Hier vind je de greeters van de Charmante Dorpen van de Westhoek. Dit zijn dorpen die het bezoeken meer dan waard zijn, omwille van hun erfgoed, landschap en toeristisch aanbod. Vanaf 1 juli 2015 kan je deze dorpen bezoeken in gezelschap van een greeter.
De Charmante Dorpen van de Westhoek zijn Alveringem, Beauvoorde, Dranouter, Kemmel, Lampernisse, Leisele, Oostvleteren, Reningelst, Roesbrugge-Haringe, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Watou, Werken, Westouter en Wijtschate.
Greeters van de Charmante Dorpen zijn inwoners die bezoekers vrijwillig en op een persoonlijke manier rondleiden, net zoals ze dit met vrienden of familie zouden doen. Ze laten betekenisvolle plekjes van het dorp zien die niet altijd even bekend zijn. De geschiedenis van het dorp, de natuur, het dorpsleven: het kan allemaal aan bod komen. Wat ze vertellen is doorspekt met persoonlijke anekdotes. Leer een dorp kennen doorheen de ogen van een charmante inwoner.
Alle greeters en greeter bestemmingen delen dezelfde kernwaarden:
Daniël Delerue
(NL/FR) - email
"Ik heet Daniël, en als ‘aangespoelde’ in Haringe, ben ik getroffen door zijn charme. Ik vertel je graag meer over zijn geschiedenis, die wel tot 10.000 jaar terug gaat. Maar ook het dorpsleven, de stilte en de mooie verhalen over de smokkelaars, het kerkorgel en de ‘Levaards’ van Haringe komen aan bod."
Stef Ryon
(NL/FR/D/EN) - email
"Ik ben een Haringenaar met een hart voor zijn dorp. Op onze wandeling vertel ik de vele verhalen en legendes van ons smokkelverleden. Met trots toon ik de verborgen schatkamers van onze Sint-Martinuskerk, in het bijzonder zijn orgel. Eindigen kunnen we met een ‘teugsje’ orgelbier of picon."
Bob Tesse
(NL) - email
"Ik ben fier je mijn dorp voor te stellen. We maken kennis met de charmante dorpskern en met drie bergen: de Lettenberg, de Kemmelberg en de… herberg. Ontdek o.a. de kazematten en het kasteeldomein De Warande. Hoge naaldhakken raad ik af, zowel voor dames als voor heren."
Roger Benauwt
(NL/FR) - email
" Ik toon je graag de lokale natuur, met het Dode IJzerpad voorop. We wandelen langs de stille getuigen van de vroegere ‘grandeur’ van Roesbrugge, toen het nog een kantonhoofdplaats was. Ook vertel ik over de bijzondere rol die dit dorp heeft gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog."
Patrick Boone
(NL/FR/EN) - email
"Mijn naam is Patrick. In ben gefascineerd door de historische conflicten die zich in Reningelst hebben afgespeeld: de Geuzen, de Franse revolutie, de Eerste Wereldoorlog... Met trots toon ik je ook enkele ‘verborgen parels’, zoals de oude molen of het oud gemeentehuis met zijn prachtig historisch glasraam."
Gudrun Colpaert
(NL/FR/EN) - email
" Ik baat een B&B uit in mijn piepkleine, maar erg charmante dorpje. Ik neem je mee door de dorpskern en langs de IJzer, en vertel je met plezier de verhalen over de bewoners, hun gewoontes vroeger en nu, over de plaatselijke natuur – mijn grote passie! – en de Groote Oorlog. "
Louis Vanden Broucke
(NL/FR) - email
"Ik ben nog maar negen jaar woonachtig in mijn charmant dorp, maar er volledig aan verknocht. Wandelend doorheen de dorpskern en langs de IJzer vertel ik graag over het dorpsleven vroeger en nu. Afsluiten doen we in het rijke (foto)archief in het uiterst charmante dorpscafé De Gevallen Engel."
Jan Daschot
(NL) - email
"Ik toon je tijdens de wandeling graag het erfgoed van mijn charmante dorp. De Sint-Bavokerk, de Smouthoek en Boterhoek, en het voormalige kasteel herbergen veel fascinerende verhalen. Verder vertel ik hoe dit stille landbouwersdorp een toeristisch centrum is kunnen worden."
Ingrid Dobbelaere
(NL) - email
"Ik ben geboren en getogen in Watou. We maken een rustige wandeling langs mooie plekjes, met een stukje persoonlijke familiegeschiedenis en weet-je-wa(tou)tjes. Niet de grote geschiedkundige feiten staan bij mij centraal, maar de ‘petites histoires’ van de gewone dorpelingen."
Herman Joseph
(NL/FR/D/EN) - email
"Als boerenzoon heb ik de liefde voor de natuur met de paplepel meegekregen. Als germanist en slavist ben ik gefascineerd door geschiedenis. Onze wandeling doorheen het dorp en de ‘Natte Broekenroute’ is doorspekt met natuurweetjes en historische (én komische) verhalen over Werken."