verder te kijken.
Voor zij die het meer op databanken hebben, is het ook nog steeds mogelijk om opzoekingen te doen via PROBAT, onze eigenste databank. Via PROBAT heb je ook onmiddellijk toegang tot alle ontsloten archieven van de Provincie, dus ook dossiers over het PMMK van andere Provinciale diensten.
We willen zeer graag onze collega Collyn Verlinde bedanken voor zijn harde inzet!! Hij werkte de voorbij twee jaar aan het inventariseren van het PMMK en PMCP archief.
25/05/2022 - Archief en onderzoek
In 2007 verloor de kunstwereld Etienne Michiels, ook wel gekend als Etienne Elias, een grote naam uit de Belgische hedendaagse kunstscene. Deze West-Vlaamse kunstenaar behoorde tot de nieuwe figuratie-stroming (een Europese versie van de Amerikaanse Pop Art stroming).
Zijn liefde voor de kunst wordt aangewakkerd door andere Oostendse kunstenaars zoals Ensor en Spilliaert. Zo ging hij studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Hoewel zijn liefde voor de kunst groot was, trad de jonge man in het klooster als broeder Elia. Later zal hij teruggrijpen naar die naam wanneer hij het kloosterleven verlaat. Elia wordt deel van zijn artiestennaam: Etienne Elias.
Hierna verwerft Elias faam als een schilder binnen de nieuwe stijl: Nieuwe figuratie, een stijl verwant aan Pop Art. Andere kunstenaars binnen deze stroming zijn onder andere Raoul De Keyser, Yvan Theys en Roger Raveel.
In 1987 neemt Elias deel aan de tentoonstelling “Na Beervelde”. In 2003 leverde hij een bijdrage aan de tentoonstelling “Marines in Confrontatie”, die al eerder in deze blog besproken is. Zijn laatste grote tentoonstelling zal een retrospectieve zijn. Deze exhibities vonden allemaal plaats in het PMMK onder het toeziend oog van Willy Van den Bussche. De twee waren immers vrienden.
Archief en onderzoek - 20/05/2022
We kennen het wel, rap eens een krabbel zetten om onszelf te identificeren. Nu kan het zelfs digitaal. Handtekeningen kennen we al een lange tijd. Al gaat dit in de kunstwereld nog niet zo lang mee. Natuurlijk zijn er op alle regels uitzonderingen zoals Vermeer en Dürer, maar als we kijken naar de evolutie van kunst is het eigenlijk iets dat nog maar een paar eeuwen meegaat.
Voor kunstwetenschappers is een handtekening van onschatbare waarde. Het helpt met het identificeren van de maker, maar geeft ook een authentiek karakter aan het werk. Een handtekening kan de waarde van het schilderij doen stijgen. Vervalsers hadden dit snel door. Denk maar aan Han van Meegeren, een Nederlandse kunstvervalser.
Willy Van den Bussche is gekend als een autoriteit wanneer het aan komt op de ‘West-Vlaamse’ kunstenaar Constant Permeke. Zo schrijft hij meerdere boeken over de schilder. Daarnaast wordt Van den Bussche ingezet als specialist bij Permeke-tentoonstellingen in het buitenland.
In het archief vinden we een bundel met foto’s van de handtekening van Permeke. Deze gebruikt de conservator waarschijnlijk als een referentiekader.
Instellingen - 13/05/2022
Net voor de lente is er de jaarlijkse Week van de Vrijwilliger. Ook voor de Provincie werken heel wat vrijwilligers. In het Provinciaal Archief zelfs al 20 jaar lang! Met 12 zijn ze, de vrijwilligers van het Provinciaal Archief.
‘Zij helpen ons elk een halve dag per week met schonen, ordenen en opmaken van nadere toegangen. De ene vrijwilliger werkt liefst aan de computer, de andere wil aan de slag met de “echte” documenten’, vertelt een dankbare provinciale collega.
Yvo De Craemere moet niet lang nadenken over zijn motivatie om vrijwilligerswerk te doen: ‘Om de hersencellen actief te houden’. Dirk De Waele heeft nog bij een andere organisatie vrijwilligerswerk gedaan. ‘Maar ik zat daar alleen. Ik werk liever bij de Provincie, daar zijn collega’s.’ Fabienne Rosseel maakt graag tijd vrij om het archief goed te helpen bewaren: ‘Want ‘uit het verleden kunnen we nog heel wat leren.’
Gevraagd naar een mooie herinnering antwoordt Paul Declercq: ‘De teamdagen samen met het personeel en de andere vrijwilligers van het Provinciaal Archief’.
De bijdrage van de vrijwilligers is onmisbaar geworden. Foto’s en plannen stuk per stuk beschrijven, nietjes halen uit oude dossiers, handgeschreven inventarissen overtypen… ‘Het zijn noodzakelijke maar arbeidsintensieve taken. Intussen kunnen wij ons concentreren op de verwerking van de archiefoverdrachten van de provinciale diensten’, klinkt het tevreden bij de collega’s van het archief.
Met spijt in ons hart melden we dat één van onze vrijwilligers vorige week overleden is. Leopold, enorm bedankt voor je harde werk, we zullen je enorm missen. We betuigen ook graag ons medeleven aan de familie en vrienden.
Actueel - 6/05/2022
Ooit al eens een Ensor in je bezit willen hebben? Wel dit kan nu, maar niet op de manier dat je misschien denkt. Het KMSKA in Antwerpen zet een project op waarbij mensen aan de hand van virtuele tokens mede-eigenaar kunnen worden van het werk van de Oostendse kunstenaar James Ensor “Carnaval de Binche”. Hiermee zijn ze het eerste museum in Europa dat dit probeert.
Het museum maakt gebruik van Art Security Tokens, of afgekort AST. Dit is een vorm van crowdfunding, maar nog geavanceerder. Vanaf 28 april 2022 kunnen aandelen van het schilderij gekocht worden. Het zou beginnen met een minimum van 150 euro.
Voel je je al geroepen?
Kunstliefhebbers kunnen virtueel aandeel van deze Ensor kopen | De Standaard
29/04/2022 - Actueel
Vorige week namen we afscheid van een vaste waarde in de Belgische muziekwereld. Arnaud Hintjens, beter gekend onder zijn artiestennaam Arno, overleed vorige zaterdag (23/04/2022) aan de gevolgen van kanker. Als ereburger van de stad Oostende willen we hem hier nog eens in de kijker stellen.
Arno groeide op in Oostende en ontwikkelde in zijn jongere jaren een liefde voor muziek. Zo ging hij werken in de rockscene als mondharmonicaspeler. Hij verhuisde later naar Brussel, maar bleef verknocht aan de zee. verhuisde miste hij de zee toch.
De rockster droeg de cultuur in zijn geboortestad een warm hart toe. Zo was hij in 2020 te gast op Culture Club naar aanleiding van het vernieuwde Ensorhuis. Dit deed hij trouwens vanuit Mu.ZEE.
Arno speelde zijn laatste concerten nog in de AB in Brussel en in het Kursaal Oostende. Nu zijn in beide steden rouwregisters geopend om de muzikant een laatste eerbetoon te bewijzen. In Oostende worden overigens aan de muurschildering van Arno bloemen gelegd.
Online kun je op ‘Merci Arno’ je liefde voor zijn muziek delen: Project - Merci Arno! (oostende.be)
On this day – 22/04/2022
Dit jaar is het motto ‘Erfgoeddag maakt school!’. Op zondag 24 april is er de klassieke Erfgoeddag. In de daaropvolgende week, van 25 tot 29 april, ligt de focus op scholen.
De jeugdwerking is een belangrijke taak binnen een museum. Je wilt jongeren inspireren, onderwijzen en entertainen. Je wilt kinderen bekend maken met kunst en de daarbij horende beeldaspecten zoals bijvoorbeeld vorm, kleur, compositie, licht, donker, schaduw en textuur.
Samen met de gidsen maakt de educatieve dienst van een museumbezoek een leuke en leerrijke ervaring. Zo maken ze onder andere een onderscheid tussen de verschillende lagen in het onderwijs (peuter/lager/middelbaar/hoger). Daarnaast hebben ze ook lesmappen voor de leerkrachten om te praten over kunst. Er zijn lerarenmiddagen waar er aandacht wordt besteed aan kunstthema’s en de integratie ervan in de klas.
Hier zie je een educatieve bundel om kinderen te begeleiden doorheen de tentoonstelling.
Wij wensen jullie een Vrolijk Paasweekend!!
Bij Pasen horen natuurlijk kippen. Koen Vanmechelen is bezig met het Cosmopolitan Chicken Project. (Cosmopolitan Chicken Project | LABIOMISTA). In dit kunst/kweek-project probeert Vanmechelen een kosmopolitische kip te kweken, een kip die afstamt van alle kippenrassen in de wereld. Dit project loopt al sinds 1999. En een leuk wist-je-datje over de kunstenaar: Vanmechelen deed mee aan de eerste editie van Beaufort in 2003 met het werk ‘Archeology’ in Blankenberge.
On this day - 6/04/2022
19 jaar geleden gaat de tentoonstelling ‘Marines in Confrontatie’ van start in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst in Oostende. Deze expositie vindt plaats in het kader van het kunstevenement ‘2003 Beaufort, Triënnale voor hedendaagse kunst aan zee’. Kust en kunst gaan immers al eeuwen hand in hand.
Op 6 april 2003 opent de tentoonstelling ‘Marines in confrontatie’, met de zee als thema. Deze grote watermassa is al heel lang een aantrekkelijk motief voor kunstenaars. Deze keer is het de beurt aan moderne en hedendaagse kunstenaars. Dit levert erg interessante werken op.
Hedendaagse schilders zoals Raveel en Elias gaan in conversatie met werken van hun voorgangers. Zo komen onder andere werken van Turner, Monet en Courbet naar het museum aan de zee. Ook internationale hedendaagse kunstenaars maken hun opwachting. Onder andere Norbert Bisky (Duits), Alex Katz (Amerikaans) en Ralph Fleck (Duits) doen inspiratie op aan onze Noordzee.
Er gaat natuurlijk veel werk in een tentoonstelling van zo’n omvang. In ons archief hebben we een groot deel van deze voorbereiding zitten, en ook van Beaufort. Kom gerust eens kijken!
Instellingen - 1/04/2022
Als je benieuwd bent naar de kunstevolutie van de laatste twee eeuwen, dan ben je in Mu.ZEE op de juiste plaats. Het museum geeft een overzicht van de moderne en hedendaagse kunst in België, van 1880 tot vandaag.
Sommige mensen van ‘Ostende’ gaan het gebouw van het huidige Mu.ZEE nog kennen als het warenhuis van de coöperatieve SEO (Spaarzaamheid Economie Oostende). Of zoals het gekend is in het ‘Ostêns’: de COO. Maar wanneer het warenhuis de deuren sluit in 1981, koopt de Provincie West-Vlaanderen het gebouw. Zo gaat het in 1986 een nieuwe fase in als het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst. Het museum opent met een retrospectieve van Constant Permeke, een grafiektentoonstelling, een expo van Patrick Van Hoeydonck en een hommage aan Gaston Eysselinck (de architect van het gebouw). In 2008 wordt het PMMK gefuseerd met het Museum voor Schone Kunsten van Oostende. Door deze samenvoeging ziet, in 2009, Mu.ZEE het levenslicht.
Momenteel telt de collectie meer dan 8000 kunstwerken met onder andere stukken van James Ensor, Léon Spilliaert en Constant Permeke
Wist je dat Mu.ZEE eigenlijk twee locaties heeft? Het Permekemuseum in Jabbeke is de tweede locatie. Vroeger behoorde het Ensorhuis ook tot deze koepel, maar sinds 2018 is dit niet meer het geval. Al is er nog steeds een nauwe samenwerking tussen de twee instellingen.
Momenteel loopt in Mu.ZEE de tentoonstelling “België-Argentinië. Trans-Atlantische Modernismen, 1910-1958”. Deze loopt van 12-02-2022 tot 12-06-2022.
Hebben we je de kriebels gegeven om eens naar Oostende te komen? Mu.ZEE ontvangt jullie graag voor een bezoekje!
Onderzoek & archief -25/03/2022
Jammer genoeg is woensdag 23 maart 2022 Madeleine K. Albright gestorven op 84-jarige leeftijd. Ze bezweek aan kanker in Washington, D.C. in de VS. Ze maakte deel uit van de regering van president Bill Clinton als de eerste vrouwelijke Secretary of State (buitenlandminister) in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Hiernaast was ze professor, auteur, diplomaat en ontvanger van de Presidential Medal of Freedom, de hoogste burgerlijke onderscheiding in de VS. Ze was en IS een groot voorbeeld voor vrouwen over heel de wereld.
Vergis je niet: vandaag de dag bestaat een wapenuitrusting nog steeds, het is alleen van vorm veranderd. Albright gebruikte haar kleren en juwelen als een harnas en een manier om haar mening onuitgesproken gekend te maken. Vooral haar broches waren daarbij onmisbaar. In maart 2013 werd ze verkozen door The Guardian als één van de vijftig best geklede vrouwen boven de vijftig.
Naar aanleiding van haar opmerkelijke broches kwam er in 1998-1999 een tentoonstelling tot stand. 61 kunstenaars uit 16 landen gingen op verzoek van Helen Drutt, een verzamelaarster van toegepaste kunst, aan de slag. De artiesten lieten zich inspireren door het gebruik van de broches/juwelen om een boodschap te brengen. Dit leidde tot de tentoonstelling 'Brooching it diplomatically: a tribute to Madeleine K. Albright’. De expo deed verschillende landen aan, waaronder ons Belgenland. Van 17 april 1999 tot en met 23 mei 1999 konden bezoekers hun ogen de kost geven met deze prachtige juwelen in het PMMK.
Hier de uitnodiging voor de opening van de tentoonstelling.
PMMK Archief - 17/03/2022
Spreek je over Vlaams expressionisme, dan denk je meteen aan onze eigen Constant Permeke. Deze 'West-Vlaming' woont de laatste jaren van zijn leven in Jabbeke, in het huis ‘de vier winden’. Het is nu in dit huis dat het Permekemuseum gevestigd is. Dat is naar de wens van de kunstenaar zelf.
De Provincie West-Vlaanderen vervult de wens van Permeke door het gebouw (met volledige inboedel) aan te kopen in 1960. Daarna opent het als het Provinciaal Museum Constant Permeke (PMCP). Vandaag maken een 150-tal schilderijen, nagenoeg het volledige sculpturale oeuvre en een aantal grote tekeningen deel uit van de collectie van het museum. Zeker een aanrader!
Je zal wel nog even geduld moeten hebben, want het museum is sinds 8 november 2020 gesloten voor een grondige renovatie. Maar niet getreurd, je kan de vooruitgang volgen op BLOG | Permekemuseum. De deuren gaan terug open in het najaar van 2022.
Het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst in Oostende en het Provinciaal Museum Constant Permeke in Jabbeke werden geleid door 1 directie, vanuit het museumgebouw in Oostende. Het zogenaamde PMMK-archief bevat dus ook documenten i.v.m. het beheer en de werking van het PMCP.
In het archief vinden we de originele aankoopakte van het huis en de aanliggende tuin. Hierin staan ook de aanwezige kunstwerken beschreven.
Wie onder jullie vindt het eens leuk om door het gastenboek van een museum te bladeren? Wel, wij hebben het originele gastenboek van het Permekemuseum. Als je goed kijkt naar de eerste pagina zie je onder andere de handtekening van Marc Permeke, Tinus Van Bakel (zowel vader als zoon) en Emiel Veranneman (een neef van Permeke en zelf een kunstcriticus).
Onderzoek en archief - 8/03/2022
Op internationale vrouwendag willen we graag een kunstenares in de kijker zetten: Evelyne Axell (1935 Namen - 1972 Zwijnaarde). Als kunstenares was ze erg belangrijk als een vertegenwoordiger van de Pop Art stroming. Naast kunstenares was ze ook gekend als actrice en tv-presentatrice.
Als jonge dame studeerde ze aan de Académie des Beaux-Arts van Namen en drama aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Midden jaren ’50 trouwde ze met de Belgische filmregisseur Jean Antoine. Samen hadden ze verschillende projecten, waaronder de documentaire Jeunes Artistes de Namur (1957).
Haar man zou ook belangrijk zijn voor haar schilderscarrière. Zo leerde ze immers haar mentor, de bekende surrealistische schilder René Magritte, kennen. Na de vele bezoeken aan zijn atelier leert ze haar eigen stijl te ontwikkelen. Ze werd zo één van de eerste Belgische Pop Art kunstenaars. Haar kunst toonde haarzelf en het vrouwelijke lichaam in een nieuw licht.
Omdat ze toch uniek is als Belgische vrouwelijk Pop Art artiest mag ze natuurlijk niet ontbreken in de collectie van Mu.ZEE! Zo hebben ze twee werken van Evelyne Axell: ‘Le joli mois de mai’ (1970) en ‘Sunday’ (1971). In 1999 wijdt het toenmalige PMMK een tentoonstelling aan haar: 'Evelyne Axell en de jaren 60'.
Wil je meer weten over deze formidabele vrouw? Lees dan eens deze pagina: Vlaamse Kunstcollectie | Evelyne Axell, Le joli mois de mai, 1970, Mu.ZEE
Wil je de werken in levenden lijve zien? Mu.ZEE ontvangt je graag!
Hiernaast zie je een flyer uit het archief (WVdB archief - 89 k) voor de tentoonstelling 'Evelyne Axell en de jaren 60' in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst in Oostende, van 07/08/1999 - 26/09/1999.
Archief & onderzoek - 4/03/2022
Soms komen we unieke zaken tegen in het archief. Kijk maar eens naar dit stuk, dat we gevonden hebben in het Willy Van den Bussche archief. Iemand enig idee wat het kan zijn?
Laat ons gerust je ideeën weten via [email protected]!
On this day – 23/02/2022
Op deze dag opende 21 jaar geleden de tentoonstelling ‘Between earth and heaven : nieuwe klassieke bewegingen in de actuele kunst’ in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst in Oostende.
Met deze tentoonstelling bracht Willy Van den Bussche meer dan 300 hedendaagse kunstwerken bijeen. Ze werden allemaal geselecteerd omdat de werken klassieke tendensen hadden. Tradities spelen een belangrijke rol onze maatschappij. Kunst is hier geen uitzondering in. De kunstenaar laat zich inspireren door ons erfgoed en herwerkt dit op zijn/haar eigen manier. Dit kan door de traditionele vormen te hergebruiken en de klassieke thema’s te hernemen.
In de tentoonstelling kwamen verschillende media aan bod, waaronder video en fotografie. Toch stond de schilderkunst centraal, dit lag de museumdirecteur nauw aan het hart.
Voor deze tentoonstelling gaat Van den Bussche en zijn team heinde en verre zoeken. Het is echt een internationale expositie. Chinese, Russische, Italiaanse en Amerikaanse kunstenaars maken hun opwachting. Ons land mag natuurlijk niet ontbreken. Zo zal onder andere Wim Delvoye, Robert Devriendt en Astrid Allard ons land vertegenwoordigen.
Deze tentoonstelling moest aan de wereld tonen dat hedendaagse kunstenaars omgaan met klassieke kunst en ons erfgoed. Na de dood van Van den Bussche wordt een vervolgtentoonstelling op poten gezet, om de museumdirecteur te eren. Between Earth and Heaven II vindt plaats, in 2017, in de geboortestad van de curator: Brugge. Veel kunstenaars die Van den Bussche kennen werken mee aan de expositie.
Behind the scenes – 17/02/2022
Nee, we hebben het niet over Johannes Ludovicus Vives, de Spaanse geleerde, maar wel over de studenten van Vives Hogeschool, Brugge. Ze kwamen eens een kijkje nemen achter de schermen van het Provinciaal Archief.
In kader van het vak ‘Management van cultuurorganisaties’ brachten de tweedejaarsstudenten van cultuurmanagement ons een bezoek. Ze kregen eerst een toelichting van ons diensthoofd Isabelle over de werking van een archief. Een bezoek aan het depot mocht natuurlijk niet ontbreken. Ze konden hun ogen daar goed de kost geven. Dit werd gevolgd door een uitleg over de bewaaromstandigheden.
Dan was het tijd om het Willy Van den Bussche project wat meer te duiden. Aan de hand van een powerpoint kwamen ze meer te weten over de figuur en het archief. Als afsluiter kregen de studenten een kleine waarderingsoefening voorgeschoteld met een deel van het archief.
Al bij al een heel geslaagd bezoek en we kijken al uit naar de volgende keer!
Instellingen - 11/02/2022
Het archief van Willy Van den Bussche en van het voormalige Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) wordt hier bij ons in het Provinciaal Archief West-Vlaanderen bewaard. Onze opdracht gaat natuurlijk veel verder dan dit. Dus wat doen we nog allemaal?
Wij zagen het levenslicht in 1994 met als doel het beheren en ontsluiten van stukken van de Provincie. Dit gaat onder andere over alle documenten van de beleidsorganen en de administratie van de Provincie West-Vlaanderen. Wist-je-datje: het oudste deel van het provinciaal archief wordt bewaard in het Rijksarchief van Brugge.
We beschikken bovendien ook over een selectie van private archieven zoals het Willy Van den Bussche archief. Daarnaast hebben we aanvullend een handbibliotheek, die je in de leeszaal kan raadplegen.
Naast het bewaren van archief ondersteunt het Provinciaal Archief het lokale archiefbeheer door het aanbieden van opleidingen, het geven van subsidies, adviesverlening, het gratis ter beschikking stellen van software, enzovoort.
Het Archief gaat mee met zijn tijd en zet in op digitalisering. Zo zijn vandaag de dag onder meer de militieregisters van de periode 1813-1922, de afficheverzameling of de kaart- en planverzameling gemakkelijk digitaal raadpleegbaar.
Wil je meer weten over onze diensten? Raadpleeg dan zeker eens onze websites:
Provinciaal Archief | Provincie West-Vlaanderen en www.west-vlaanderen.be/probat
Actueel - 4/02/2022
11 januari verscheen deze titel in de kranten – “Kunstmarkt droomt van surreëel Magritte-record | De Standaard”. Magritte is één van de belangrijkste surrealistische schilders van de 20ste eeuw. Daar mogen wij als Belgen natuurlijk erg trots op zijn. Nu zou één van zijn werken mogelijks voor 53 miljoen euro worden geveild.
Werken van deze kunstenaar zijn over heel de wereld verspreid. Daarom brengt Willy Van den Bussche een aantal werken samen voor de tentoonstelling 'René Magritte' in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst in 1990.
In 1996 trok de tentoonstelling ‘Van Ensor tot Delvaux’ veel bezoekers naar het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst. Hier komen 5 belangrijke Belgische kunstenaars naar voor: Ensor, Delvaux, Permeke, Spilliaert en uiteraard Magritte. Dit zal niet de laatste keer zijn dat Magritte een spotlight krijgt in het PMMK.
In de tentoonstelling 'René Magritte en de Hedendaagse kunst', zet Willy Van den Bussche in 1998 werken van Magritte naast hedendaagse kunstenaars. Dit is het Magritte jaar, aangezien de kunstenaar toen 100 jaar geleden geboren was.
Magritte heeft dus een belangrijke rol gespeeld in de Belgische/internationale kunstgeschiedenis. We zijn dan ook benieuwd naar het resultaat van de veiling!
Foto: De versie van L’empire des lumières uit 1961. © Sotheby’s
Behind the scenes - 28/01/2022
Het is belangrijk om het archief te schonen, want dit zorgt dat je het op een duurzame manier kunt bewaren.
Schadelijke materialen zoals nietjes, paperclips en plastic doen meer kwaad dan goed en kunnen voor veel ellende zorgen door het papier te beschadigen. Kijk maar eens hoeveel nietjes er al uit het Willy Van den Bussche archief zijn gehaald (we zitten al aan ons derde potje). Daarnaast zal na het schonen het archief beperkter in omvang zijn. Dit zorgt dat er minder ruimte in het depot wordt ingenomen.
Een andere manier om het langdurig behoud van de stukken te garanderen is ze in zuurvrij papier verpakken. Dit speciaal papier vertraagt de verzuring. Daarna komen documenten terecht in een zuurvrije archiefdoos, die krijgt dan een label en wordt in ons archief geplaatst.
Onderzoek en archief - 20/01/2022
1897: het jaar waarin Campo & Campo het levenslicht ziet. Zo is het meteen het oudste Belgische veilinghuis. Naast commerciële activiteiten hebben ze een galerij, die een ruime collectie van kunstwerken tentoonstelt. Recent heeft Campo & Campo een overzichtstentoonstelling georganiseerd van de Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck (°1925).
Deze exhibitie viel samen met twee belangrijke verjaardagen voor de kunstenaar. Enerzijds vierde Van Hoeydonck zijn 95ste verjaardag in oktober. Anderzijds werd zijn bekendste kunstwerk, ‘Fallen astronaut’, in augustus 50 jaar geleden op de maan geplaatst. Daarmee is de kunstenaar de enige met een werk op de maan. Hoewel dit werk zijn meest gekende is, is het zeer zeker niet het enige dat de moeite is. Van Hoeydonck is immers al sinds de jaren ’50 actief. De expositie ‘A life time of art’ bracht werken van zijn beginperiode samen met zijn recentere werken. Want zelfs op zijn gezegende leeftijd weet de kunstenaar niet van ophouden. En gelukkig maar!
Paul Van Hoeydonck en Willy Van den Bussche waren goede vrienden. Zo hield de museumdirecteur verschillende solo- en groepstentoonstellingen waar de kunstenaar aan deelnam. Van den Bussche was in Washington D.C. toen hij overleed. Hij was daar om eer te bewijzen aan Van Hoeydonck.
Kijk zeker eens naar dit overzichtsfilmpje van de tentoonstelling (met dank aan Campo & Campo):
Paul Van Hoeydonck 'A lifetime of art' Campo & Campo (extended version) - YouTube
Onderzoek & archief - 12/01/2022
Het Provinciaal Archief van West-Vlaanderen gaat een kersverse uitdaging aan! Dit nieuwe project focust op het archivalisch erfgoed van één van Vlaanderens belangrijkste musea en zijn founding father, Willy Van den Bussche.
Het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK, nu Mu.ZEE) is één van de belangrijkste musea voor moderne en hedendaagse kunst in België. Het werkt mee aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland en brengt buitenlandse kunstenaars naar het museum. Dat alles draagt bij tot hun internationale uitstraling.
Het archief van het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst - Provinciaal Museum Constant Permeke en het archief van conservator Willy Van den Bussche worden beide bij ons in het archief bewaard. Door die archieven te inventariseren en vervolgens te waarderen willen we het onderzoeks- en ontsluitingspotentieel van de archieven concretiseren. Daardoor zullen onderzoekers en andere geïnteresseerden makkelijker opzoekwerk kunnen verrichten.
We werken in verschillende fasen. Fase 1 loopt nog tot juli 2022 en focust op de inventarisatie, waarbij we de inhoud en samenstelling van beide archieven in kaart brengen. Fase 2 loopt van augustus 2022 tot eind maart 2023 en omvat de waardering van de archieven.
On This Day – 5/01/2022
Op deze dag namen we 15 jaar geleden afscheid van Willy Van den Bussche als museumdirecteur van het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst en het Provinciaal Museum Constant Permeke. Maar wie was hij nu precies? Wat betekende hij voor de kunstwereld?
Willy Van den Bussche (1942-2013) was een manusje-van-alles: hoofdconservator en museumdirecteur, curator, kunstkenner, kunsthistoricus en auteur.
Samen met Jan Hoet en Flor Bex vormde Van den Bussche het legendarische trio dat streed voor de bouw van musea voor moderne en hedendaagse kunst in Vlaanderen. Het leidde ertoe dat in de jaren 1980 en 1990 MuHKA (Antwerpen), PMMK (Oostende) en SMAK (Gent) werden opgericht. Zo is Van den Bussche een van de architecten van het hedendaagse kunst- en museumlandschap in Vlaanderen.
Als hoofdconservator en directeur van het PMMK, van 1967 tot 2007, legde Van den Bussche in zijn presentatie- en aankoopbeleid de focus op hedendaagse en eigentijdse Belgische kunst. En dat niet alleen: hij bood jonge, talentvolle Belgische kunstenaars ook een platform om hun werk te tonen aan een ruim publiek. Daardoor speelde de museumdirecteur een niet te onderschatten rol in de carrière van heel wat Belgische en buitenlandse kunstenaars.
Daarnaast was Van den Bussche één van de drijvende krachten achter de Triënnales voor Plastische Kunst in België (1968, 1971 en 1974). Hij was de stichter en algemeen commissaris van de 1ste en 2de editie van het kunstproject Beaufort (2003 en 2006). Dit ku(n)stproject is ondertussen al aan zijn zevende editie toe. De recentste editie telde ongeveer één miljoen bezoekers.
Van den Bussches passie was Constant Permeke. Hij ontpopte zich al snel als een groot kenner van ‘s mans oeuvre en schreef een monografie over Permeke. Particulieren en veilinghuizen vroegen vaak zijn advies over (vermeende) werken van Permeke. Hij bracht heel wat documentatie samen en correspondeerde zelfs met familieleden van de kunstenaar.
Volg zeker onze blog en leer samen met ons de archieven van het PMMK en Willy Van den Bussche beter kennen!
Mocht je al vragen hebben, kun je terecht bij [email protected]
We helpen je graag!