De Provincie heeft een mooi aanbod voor scholen over diverse thema’s. Raadpleeg het aanbod voor scholen of bekijk de video over het educatieve aanbod.
Doorheen dit project voor het basisonderwijs, nemen drie getuigen je leerlingen mee doorheen het WOI-verhaal. De kleuters leren Emma en Emiel aan de hand van een fotoverhaal kennen, waarna zij zich vooral op het thema 'conflict' focussen. De leerlingen van het lager onderwijs duiken in het dagboek van Jérome Seynhaeve met de daarbij horende thema's en uitbreidingen.
Meer info over het project 'Nooit meer Oorlog'
Dit is het dagboek van Jérome Seynhaeve: een Koolskampse soldaat uit een olieslagersfamilie met oliemolen die bij het uitbreken van de oorlog op één dag tijd verplicht volwassen werd. Dat Jérome meteen het belang van dit conflict inzag, mag blijken uit zijn vastberadenheid om zijn verhaal vanaf dag één (tot zijn definitieve thuiskomst 26 oktober 1919) neer te pennen.
Dit dagboek is ook de leidraad voor het onderdeel van het lager onderwijs van 'Nooit meer oorlog' en het Ganzenbordspel. In 2015 werd dit dagboek in zijn geheel uitgegeven in samenspraak met de familie van Jérome.
Meer info over 'Het dagboek van Jérome' / Bestel via de webshop
Dit ganzenbordspel (4de druk wegens groot succes) werd ontwikkeld door de provincie West-Vlaanderen, het werd gekoppeld aan de bezoeken met gids aan de opname site van de tv-serie 'In Vlaamse Velden' in Veurne (mei-juni 2013).
Ontdek aan de hand van dit spel en aangeboden dagboekfragmenten hoe het er 100 jaar geleden in de loopgraven aan toe ging.
Bestel het 'Ganzenbord WO I' via de webshop
Bekroond met de prestigieuze EU Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Prijs 2016
Tijdens de uitvoering van deze filmtrajecten werden 14 thema's uit het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog letterlijk bekeken en geïnterpreteerd door de ogen van een kind. Verhalen over helden, vechten, vluchten, afscheid nemen en terugzien. De invalshoeken van de diverse thema's zijn heel uiteenlopend, de leerlingen gaven hieraan een eigen interpretatie. Historisch materiaal vormde het vertrekpunt voor de filmtrajecten: brieven, dagboekfragmenten, poëzie, geluids- en beeldfragmenten uit die periode. Het werkproces liet ruimte voor de bedenkingen, fantasieën, reacties die dit thema 100 jaar later, bij kinderen oproept.
Deze 14 filmpjes worden gebundeld in een creatieve handleiding, met uitwerkingen op muzisch vlak.
Bestel het pakket 'De Groote Oorlog door kinderogen' via de webshop
'Kleine Sam, vertel ons over de Grote Oorlog' is een verhalenproject om “de Grote Oorlog” vanuit een origineel standpunt te bekijken: dat van een hond. Sam is een jonge pup wanneer de oorlog onvermijdelijk dichterbij komt. Sam bekijkt de oorlog zoals een kind dat zou doen: hij begrijpt niet alles, maar voelt wat gebeurt heel scherp aan en leeft intens mee. De ‘Vredeskoffer’ is geschikt voor een brede doelgroep.
In het lager onderwijs kan het gebruikt worden in de tweede en derde graad, maar het is ook bruikbaar in het buitengewoon lager onderwijs. Ook in de eerste graad van het secundair onderwijs (ASO, TSO, BSO, BuSO) kan deze koffer als element van herinneringseducatie ingeschakeld worden. Je kunt de koffer ontlenen in de uitleendienst in Brugge.
Download het Samlied (mp3, 3 MB)
4 voorgelezen fragmenten uit het verhaal van Sam:
Ontleen de 'Vredeskoffer' bij de provinciale Uitleendienst
'This is not a game' is een bordspel waarbij leerlingen zich inleven in het verhaal van een vluchteling. Heel concreet zijn er 14 vluchtelingen, die leefden tussen de middeleeuwen en het heden. Zij brengen hun waargebeurde verhaal over hun tocht naar en uit ons land.
Bekijk de eindtermen voor het basisonderwijs (pdf, 164 kB)
Bestel het bordspel 'This is not a game' via de webshop
Een kok bij de 34e Britse divisie, Sher Singh, neemt je mee op sleeptouw tijdens zijn oorlog. Hij houdt een dagboek bij, de leerlingen kunnen er zijn verhaal in nalezen. Singhs divisie wisselt Vlaanderen in voor Frankrijk en zo loopt hij een landgenoot tegen het lijf: Hardit Singh Malik, piloot bij de R.A.F. Samen dromen ze over hun thuisland India. Sher Singh hoort en ziet meer dan een gewone soldaat, hij kookt voor het hoofdkwartier van de 34e Britse divisie en is een goeie vriend van Luitenant-Kolonel J.Shakespear. Zo vangt hij heel veel verhalen op. Geregeld heeft hij contact met zowel de legerstaf als met de soldaten.
Download de brochure (pdf 2,9 MB)
De Groote Oorlog was niet uitsluitend een mannelijke aangelegenheid. Vrouwen hebben meer dan hun steentje bijgedragen in deze wereldbrand. Misschien niet op het slagveld, maar aan de basis van de samenleving, in de lokale gemeenschappen en gezinnen.
Voor het basisonderwijs werden de persoonlijke verhalen van Marie Curie, Käthe Kollwitz, Koningin Elisabeth, Madame Tack, Mietje Boeuf, Elsie Knocker en Mairi Chilsom, verwerkt en verder uitgediept in verschillende thema’s.
Download het educatief pakket - basisonderwijs (pdf 2,7 MB)
Kinderen uit het 4e, 5e en 6e leerjaar werken binnen het educatief pakket rond de Mijnenslag en de littekens in het landschap. Ze versieren kaarsen als lichttekens met wasliner. Daarbij werken ze rond emoties, vluchten en sporen uit het verleden.
Bestel het educatief pakket via de webshop
100 jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Heel wat mensen moesten vluchten en hadden honger. Anderen raakten familieleden kwijt of kwamen om. Het was een moeilijke periode die zeker zijn sporen naliet.
Onder deze rubriek lees je getuigenissen over het dagelijkse leven in bezet gebied aan de hand van heel wat beeldmateriaal. Op diezelfde manier verkent de website ook actuele conflicten.
Meer info over 'Kinderen in bezet gebied'
Feniks Interim is op zoek naar ‘wederopbouw-talent’. Er zijn een openstaande vacatures. Er moet veel gebeuren. In het kantoor van Feniks Interim is het altijd druk. Er moet snel worden gehandeld. Rioleringen straten, huizen,… zijn verwoest. Het landschap ziet er anders uit want planten en dieren zijn verdwenen. Waar zijn de sportclubs, toneelverenigingen, kermissen gebleven?
Feniks Interim probeert het verschil te maken en zet zoveel mogelijk mensen aan het werk: “Schenk 10 minuten van je tijd en zorg voor een wereld van verschil”. Maar kan je in 10 minuten echt het verschil maken?
Wil je deze educatieve module/ tent met actrice gratis naar je school brengen? Mail naar [email protected].
Naar aanleiding van de herdenking 2014-2018 is het belangrijk om enthousiaste mensen die een project rond WO I hebben of willen opstarten te ondersteunen. De Toetssteen '14-18' is een werkinstrument en/of leidraad om een project herinneringseducatie tot een goed einde te brengen.
Toetssteen 14-18 staat boordevol tips en suggesties voor projecten rond de Eerste Wereldoorlog. Geschikt voor iedereen die in de klas of op uitstap een verhaal wil brengen rond WO I.
Download Toetssteen (pdf 935 kB)
Bestel een printversie van Toetssteen via de webshop
Engelstalige digitale versie: Touchstone (pdf 1.011 kB)
Franstalige digitale versie: Pierre de Touche (pdf 1.035 kB)
Deze brochure bundelt inspirerende initiatieven in verschillende gemeentes en steden rond de Eerste Wereldoorlog.
Wijk af van de platgetreden paden en stel aan de hand van deze brochure je eigen WO I-uitstap samen.
Download de brochure over WO I met je klas (pdf 3,7 MB)
Bestel gratis een gedrukt exemplaar via de webshop
Engelstalige versie 'Explore WWI outside the classroom in Flanders Fields'
Mail naar [email protected] of bel 050 40 70 42 of 0492 08 58 78.