Willy Van den Bussche archief Blog

31/03/2023 - Actueel

Het wordt een beestig leuke dag!

Binnen een kleine maand is het zover: Erfgoeddag! Dit jaar doet ook het Provinciaal Archief mee. Vanaf zondag 2 april kun je je inschrijven voor onze activiteit.

Duik op zondag 23 april in de geschiedenis van boerderijdieren.

Bezichtig affiches van prijskampen, blader door registers over rundvee, paarden en schapen, bestudeer diverse penningen en verken documenten over landbouwdieren.

Terwijl de (groot)ouders een boeiende rondleiding krijgen in het archief, kunnen kinderen van 7 tot 14 jaar p-aardig aan het werk!

Met oliepastel en ecoline creëren de kinderen een schilderwerk, waarbij de koe en het paard centraal staan. In kalligrafie op kinderniveau wordt een stukje zelfgemaakte poëzie toegevoegd. Zo krijgen ze een prachtige poëzieposter als resultaat.

De workshops worden begeleid door artiest Charlotte Schelfthout van kinderatelier Tralali Tralala.

Er zijn 3 sessies voorzien:

9u00 - 10u30

11u00 - 12u30

14u00 - 15u30

Voor meer info: Ontdek het 'beestig' archief op Erfgoeddag | Provincie West-Vlaanderen

20220819

20 jaar vrijwilligerswerk in het Provinciaal Archief

Instellingen - 13/05/2022

‘Hier zijn collega’s’

Net voor de lente is er de jaarlijkse Week van de Vrijwilliger. Ook voor de Provincie werken heel wat vrijwilligers. In het Provinciaal Archief zelfs al 20 jaar lang! Met 12 zijn ze, de vrijwilligers van het Provinciaal Archief.

‘Zij helpen ons elk een halve dag per week met schonen, ordenen en opmaken van nadere toegangen. De ene vrijwilliger werkt liefst aan de computer, de andere wil aan de slag met de “echte” documenten’, vertelt een dankbare provinciale collega.

Yvo De Craemere moet niet lang nadenken over zijn motivatie om vrijwilligerswerk te doen: ‘Om de hersencellen actief te houden’. Dirk De Waele heeft nog bij een andere organisatie vrijwilligerswerk gedaan. ‘Maar ik zat daar alleen. Ik werk liever bij de Provincie, daar zijn collega’s.’ Fabienne Rosseel maakt graag tijd vrij om het archief goed te helpen bewaren: ‘Want ‘uit het verleden kunnen we nog heel wat leren.’

Gevraagd naar een mooie herinnering antwoordt Paul Declercq: ‘De teamdagen samen met het personeel en de andere vrijwilligers van het Provinciaal Archief’.

De bijdrage van de vrijwilligers is onmisbaar geworden. Foto’s en plannen stuk per stuk beschrijven, nietjes halen uit oude dossiers, handgeschreven inventarissen overtypen… ‘Het zijn noodzakelijke maar arbeidsintensieve taken. Intussen kunnen wij ons concentreren op de verwerking van de archiefoverdrachten van de provinciale diensten’, klinkt het tevreden bij de collega’s van het archief.

Met spijt in ons hart melden we dat één van onze vrijwilligers vorige week overleden is. Leopold, enorm bedankt voor je harde werk, we zullen je enorm missen. We betuigen ook graag ons medeleven aan de familie en vrienden. 

20220513

Instellingen - 1/04/2022

Met de trein naar Mu.ZEE!

Als je benieuwd bent naar de kunstevolutie van de laatste twee eeuwen, dan ben je in Mu.ZEE op de juiste plaats. Het museum geeft een overzicht van de moderne en hedendaagse kunst in België, van 1880 tot vandaag.

Sommige mensen van ‘Ostende’ gaan het gebouw van het huidige Mu.ZEE nog kennen als het warenhuis van de coöperatieve SEO (Spaarzaamheid Economie Oostende). Of zoals het gekend is in het ‘Ostêns’: de COO. Maar wanneer het warenhuis  de deuren sluit in 1981, koopt  de Provincie West-Vlaanderen het gebouw. Zo gaat het in 1986 een nieuwe fase  in als het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst. Het museum opent met een retrospectieve van Constant Permeke, een grafiektentoonstelling, een expo van Patrick Van Hoeydonck en een hommage aan Gaston Eysselinck (de architect van het gebouw). In 2008 wordt het PMMK gefuseerd met het Museum voor Schone Kunsten van Oostende. Door deze samenvoeging ziet, in 2009, Mu.ZEE het levenslicht.

Momenteel telt de collectie meer dan 8000 kunstwerken met onder andere stukken van James Ensor, Léon Spilliaert en Constant Permeke

Wist je dat Mu.ZEE eigenlijk twee locaties heeft? Het Permekemuseum in Jabbeke is de tweede locatie. Vroeger behoorde het Ensorhuis ook tot deze koepel, maar sinds 2018 is dit niet meer het geval. Al is er nog steeds een nauwe samenwerking tussen de twee instellingen.

Momenteel loopt in Mu.ZEE de tentoonstelling “België-Argentinië. Trans-Atlantische Modernismen, 1910-1958”. Deze loopt van 12-02-2022 tot 12-06-2022.

Hebben we je de kriebels gegeven om eens naar Oostende te komen? Mu.ZEE ontvangt jullie graag voor een bezoekje!

20220401

Instellingen - 11/02/2022

Ons hoofdkwartier

Het archief van Willy Van den Bussche en van het voormalige Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) wordt hier bij ons in het Provinciaal Archief West-Vlaanderen bewaard. Onze opdracht gaat natuurlijk veel verder dan dit. Dus wat doen we nog allemaal?

Wij zagen het levenslicht in 1994 met als doel het beheren en ontsluiten van stukken van de Provincie. Dit gaat onder andere over alle documenten van de beleidsorganen en de administratie van de Provincie West-Vlaanderen. Wist-je-datje:  het oudste deel van het provinciaal archief wordt bewaard in het Rijksarchief van Brugge.

We beschikken bovendien ook over een selectie van private archieven zoals het Willy Van den Bussche archief. Daarnaast hebben we aanvullend een handbibliotheek, die je in de leeszaal kan raadplegen.

Naast het bewaren van archief ondersteunt het Provinciaal Archief het lokale archiefbeheer door het aanbieden van opleidingen, het geven van subsidies, adviesverlening, het gratis ter beschikking stellen van software, enzovoort.

Het Archief gaat mee met zijn tijd en zet in op digitalisering. Zo zijn vandaag de dag onder meer de militieregisters van de periode 1813-1922, de afficheverzameling of de kaart- en planverzameling gemakkelijk digitaal raadpleegbaar.

Wil je meer weten over onze diensten? Raadpleeg dan zeker eens onze websites:

Provinciaal Archief | Provincie West-Vlaanderen en www.west-vlaanderen.be/probat

20220211

Onderzoek & archief - 12/01/2022

Project Willy Van den Bussche: inventariseren en waarderen van museum(directeurs)archief

Het Provinciaal Archief van West-Vlaanderen gaat een kersverse uitdaging aan! Dit nieuwe project focust op het archivalisch erfgoed van één van Vlaanderens belangrijkste musea en zijn founding father, Willy Van den Bussche.

Het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK, nu Mu.ZEE) is één van de belangrijkste musea voor moderne en hedendaagse kunst in België. Het werkt mee aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland en brengt buitenlandse kunstenaars naar het museum. Dat alles draagt bij tot hun internationale uitstraling.

Het archief van het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst - Provinciaal Museum Constant Permeke en het archief van conservator Willy Van den Bussche worden beide bij ons in het archief bewaard. Door die archieven te inventariseren en vervolgens te waarderen willen we het onderzoeks- en ontsluitingspotentieel van de archieven concretiseren. Daardoor zullen onderzoekers en andere geïnteresseerden makkelijker opzoekwerk kunnen verrichten.

We werken in verschillende fasen. Fase 1 loopt nog tot juli 2022 en focust op de inventarisatie, waarbij we de inhoud en samenstelling van beide archieven in kaart brengen. Fase 2 loopt van augustus 2022 tot eind maart 2023 en omvat de waardering van de archieven.

20220112