Oriënteren

Betalend
Type

Omschrijving

Met dit spel oefenen de leerlingen hoe ze een kaart moeten houden en interpreteren om zich zo te kunnen oriënteren op onbekend terrein.

We starten met een vraag. Stel je voor dat je twee hectare bos krijgt. Wat zou jij er dan mee doen? Maak je er een speelbos van om uren te ravotten of maak je er net een beschermd natuurgebied van waar geen enkele bezoeker welkom is? Of wat dacht je van een heuse hondenlosloopweide van twee hectare?

In het bos kunnen de leerlingen twaalf personages ontmoeten: een barman, een bosbeheerder, een bouwpromotor, een gezondheidscoach, een heks, een hondeneigenaar, een kind, een kunstenaar, een sporter, een natuurliefhebber... Deze personages hebben elk een duidelijke mening over wat ze met de twee hectare bos willen doen.

Met een kaart gaan de leerlingen in kleine groepjes op pad. Vanuit een centrale plaats trekken ze het domein in op zoek naar een personage. Dit vinden ze aan een opgegeven oriëntatiepaal. Op de paal staat telkens een code. Wanneer ze deze code terug meebrengen naar de centrale plaats, kunnen ze het bijpassende filmpje ontgrendelen. Dit filmpje bekijken ze op een iPad op de centrale plaats. Daarna zoeken ze een nieuw personage. Benieuwd wie de meeste personages kan vinden.

Als afsluiter wordt de startvraag herhaald. Is hun mening veranderd? Hebben ze nieuwe ideeën opgedaan? Welk personage volgen ze en welk helemaal niet? Welke argumenten brengen ze in het gesprek?

Praktische info

  • duur: 2 uur
  • periode: hele jaar door
  • groep: maximum 25 kinderen
  • prijs: 15 euro (oriëntatiekaart per leerling + ontlenen van 5 iPads)
  • extra: aangepaste kledij en schoeisel voorzien

Dit pakket begeleid je als leerkracht zelf. Een duidelijke handleiding en een overeenkomst voor de ontlening van de iPads krijg je vooraf doorgestuurd.

Locatie
Provinciaal bezoekerscentrum Bulskampveld
Bulskampveld 9
8730
Beernem
Heb je een vraag?