Algemene info
- Statistische gegevens betreffende de tijdelijke bescherming van ontheemden uit Oekraïne vind je terug op de website van Statbel. Het dashboard is een vrijwillige samenwerking tussen het Nationaal Crisis Centrum, de Dienst Vreemdelingen Zaken, Fedasil, het rijksregister en Statbel.
- Federale info op maat van steden en gemeenten omtrent huisvesting, verblijf in België en rechten van Oekraïners
- Lokale besturen zijn ook in deze crisis een onmisbare partner voor Vlaanderen: een overzicht van de ondersteuning voor steden en gemeenten
- Het Agentschap Integratie en Inburgering bundelde heel wat info op hun onthaalpagina. Je vindt er juridische info, praktische info, info voor Oekraïense nieuwkomers in verschillende talen.
- Ook VVSG heeft een portaalsite rond Oekraïne. Je vind er info thematisch en sectoraal gebundeld én een oproep naar het delen van goede praktijken.
- De opvang van een grote groep mensen in je gemeente vraagt heel wat plannen en helpende handen. Het Rode Kruis stelt haar vrijwilligersplatform gratis ter beschikking zodat er eenvoudig een match kan gemaakt worden met beschikbare vrijwilligers uit je regio.
- Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk verzamelt in haar FAQ: lokale solidariteitsacties voor Oekraïense vluchtelingen een aantal antwoorden op vragen van lokale besturen.
- De regionale Vlaamse Ondersteuningsteams (VLOT) hebben als opdracht lokale besturen in functie van de noden te ondersteunen met het versterken van de lokale slagkracht, het helpen realiseren van een collectieve huisvestingsstructuur en als liaison met dienstverlening vanuit diverse sectorale beleidsvelden.
Gemeentelijke coördinatoren, en bij uitbreiding lokale besturen, kunnen er terecht voor al hun praktische vragen. De VLOT-teams zijn bereikbaar via [email protected]. Om mailtjes vlot te verwerken, geef je in het onderwerp de afkorting van de provincie waarbinnen het lokaal bestuur is gelegen. (W-VL voor West-Vlaanderen)
- Een lokaal bestuur dat ondersteuning wenst rond onderwijs voor vluchtelingen uit Oekraïne, kan contact opnemen via [email protected]
Nederlands leren
- De West-Vlaamse Centra voor Volwassenenonderwijs hebben een ruim aanbod NT2 (Nederlands voor anderstaligen). Neem zeker contact met de centra in uw gemeente of buurt als u hieromtrent meer informatie wenst, specifieke vragen hebt of wenst door te verwijzen. Contactgegevens kan je hier terugvinden.
- In het documentatiecentrum voor Wereldburgerschap en NT2 vind je allerhande materialen om kinderen en volwassenen Nederlands te leren of om oefenkansen te ondersteunen. Het documentatiecentrum heeft een uitgebreide collectie, organiseert vormingen (o.a. over NT2 en samenleven in diversiteit) en biedt ook ondersteuning op maat. Boeken kunnen via IBL naar de plaatselijke bibliotheek worden opgestuurd.
- Inspiratielijst met basismaterialen die door de lokale bib kunnen worden aangekocht of in het documentatiecentrum voor Wereldburgerschap en NT2 kunnen worden ontleend.
- Op de website Nederlands oefenen – West-Vlaanderen vind je een overzicht van de praattafels en conversatiegroepen in West-Vlaanderen, heel wat concrete tips voor anderstaligen om thuis Nederlands te oefenen, Taalpunten van de West-Vlaamse bibliotheken en welk materiaal je er kan vinden, enz.
Tolk of vertaler nodig?
- Raadpleeg het overzicht van taalhulpmiddelen in een crisissituatie van het Agentschap Integratie en Inburgering. Het bevat concrete tips en tools.
- Je kan beroep doen op het aanbod van sociaal tolken en vertalen van het Agentschap Integratie en Inburgering. De Vlaamse Regering maakte budget vrij om de onvoorziene kosten voor vertalingen en tolkopdrachten te vergoeden voor de periode 28/03/2022 tot 28/06/2022, zo lang de middelen dit toelaten. Instellingen of organisaties die door de Vlaamse Overheid erkend, gefinancierd of gesubsidieerd worden, moeten in deze periode niet betalen voor de tolk- en vertaalondersteuning voor vluchtelingen uit Oekraïne. Voorwaarde is dat ze steeds een goede afweging maken of alternatieve taalondersteuning mogelijk is.
Tewerkstelling
Contacteer het Agentschap Integratie en Inburgering voor meer informatie en/of ondersteuning hierbij
Vrije tijd
Vrijetijdsbesteding voor mensen op de vlucht biedt structuur en rust. Er zijn tal van mogelijkheden om activiteiten te organiseren.
- De inspiratiegids taaloefenkans helpt je bij de organisatie van taaloefenkansen voor anderstaligen. Het biedt een theoretisch kader, aandachtspunten en praktische tips en voorbeelden
- Neem contact op met de jeugdambtenaar/-ambtenaren in je gemeente. Zij zijn de experts in de leefwereld van jongeren en kunnen het vrijetijdsaanbod het best in kaart brengen.
- Maak gebruik van de expertise en kennis van jeugdorganisaties:
Leerplichtige leerlingen en kleuters kunnen tijdens de zomervakantie terecht in een zomerschool. Gedurende 10 volle (of 20 halve) dagen krijgen de leerlingen een leertraject op maat, gekoppeld aan sport, spel of een ander vrijetijdsaanbod. In het buitengewoon onderwijs kan ook een beperkte periode van 5 volle (of 10 halve) dagen. Deelname aan de zomerscholen is vaak gratis.
Vormingen