Beste klant/bezoeker
Er werd gemeld dat een externe mogelijks als beheerder kon inloggen op Adpro (de vroegere toepassing voor gidsen- en klantenadministratie in de provinciale bezoekerscentra). Deze toepassing stond blijkbaar nog online terwijl dit niet de bedoeling was, maar na de melding hebben we Adpro onmiddellijk offline gehaald. Op basis van de gegevens waarover we beschikken hebben we geen enkele reden om aan te nemen dat hierdoor uw gegevens openbaar zijn gemaakt, maar willen u toch graag op de hoogte brengen van dit voorval.
Wij verontschuldigen ons alvast hiervoor. Heb je hierover vragen, dan kan je contact opnemen met [email protected]
Dat kan, maar enkel na toelating van de Provincie en zo lang je de natuur en de rust in het domein niet verstoort.
Mountainbiketochten die je indient via Sport Vlaanderen, moet je bijkomend aanvragen bij de Provincie.
Vul eerst dit formulier in als je een activiteit of evenement wil organiseren in een provinciedomein. Op basis hiervan evalueert de groendienst jouw aanvraag.
In de ideale wereld neemt iedereen zijn of haar afval weer mee naar huis (het weegt meestal een stuk minder, geen probleem toch😉?).
Provinciedomeinen zijn in eerste plaats natuur: die willen we zo natuurlijk mogelijk houden. Je hebt het zeker al gezien: hoe meer vuilnisbakken, hoe meer vuil die aantrekken. Extra vuilnisbakken zijn echt niet de oplossing. Bovendien hebben onze groenbrigades de handen vol met groenbeheer.
Distels worden niet standaard bestreden in provinciedomeinen. Waar ze geen hinder veroorzaken, zijn ze een bonus voor de natuur bij voorbeeld als bron van nectar of als waardplant. We laten ze dan ook ongemoeid.
Bestrijding is niet meer verplicht voor provincies en lokale overheden (arrest Raad van State, maart 2017). Maar op sommige plaatsen, zoals op de grens met landbouwakkers, kan het aangewezen zijn om distelhaarden te bestrijden (door te maaien op gerichte tijdstippen). Daar vormt goed nabuurschap en gezond verstand de leidraad in de bestrijding. Bij speelterreinen of ligweides verwijderen we distels wel stelselmatig met het oog op de veiligheid.
Duiken kan enkel in het kader van officieel technisch, archeologisch of natuurwetenschappelijk onderzoek (en door hulpdiensten in noodgevallen). Hiervoor moet de dienst of organisatie eerst een aanvraag indienen. Alleen in het provinciedomein De Gavers is er een duikzone voor clubs.
Honden zijn welkom in de provinciedomeinen, maar ze moeten steeds aangelijnd zijn. Enkel in de hondenweides mogen de honden los lopen.
Je vindt hondenlosloopweides in deze provinciedomeinen:
We verwijzen ook naar het provinciaal politiereglement van 1 juni 2017 (PDF) dat bepaalt dat honden in provinciedomeinen (dus ook op de parkings) en op groene assen aan de leiband moeten.
Meer informatie vind je op de pagina Hond aan de lijn.
Honden mogen niet zwemmen in de vijvers. Dit staat ook zo in het politiereglement (PDF) dat van kracht is in de provinciedomeinen.
Deze vijvers zijn natuurlijke waterplassen die we ecologisch beheren. We laten planten en dieren in en rond de vijvers in alle rust leven en ontwikkelen. Honden horen hier niet thuis.
Nee, in waters binnen de provinciedomeinen mag je niet magneetvissen.
Magneetvissen of metaaldetectie staan we enkel toe in het kader van officieel technisch, archeologisch of natuurwetenschappelijk onderzoek. Hiervoor moet eerst een aanvraag ingediend worden
Volgens de beheervisie van de Provincie doen we aan ecologisch maaibeheer.
Hoe? Door niet te bemesten, beperkt te maaien en het maaisel af te voeren. Hoe voedselarmer (schraler) de bodem, hoe groter de variatie aan planten en hoe groter de biodiversiteit. Kijk maar eens naar sterk bemeste graslanden: je vindt er geen bloemen. Ze houden niet van deze ‘rijke’ grond die verder ook weinig leven bevat.
Afhankelijk van de fase van ontwikkeling, krijgt elk type grasland een ander maaitijdstip. Deze maaidata en maairegimes zijn opgenomen in de natuurbeheerplannen van de provinciedomeinen. Het maaitijdstip zelf hangt ook sterk af van neerslag en temperatuur.
Bijkomend doen we aan sinusbeheer (maaien spreiden in tijd en ruimte): bij elke maaibeurt laten we een gedeelte van het hooiland onaangeroerd. Zo blijft er voldoende nectar, voedsel en beschutting voor insecten en andere dieren. Om diezelfde reden maaien we op verschillende hoogtes. Zo zie je in de domeinen dikwijls een kort gemaaid pad door hooiland, met daarnaast een strook hoger gemaaid en wat verderop een onaangeroerd gedeelte. Dit patroon van verschillende lengtes varieert van jaar tot jaar. Zo gaan sommige stoken ongemaaid de winter in om een overwinteringsmogelijkheid te bieden voor tal van insecten.
Dankzij dit ecologisch maaibeheer zijn al verschillende monotone graslanden omgevormd tot bloemrijke hooilanden die een veelvoud aan leven herbergen. Voorbeelden hiervan zie je naast de parking van provinciedomein Sterrebos, rond kasteel Tillegem in provinciedomein Tillegembos, langs de Damse Vaart tussen Siphon en Hoeke-brug, de toegangsweg naar de parking van het cafetaria in Pprovinciedomein Palingbeek…
Provinciedomeinen nodigen uit tot zachte recreatie. De mogelijkheden zijn divers: wandelen, joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden… veel kan, niet alles overal. Domeinen zijn in de eerste plaats natuur: die willen we zo weinig mogelijk verstoren, zodat de natuur optimaal behouden blijft en zich verder kan ontwikkelen. Sommige gebieden in de domeinen genieten bovendien van een bijzonder statuut in het kader van de natuurbescherming, dit betekent dat er extra beperkingen gelden (vb. Habitatgebied, Natura 2000 …).
De Provincie zorgt voor zo comfortabel mogelijke omstandigheden voor de gebruikers, met respect voor de natuur. Daarnaast rekenen we op het wederzijds respect onder de verschillende gebruikers.
In de meeste provinciedomeinen geldt een wettelijke toegankelijkheidsregeling, vastgelegd in samenspraak met het Agentschap Natuur en Bos (Vlaams gewest) en de respectievelijke gemeentebesturen. Wie waar toegang heeft, is aangeduid op de officiële bordjes langs de paden.
Deze bordjes zijn op houten palen aangebracht die in principe aan de rechterkant van de paden staan. We plaatsen enkel borden naast de erkende toegangswegen en dreven, niet langs sluipwegen. Wie nergens een bord is tegengekomen, is waarschijnlijk niet via de officiële weg in het domein binnengekomen.
Iedere gebruiker moet zich aan de toegankelijkheidsregeling houden. Onze bijzondere veldwachters controleren hier dagelijks op.
Mountainbiketochten organiseren is mogelijk onder bepaalde voorwaarden en mits voorafgaande toelating van de Provincie. Hierbij wordt in overleg met de organisatoren een traject (parcours) op maat vastgelegd. Dien een aanvraag in via dit formulier (PDF). Op basis hiervan onderzoekt de groendienst of de natuur en de rust in het domein niet verstoord worden door de activiteit. Ook mountainbiketochten die men indient via Sport Vlaanderen, moeten bij de Provincie bijkomend aangevraagd worden.
Nee. Alle provinciewegen werden overgedragen aan het Agentschap Wegen en Verkeer van het Vlaams Gewest of aan de gemeentes. De enige wegen die de provincie nog in beheer heeft zijn de gewezen spoorwegbeddingen (de groene assen) en de openbare wegen binnen de grenzen van de provinciedomeinen.
Geef je vragen of meldingen rond openbare wegen door via Meldpuntwegen. Deze website van de Vlaamse overheid zorgt ervoor dat die automatisch bij de correcte wegbeheerder komt
In de provinciedomeinen en op de groene assen is het provinciaal politiereglement van 1 juni 2017 (PDF) van toepassing.
Bijzondere veldwachters houden toezicht in de domeinen. Je herkent hen aan het groene uniform en hun legitimatiekaart.
De veldwachters volgen een specifieke opleiding aan de politieschool. Ze worden erkend door de gouverneur en beëdigd door de vrederechter.
De bijzondere veldwachters houden een oogje in het zeil op het terrein en spreken mensen vooral pro-actief aan om inbreuken en overlast te voorkomen.
Bij aanhoudende problemen of hardleerse bezoekers zijn ze bevoegd om inbreuken op het provinciaal politiereglement en op de bos-, natuur- en jachtwetgeving en de riviervisserijwetgeving te verbaliseren.
Voor meldingen kan je de cel handhaving provinciedomeinen tijdens de diensturen telefonisch bereiken (tel.: 050 40 71 14) of via e-mail: [email protected]
De cel handhaving is geen interventiedienst en ze verzekert geen permanentie. Voor dringende gevallen contacteer je de politiediensten.
Het sanitair staat aangeduid op de domeinpagina’s op onze website. Kies het provinciedomein en ga dan naar de plattegrond. Daarop zie je het sanitair aangeduid met deze iconen.
In de provinciedomeinen Bergelen, Sterrebos en Tillegembos is er een automatisch sluitingssysteem voor de sanitaire blokken:
In volgende provinciedomeinen zijn er geen toiletten:
Consulteer dit overzicht waar je mag vissen in de provinciedomeinen.
Heb je nog vragen, dan vind je ook nuttige informatie op www.natuurenbos.be/hengelkaart.
Zwemmen kan je enkel in het provinciedomein De Gavers: in de zwemzone van het Gavermeer.
Daarnaast wordt er ook in de Damse Vaart gezwommen, maar dit valt buiten de bevoegdheid van de Provincie. Meer informatie hierover op de site van De Vlaamse Waterweg.
In de overige provinciedomeinen mag je niet zwemmen: de vijvers zijn natuurlijke waterplassen die we ecologisch beheren. Het politiereglement dat geldt in de provinciedomeinen voorziet dan ook in een algemeen zwemverbod.