Hier vind je meer info over de buiteninstallaties van Transfo Energiek. Deze doe-installaties kan je perfect combineren met een bezoek aan de interactieve installaties in het bezoekerscentrum.
Een schommel die elektriciteit produceert, dat is nieuw. Door te schommelen drijf je een generator aan die de led-lampjes doet branden. En als je samen schommelt, veranderen de lampjes van kleur. Leerrijk en plezant voor jong en oud. Dus schommelen maar!
Met deze fiets kan je niet alleen aan je conditie werken, hij laadt tegelijk je telefoon op. De pedalen zijn verbonden met een generator, die je trapbeweging omzet in elektriciteit. Het duurt ongeveer even lang om je telefoon volledig op te laden als via het stopcontact. Op uw plaatsen... Start!
Zin in een spelletje Snake? Of mag het ietsje educatiever en wil je al springend je tafels oefenen? De tegels van de energievloer produceren elektriciteit als je erop springt of danst. De tegels van deze vloer zijn piëzo-elektrisch. Dat wil zeggen dat ze elektriciteit produceren onder invloed van drukveranderingen – bijvoorbeeld als je erop springt. Samen wekken de tegels genoeg stroom op om een hele reeks spelletjes te spelen. Probeer het zelf: ga op de vloer staan en volg de instructies. Hier vind je meer info over alle 12 de spelen.
Benieuwd hoe Transfo eruit ziet vanuit de lucht? En klaar voor een beetje lichaamsbeweging? Kies één van de drie manieren om zelf energie op te wekken en activeer het tv-scherm dat is verbonden met een camera op de watertoren. Al doende leer je alles over het Gravity Light. Deze lamp werd ontwikkeld om de gevaarlijke en ongezonde kerosinelampen te vervangen in streken waar geen elektriciteit voorhanden is.
Ontdek de hele site aan de hand van de indrukwekkende maquette van Transfo. Alle gebouwen werden door een kunstenaar handmatig nagemaakt. De prachtige maquette in polyester is klaar om jou de weg te wijzen.
Op deze plattegrond vind je een handig overzicht van het bezoekerscentrum en de 5 buiteninstallaties op Transfo Energiek.
Verspreid over Transfo vind je ook een aantal infopanelen die meer uitleg geven over de energie-oplossingen op de site.
Zonne-energie
Hier leggen we uit hoe we elektriciteit produceren op de Transfo-site: de 1.100 fotovoltaïsche zonnepanelen op de daken leveren samen honderdduizenden watt. De zonnepanelen hebben een gezamenlijk vermogen van 425.000 wattpiek, of 425 kilowattpiek.
Warmte-krachtkoppeling
Op Transfo werd ook een warmte-krachtkoppeling of WKK-installatie geïnstalleerd. Een verbrandingsmotor drijft een generator aan, die elektriciteit produceert. Met de warmte die de verbrandingsmotor opwekt, verwarmen we gebouwen op de site. Vandaar ook de naam: warmte-krachtkoppeling. De WKK draait op biogas. In de winter wordt de WKK vooral als verwarming gebruikt. De elektriciteit is een mooie bonus: bij overproductie slaan we die op of verkopen we ze door. In de zomer draait de WKK vooral als de zonnepanelen en de windturbine het elektriciteitsverbruik niet dekken. De warmte wordt opgeslagen en kan bijvoorbeeld gebruikt worden om douchewater te verwarmen.
Batterij-opslag
Batterijen van elektrische auto’s worden doorgaans vervangen zodra hun capaciteit tot 80% gezakt is. Ze kunnen dan niet meer het hoge vermogen leveren dat elektrische auto’s vragen, en zeker niet voor lange tijd. Maar ze werken wel nog voor 80% en zijn dus prima geschikt voor andere toepassingen. Wij gebruiken ze om onze groene stroom op te slaan. De batterijen bevinden zich in een betonnen koelwatertank van de oude elektriciteitscentrale. Die heeft heel dikke, betonnen muren. De batterijen worden dus veilig en op een constante temperatuur opgeslagen. En omdat we geen nieuw gebouw hoefden op te trekken, is onze batterijopslag nog duurzamer. Alles samen kunnen deze tweedehands autobatterijen 350 kWh opslaan.
De buiteninstallaties van Transfo Energiek zijn vrij te bezoeken. Kijk op deze plattegrond voor een handig overzicht van de buiteninstallaties.
Elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang.
Wil je de buiteninstallaties in groep bezoeken? Dat kan vanaf 2024 ook onder begeleiding van een gids. Een rondleiding met een gids duurt 1,5 à 2 uur en combineert een bezoek aan het bezoekerscentrum met de buiteninstallaties. Rondleidingen kunnen vanaf 10 personen met een maximum van 25 personen.
Meer info over hoe je een groepsbezoek met gids kan boeken volgt binnenkort.