Biodiversiteitsstudie Vogels

Betalend
Type

Omschrijving

Leerlingen gaan op onderzoek uit in het Zwin om de huidige vogelpopulatie te observeren; waar te nemen, te determineren en via een handige app te registreren. Op die manier levert de leerling een bijdrage aan de wetenschap. 

Waarnemingen.be verzamelt informatie over de fauna en de flora in Vlaanderen. Voor de Zwinregio hebben we hierin een grensoverschrijdende waarnemingslijst. Elke vogelwaarneming biedt wetenschappelijk waardevolle informatie om vogels beter te leren kennen. De leerlingen gaan aan de slag met een handige applicatie op de smartphone of iPad van het centrum om alle vogelwaarnemingen te registreren. Een uitdaging die van elke deelnemer een echte ornitholoog maakt. De leerlingen gaan na een korte instructie zelf aan de slag met een telescoop, iPad en vogelgids of zoekkaart. Via een uitgestippeld parcours met 3 observatieplaatsen ontdekken ze de rijke variatie vogels in het Zwin die dag. Alle informatie wordt verzameld in waarnemingen.be. In een klas van het Natuur Educatief Centrum (NEC), worden de resultaten bekeken en worden conclusies over spreiding, aantallen en soorten vogels geëvalueerd. Welke rol speelt ons werelddeel hierin en wat leren we uit het vogelbestand als graadmeter voor de biodiversiteit? Dit zijn de uitgangsvragen bij de eindbespreking.

Praktische info

Deze activiteit gaat door in het Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist. Alle andere praktische info (duur, kostprijs, periode,...) kan je terugvinden in de fiche bij 'downloads'.

Locatie
Zwin Natuur Park
Graaf Léon Lippensdreef 8
8300
Knokke-Heist
Heb je een vraag?
Educatieve module 'Biodiversiteitsstudie Vogels' in het Zwin
Downloads
Activiteitenfiche Biodiversiteitsstudie Vogels