De Provincie West-Vlaanderen wil met het aanbod van Transfo Energiek de duurzame energietransitie versnellen door:
De installaties en activiteiten vergroten het inzicht van de bezoekers rond energie en prikkelen om zelf aan de slag te gaan. Hetzij letterlijk door als energieconsument actie te ondernemen, door energieproducent te worden of lokaal hierin te investeren. Hetzij figuurlijk door via de ervaringen op de site de innerlijke batterij op te laden.
Transfo Energiek gelooft in leren vanuit ervaring. Het zet dan ook sterk in op doe-installaties en interactie om tot kennis en bewustwording bij de bezoeker te komen. Kan ik door te fietsen mijn gsm opladen? En hoe werkt dit dan? Wat is gelijkstroom? Ontdek en leer het op Transfo Energiek.
Door te werken met verschillende verhaallagen, thema’s en verdiepingsniveaus biedt Transfo Energiek voor elk wat wils. Er is een aanbod voor een divers publiek: scholen van lager tot hoger onderwijs kunnen er terecht voor een educatieve uitstap. Maar ook families, verenigingen, bedrijven en recreant/toerist kunnen er afhankelijk van tijd en goesting een leerrijke en leuke tijd doorbrengen.
Transfo Energiek wil een dynamische hub zijn door bedrijven, stakeholders en partners actief rond energie samen te brengen en met elkaar te connecteren. Transfo Energiek creëert zo een agile netwerk die flexibel kan inspelen op snelle (technologische en andere) veranderingen. Door samenwerking met andere aanbieders, bijvoorbeeld Acasus en Provincie Oost-Vlaanderen, kan een complementair aanbod worden ontwikkeld voor een bredere regio.
Transfo is een beschermde erfgoedparel met een unieke uitstraling. Deze voormalige elektriciteitscentrale is een uitzonderlijk monument door haar imposante omvang en de hoge kwaliteit van het industriële erfgoed. Haar geografische ligging in het groene Zwevegem, langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk, in combinatie met de sport- en cultuurprogrammatie transformeert de site in een aantrekkelijke recreatieve hotspot.
Deze erfgoedsite krijgt planmatig een restauratie, reconversie en opwaardering dankzij de inspanningen van de drie structurele partners binnen de vzw Transfo: gemeente Zwevegem, Provincie West-Vlaanderen en Intercommunale Leiedal. Enkele gebouwen op de site werden al gerenoveerd, andere gebouwen staan nog in de wachtrij. De vzw Transfo ijvert ervoor om alle erfgoed op de site tegen 2025 te restaureren.
Gezien de geschiedenis van de site, de erfgoedwaarde en het potentieel op vlak van recreatie en educatie kan Transfo fungeren als een uithangbord voor energie en duurzaamheid, nu en in de toekomst . De vzw Transfo doet dit door het bouwen van een future-proof energienetwerk dat de site via nieuwe duurzame energie-infrastructuur (zonnepanelen, windmolen en warmtekrachtkoppeling) voorziet van energie op basis van gelijkstroom. En de provincie West-Vlaanderen zet volop in op beleving en educatie rond het thema energie voor een breed publiek. Dit onder meer door het ontwikkelen van een belevingsparcours dat de bezoeker op interactieve manier onderdompelt in de boeiende wereld van energie. Voor de Provincie West-Vlaanderen wordt Transfo zo één van de energiehubs of living labs waar geëxperimenteerd wordt met hernieuwbare energie.
Omwille van het innovatieve gehalte en het belang van dergelijke voorbeelden van duurzame energie kan de Provincie West-Vlaanderen hiervoor rekenen op Europese middelen. In de uitwerking zet de Provincie West-Vlaanderen sterk in op samenwerking met de structurele partners binnen de vzw Transfo (Leiedal en de gemeente Zwevegem), met de verschillende exploitanten op de site, met scholen, bedrijven en andere geïnteresseerden. Er worden ook linken gelegd en mogelijkheden verkend op vlak van avontuur, erfgoed en recreatie. Het volledige aanbod van Transfo is terug te vinden op www.transfozwevegem.be