Zoek je weg zonder gps

Betalend
Type

Omschrijving

In een tijdperk waarin gps-systemen nog niet bestonden, slaagden zeevaarders er al in om op zee de weg te vinden. Tijdens de middeleeuwen vonden zeelui de weg naar de Zwinstreek met instrumenten als een kwadrant.

  • In deze activiteit krijgen klassen de kans om met eenvoudige hulpmiddelen als een kompas, klokken en een kwadrant zelf de positie op aarde te bepalen. Ze onderzoeken het verschil tussen zonne- en zonetijd met praktische toepassingen.
  • Leerlingen bepalen de lengteligging van het Zwin met behulp van een dubbele scheepsklok en leren werken met een kwadrant om breedteligging tegenover de evenaar te bepalen. Met behulp van eenvoudige meet- en wiskunde leren ze als volleerde zeevaarders de weg vinden op zee.
  • Leerlingen leren ook de kneepjes om ’s nachts de weg te vinden met behulp van sterren en de maan. Ze leren bij over de invloed van maan- en zonnestanden op de getijdenwerking. Ze nemen poolshoogte en maken kennis met de belangrijkste sterrenbeelden die hen kunnen helpen zich te oriënteren zonder moderne hulpmiddelen.

Verschillende apps en websites maken de ervaring interactief. Oriëntatietechnieken uit de middeleeuwen  -  oriëntatietechnieken zonder gps
Vakoverschrijdend: aardrijkskunde, wiskunde, STEM, geschiedenis

Bekijk alle praktische info (duur, periode, kostprijs...).

Locatie
Zwin Natuur Park
Graaf Léon Lippensdreef 8
8300
Knokke-Heist
Heb je een vraag?
expozaal