Ballastig toch!?

Betalend
Type

Omschrijving

In de middeleeuwen werden lokale stenen als ballast in schepen gebruikt en vaak achtergelaten op de bestemming. Deze ballaststenen kwamen zo vanuit heel Europa in de omgeving van het Zwin terecht en worden vaak gevonden bij archeologische opgravingen in de Zwinhavens.

Onderzoek oorsprong ballaststenen

  • In deze activiteit onderzoeken leerlingen de oorsprong van diverse ballaststenen die in de Zwinstreek gevonden zijn.
  • Aan de hand van doorsnedes en afbeeldingen van ballaststenen determineren ze de soort gesteenten en de plaats van de gesteenten binnen de gesteentecyclus (sediment – vulkanisch – metamorf gesteente) aan de hand van hun duidelijke kenmerken.
  • De oorsprong van de gesteenten wordt ook verklaard met processen uit de platentektoniek.
  • We combineren historische bronnen met geologisch onderzoek om de precieze oorsprong van de gesteenten in Europa te bepalen. Op deze manier worden middeleeuwse handelsroutes duidelijk.
  • We gaan tot slot ook in op exoten die in ballastwater of onderaan schepen vanuit verschillende regio’s van de wereld tot bij ons zijn geraakt en determineren enkele soorten. 

Deze activiteit werd uitgewerkt in samenwerking met Universiteit Gent en maakt gebruik van de online databank ‘Flepostore’ die binnenkort online gaat. Daar zal iedereen terecht kunnen voor verdiepende info over gesteenten.

Een samenspel van geologie, archeologie en geschiedenis.
Vakoverschrijdend: Geologie en STEM bij geschiedenis, aardrijkskunde

Bekijk alle praktische info (duur, periode, kostprijs...).

Locatie
Zwin Natuur Park
Graaf Léon Lippensdreef 8
8300
Knokke-Heist
Heb je een vraag?
ballastig toch