Met stadlandschappen en regionale landschappen wil de Provincie West-Vlaanderen verder werk maken van een (be)leefbaar landschap in de regio. Dat doet de Provincie samen met jouw gemeentebestuur en in overleg met de natuur-, landbouw- en toeristische sector.
Met de aanleg en het beheer van kleine landschapselementen, zoals poelen, hagen, houtkanten en boomgaarden, werken we dagelijks aan een ecologisch en visueel interessant landschap dat de leefbaarheid en de belevingswaarde van de regio verhoogt. We steken zelf de handen uit de mouwen met onze soortbeschermingsacties om de biodiversiteit een handje te helpen.
Anderzijds willen we zoveel mogelijk mensen enthousiasmeren om in hun eigen tuin of buurt aan de slag te gaan. Aan de hand van allerhande activiteiten en producten laten we iedereen kennismaken met de natuur en het landschap waarin we wonen, werken en ontspannen.
Woon je in een landelijke omgeving en wil je graag je steentje bijdragen om kleine landschapselementen meer kansen te geven? Informeer je dan bij een regionaal landschap of stadlandschap in jouw buurt.
Kan je goed overweg met een kettingzaag en heb je ervaring met het knotten van bomen? Sluit je dan aan bij een ploeg van vrijwillige knotters.
Knotbomen staan mooi in het landschap. Maar om de 5 à 7 jaar moeten ze geknot worden. Anders dreigen ze te bezwijken onder het gewicht van hun eigen kruin, scheuren ze open of waaien ze om bij een hevige wind.
In West-Vlaanderen zijn 4 equipes van vrijwillige knotters aan de slag. In ruil voor de houtopbrengst knotten zij bomen van eigenaars die daar zelf geen tijd, goesting, expertise of materiaal voor hebben.
Wil je graag zelf mee helpen knotten? Sluit je dan zeker aan bij zo'n ploeg. Meer info vind je bij de regionale landschappen en stadlandschappen van West-Vlaanderen (zie knoppen hierboven). Zij leiden de vrijwilligers op, verzekeren hen en brengen hen in contact brengen met de eigenaars van knotbomen.