Het projectgebied ligt in de Westhoek en strekt zich uit over de gemeenten Diksmuide, Houthulst, Kortemark en Staden.
Het Blankaartbekken en de Handzamevallei behoren beide tot het werkingsgebied van het Strategisch Project IJzer- en Handzamevallei, waarin de zoektocht naar ruimte voor water de hoofdrol speelt.
Lange droogteperioden, lage waterpeilen, overstromingen bij hevige regenval, een slechte waterkwaliteit… De IJzer- en Handzamevallei voelen deze negatieve effecten van klimaatverandering meer dan ooit.
Een goed beheer van water en landschap is belangrijk om de vitale functies zoals wonen, drinkwaterproductie, landbouw en natuur te vrijwaren en om toekomstige klimaatschokken beter te kunnen opvangen.
De IJzer- en Handzamevallei zijn van de polders en de broeken tot de heuvelruggen, van boer tot burger in water verbonden. Verankerd in een (water)rijk verleden wordt met open blik een evenwichtig antwoord gezocht op de huidige en toekomstige klimaatuitdagingen.
De partners slaan de handen in elkaar om aan de slag te gaan rond 5 ambities:
Deze actiekaart is een ruwe weergave van mogelijke locaties voor de voorgestelde maatregelen. De exacte locaties van uitvoering kunnen hier van afwijken.
De subsidie-aanvraag in het kader van de Blue Deal (Vlaamse Veerkracht) werd eind 2022 integraal goedgekeurd door de Vlaamse Regering.
De prioritaire partners voor dit waterlandschap zijn - naast de Provincie West-Vlaanderen als coördinator - Diksmuide, Houthulst, Kortemark, Staden, Inagro, Westtoer, Regionaal Landschap Westhoek, Boerenbond, ABS, Natuurpunt De Bron, de polderbesturen, De Watergroep, De West-Vlaamse Milieufederatie, ANB, VMM, De Vlaamse Waterweg, VLM, Departement Omgeving en Departement Landbouw en Visserij.