De Provincie heeft een mooi aanbod voor scholen over diverse thema’s. Raadpleeg het aanbod voor scholen of bekijk de video over het educatieve aanbod.
Organiseer zelf een memorydate in samenwerking met het In Flanders Fields Museum, Museum aan de IJzer, Memorial Museum Passchendaele 1917, Bezoekerscentrum Westfront en Talbot House.
Verken het parcours van vluchtelingen doorheen de geschiedenis via verhaalkaarten en doe-opdrachten.
Dit Ganzenbord neemt je mee naar de loopgraven tijdens WOI. Ontdek aan de hand van het dagboek van Jérome hoe hij de loopgraven beleefde. Het Ganzenbord werd in 2022 door het grote succes voor de 5de keer herdrukt en kreeg een nieuwe lay-out. Wil je je ook onderdompelen in het spel?
Met deze educatieve app maken leerlingen een film over een personage uit WO I. Zesentwintig boeiende levensverhalen zetten leerlingen op weg.
Bekijk het promotiefilmpje '14-18 in beeld' (1 min.)
Het filmproject '14-18 in beeld' kan je zelf gratis downloaden op je eigen tablet of iPad (niet smartphone of computer) in de appstore en de Google playstore.
Wil je met je klas een project uitwerken rond WOI en gebruik maken van drie boeiende apps? Start dan met een filmproject in de klas, gevolgd door een veldwerk tabletexcursie in provinciedomein Palingbeek. Nadien kan je een stuk van de Ieperboog verkennen met een derde app: Ypres Salient.
Bezoek met je klas de land-artinstallatie ComingWorldRememberMe in provinciedomein Palingbeek en verbind er een educatief voortraject aan of een workshop ter plaatse. Alle info over de educatieve pakketten, de namenlijst en de 600.000 beeldjes vind je in de brochure.
GoneWest is de naam voor de artistieke herdenking van WO I in West-Vlaanderen. Ook voor scholen deed GoneWest een inspanning. De jaarthema's van GoneWest leenden zich uitermate tot een educatieve vertaalslag.
In het participatieproject 'het Woordfront' werden de slachtoffers van de eerste gasaanvallen herdacht met een tekst van schrijfster Saskia De Coster. Er werd ook een educatief pakket ontwikkeld.
De film 'Cafard' speelt zich af in WO I en kan je gebruiken in de lessen herinneringseducatie.
Terwijl Jean Mordant de wereldtitel worstelen behaalt, wordt zijn jonge dochter Mimi in Oostende verkracht door Duitse soldaten. Jean zweert dat hij het onrecht zal wreken en neemt dienst in het prestigieuze ACM-korps, de allereerste tankdivisie ter wereld. Zeer tegen zijn zin wordt hij meegesleurd in een odyssee rond de wereld. Deze dramatische reis zal zijn wereldbeeld voorgoed hervormen.
Cafard.eu is niet meer beschikbaar. De film kan wel aangekocht worden via bol.com of kan gehuurd worden via Apple TV.
Het pedagogisch dossier kan je gebruiken om het thema 'gender' te integreren in een les over WO I. Man-vrouwverhoudingen hebben een duidelijke historische dimensie.
Het dossier voor het secundair bestaat uit een selectie fiches en opdrachten uit het pedagogische dossier dat het Archief- en onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis realiseerde bij de tentoonstelling '[email protected] 1914–1918: vrouwen en mannen ten oorlog'.
De persoonlijke verhalen van de vrouwen uit 'De ZIJkant van de Oorlog' zijn erin verwerkt en worden verbreed naar algemene genderthema's. Op mothersforpeace.be vind je bijvoorbeeld ook lespakketten over vrouwen in Oost-Congo en Afghanistan.
Naar aanleiding van de herdenking 2014-2018 is het belangrijk om enthousiaste mensen die een project rond WO I hebben of willen opstarten te ondersteunen. De Toetssteen '14-18' is een werkinstrument en/of leidraad om een project herinneringseducatie tot een goed einde te brengen.
Toetssteen 14-18 staat boordevol tips en suggesties voor projecten rond de Eerste Wereldoorlog. Geschikt voor iedereen die in de klas of op uitstap een verhaal wil brengen rond WO I.
Heidi Timmerman
E [email protected]
T 0493 31 89 01