Molens in West-Vlaanderen

Vergis je niet: molens zijn ontstaan in het oude graafschap Vlaanderen en niet in Nederland! De Provincie West-Vlaanderen voert daarom een actief molenbeleid dat uit diverse aspecten bestaat. Dit gebeurt in overleg met Molenforum Vlaanderen vzw en de Provincie Oost-Vlaanderen.

De Provincie beheert zelf enkele molens, soms verbonden aan een provinciaal domein. Hieronder vind je meer info over deze molens.

Daarnaast organiseert de provincie een netwerk van West-Vlaamse molenaars en stimuleert de activiteiten omtrent molens. Als je wil weten hoe een molen echt werkt, raadpleeg de Molenbrigade, het educatief aanbod over molens zowel voor scholen als voor gezinnen.

Schellemolen in Damme
Schellemolen Damme

De Schellemolen werd in 1867 gebouwd op de wal van een oude houten molen. Sedert eeuwen stond hier een banmolen waarvan het leenrecht in 1267 aan de stad werd verkocht door gravin Margareta van Constantinopel. De Schellemolen is een beschermd monument dat beheerd wordt door het Provinciebestuur van West-Vlaanderen en maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht. In de molenwal is een olieslagerij ondergebracht.

Meer lezen

Koutermolen in Harelbeke
Koutermolen - Harelbeke - historisch

De Koutermolen is een houten staakmolen en stond van het begin van de 19de eeuw tot in 1982 op een 300-tal meter van zijn huidige standplaats. De Provincie West-Vlaanderen kocht hem in 1978 voor de symbolische som van één frank met als doel de restauratie en overbrenging naar het provinciedomein de Gavers.  Hij werd volledig gerestaureerd volgens het bouwplan van de oude Koutermolen. De molen pronkt opnieuw op zijn 7 meter hoge molenbelt.

Meer lezen

Steenakkermolen in Langemark
Steenakkermolen

De Steenakkermolen, die al sinds het einde van de 14de eeuw de winden en stormen trotseerde, ging ten onder in de Eerste Wereldoorlog. Door zijn hoge ligging bood de molen uitstekende observatiemogelijkheden. In de strijd om het bezit ervan, ging hij helemaal in de vlammen op. Als vervanging werd in 1923 de ‘Kruisbergmolen’ uit Pittem, gebouwd in 1790, naar hier overgebracht. Deze houten staakmolen staat op vier bakstenen teerlingen.

Meer lezen

Sint-Karelsmolen in Veurne
Sint Karelsmolen

De Sint-Karelsmolen dateert van ca 1850 en is de enige overblijvende vijzelmolen in België die overtollig water opvijzelt met een schroef van Archimedes. Zijn functie is nog steeds het oppompen van water uit de lager gelegen Moeren naar de Ringsloot door middel van een vijzel aangedreven door windkracht. De molen is sinds 1943 beschermd als monument en De Moeren werden in 1980 beschermd landschap.

Meer lezen

Rosmolen in Sint-Michiels
Tillegem

De Rosmolen is een vierkante houten rosmolen met afgeschuinde hoeken. Het gebouw wordt door één trekpaard in beweging gebracht. Het paard wordt vastgehecht aan de staart en loopt rond het gebouw, in de richting van de wijzers van een uurwerk. Enkele molenmakers uit Gistel bouwden de molen terug op in het provinciedomein Tillegembos. De Rosmolen is gelegen achter de herberg de Trutselaar.

Meer lezen

Contact

Heb je vragen of wil je één van deze molens bezoeken? Neem contact op met:

Ann Maes, Dienst Facilities
T 050 40 71 79
M 0494 23 15 15
[email protected]

Molenaarsnetwerk

Molenaars zijn de sleutel voor een succesvol molenbeheer.  Dikwijls zijn zij gepassioneerde vrijwilligers. Molens moeten immers draaien om onderhouden te worden.
De provincie organiseert jaarlijks een bijeenkomst voor West-Vlaamse molenaars om hen te waarderen en te stimuleren. 
Op dat informele platform kunnen molenaars beter kennis maken, expertise delen, praktijken uitwisselen en gezamenlijk acties ontwikkelen.

Molen-evenementen

Jaarlijks zijn er activiteiten en evenementen om molens beter bekend te maken en te promoten. 
Heel wat molens zijn dan open voor het publiek en je kan dan een rondleiding krijgen met uitleg van de molenaar of molengids.
Als de wind een beetje meewil, draaien de meeste windmolens waardoor een bezoek een unieke ervaring wordt! Soms zijn er extra activiteiten op en rond de molen zoals brood bakken met versgemalen meel of bloem. Je kan met je gezin dan ook het familiepakket van de Molenbrigade uitproberen.

Terugkerende evenementen