Westhoekgreeters

Wat zijn greeters?

Greeters van de Charmante Dorpen zijn inwoners die bezoekers vrijwillig en op een persoonlijke manier rondleiden, net zoals ze dit met vrienden of familie zouden doen. Ze laten betekenisvolle plekjes van het dorp zien die niet altijd even bekend zijn. De geschiedenis van het dorp, de natuur, het dorpsleven: het kan allemaal aan bod komen. Wat ze vertellen is doorspekt met persoonlijke anekdotes. Leer een dorp kennen doorheen de ogen van een charmante inwoner. 

Kernwaarden

Alle greeters en greeter bestemmingen delen dezelfde kernwaarden: 

  • Greeters zijn vrijwilligers, een vriendelijk gezicht voor mensen die een bezoek brengen aan een stad/bestemming. 
  • Greeters verwelkomen individuen en kleine groepen tot 6 personen. 
  • Een greeter is gratis.
  • Bezoekers zijn welkom zonder enige vorm van discriminatie.
  • Greeter programma's ondersteunen duurzaam toerisme. De programma's respecteren de natuurlijke en kunstmatige omgevingen, het brengt zowel culturele als economische verrijking aan de lokale gemeenschappen. Programma's streven naar een duurzaam, positief imago van elke bestemming.
  • Greeter programma's creëren de kans van een wederzijdse verrijking voor culturele uitwisseling, creëren een link tussen gewone mensen in het maken van een betere wereld. 

Overzicht van de greeters

Haringe

Daniël Delerue 
(NL/FR) - email
"Ik heet Daniël, en als ‘aangespoelde’ in Haringe, ben ik getroffen door zijn charme. Ik vertel je graag meer over zijn geschiedenis, die wel tot 10.000 jaar terug gaat. Maar ook het dorpsleven, de stilte en de mooie verhalen over de smokkelaars, het kerkorgel en de ‘Levaards’ van Haringe komen aan bod."

Stef Ryon 
(NL/FR/D/EN) - email
"Ik ben een Haringenaar met een hart voor zijn dorp. Op onze wandeling vertel ik de vele verhalen en legendes van ons smokkelverleden. Met trots toon ik de verborgen schatkamers van onze Sint-Martinuskerk, in het bijzonder zijn orgel. Eindigen kunnen we met een ‘teugsje’ orgelbier of picon."

Oostvleteren

José Marchand
NL) – email

“Ik hou niet alleen van het dorp Oostvleteren omdat ik hier opgegroeid ben en er school gelopen heb, maar vooral ook omdat het echt een charmant dorp is. Ik ben van kindsbeen af al betrokken geweest bij heel wat verenigingen in het dorp en daarnaast ben ik ook actief als molenaar en als natuurgids. Mijn interesse in WOI maakt het plaatje compleet. Ik neem je graag mee op wandel door het verleden en heden van mijn dorp en zorg onderweg voor heel wat interessante verhalen.”   

Roesbrugge

Roger Benauwt
(NL/FR) - email 
"Ik toon je graag de lokale natuur, met het Dode IJzerpad voorop. We wandelen langs de stille getuigen van de vroegere ‘grandeur’ van Roesbrugge, toen het nog een kantonhoofdplaats was. Ook vertel ik over de bijzondere rol die dit dorp heeft gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog." 

Reningelst

Patrick Boone 
(NL/FR/EN) - email
"Mijn naam is Patrick. In ben gefascineerd door de historische conflicten die zich in Reningelst hebben afgespeeld: de Geuzen, de Franse revolutie, de Eerste Wereldoorlog... Met trots toon ik je ook enkele ‘verborgen parels’, zoals de oude molen of het oud gemeentehuis met zijn prachtig historisch glasraam."

Bert Lemahieu
(NL) - email
"Ik ben geboren in Reningelst en ik ben er blijven wonen. Ik ken het dorp en zijn inwoners door en door en weet wat er leeft. Ik ben gefascineerd door de verre en nabije geschiedenis van ons dorp. Ik vertel graag over de grote historische gebeurtenissen, maar evenzeer breng ik de kleine boeiende, aangrijpende verhalen van de bewoners. Met trots laat ik kennismaken met de “grote” historische gebouwen (brouwerij, kerk,…) maar ook met enkele privépanden met een historische ziel."

Sint-Jacobskapelle

Gudrun Colpaert
(NL/FR/EN) - email
“Ik baatte tot voor een aantal jaren een B&B uit in mijn piepkleine, maar erg charmante dorpje. Nu ontvang ik de toeristen niet meer bij mij thuis, maar wel nog steeds in mijn dorp, waar ik me evenzeer thuis voel. Ik neem je mee door de dorpskern en langs de IJzer, en vertel je met plezier de verhalen over de bewoners, hun gewoontes vroeger en nu, over de plaatselijke natuur – mijn grote passie! – en de Groote Oorlog. “


 

Watou

Jan Daschot 
(NL) - email1 - email2
"Ik toon je tijdens de wandeling graag het erfgoed van mijn charmante dorp. De Sint-Bavokerk, de Smouthoek en Boterhoek, en het voormalige kasteel herbergen veel fascinerende verhalen. Verder vertel ik hoe dit stille landbouwersdorp een toeristisch centrum is kunnen worden."

Ingrid Dobbelaere 
(NL) - email
"Ik ben geboren en getogen in Watou. We maken een rustige wandeling langs mooie plekjes, met een stukje persoonlijke familiegeschiedenis en weet-je-wa(tou)tjes. Niet de grote geschiedkundige feiten staan bij mij centraal, maar de ‘petites histoires’ van de gewone dorpelingen."

Werken

Herman Joseph 
(NL/FR/D/EN) - email
"Als boerenzoon heb ik de liefde voor de natuur met de paplepel meegekregen. Als germanist en slavist ben ik gefascineerd door geschiedenis. Onze wandeling doorheen het dorp en de ‘Natte Broekenroute’ is doorspekt met natuurweetjes en historische (én komische) verhalen over Werken."