Algemene info
Nederlands leren
- De West-Vlaamse Centra voor Volwassenenonderwijs hebben een ruim aanbod NT2 (Nederlands voor anderstaligen). Neem zeker contact met de centra in uw gemeente of buurt als u hieromtrent meer informatie wenst, specifieke vragen hebt of wenst door te verwijzen. Contactgegevens kan je hier terugvinden.
- In het documentatiecentrum voor Wereldburgerschap en NT2 vind je allerhande materialen om kinderen en volwassenen Nederlands te leren of om oefenkansen te ondersteunen. Het documentatiecentrum heeft een uitgebreide collectie, organiseert vormingen (o.a. over NT2 en samenleven in diversiteit) en biedt ook ondersteuning op maat. Boeken kunnen via IBL naar de plaatselijke bibliotheek worden opgestuurd.
- Inspiratielijst met basismaterialen die door de lokale bib kunnen worden aangekocht of in het documentatiecentrum voor Wereldburgerschap en NT2 kunnen worden ontleend.
- Op de website Nederlands oefenen – West-Vlaanderen vind je een overzicht van de praattafels en conversatiegroepen in West-Vlaanderen, heel wat concrete tips voor anderstaligen om thuis Nederlands te oefenen, Taalpunten van de West-Vlaamse bibliotheken en welk materiaal je er kan vinden, enz.
Tolk of vertaler nodig?
- Raadpleeg het overzicht van taalhulpmiddelen in een crisissituatie van het Agentschap Integratie en Inburgering. Het bevat concrete tips en tools.
- Je kan beroep doen op het aanbod van sociaal tolken en vertalen van het Agentschap Integratie en Inburgering. De Vlaamse Regering maakte budget vrij om de onvoorziene kosten voor vertalingen en tolkopdrachten te vergoeden voor de periode 28/03/2022 tot 28/06/2022, zo lang de middelen dit toelaten. Instellingen of organisaties die door de Vlaamse Overheid erkend, gefinancierd of gesubsidieerd worden, moeten in deze periode niet betalen voor de tolk- en vertaalondersteuning voor vluchtelingen uit Oekraïne. Voorwaarde is dat ze steeds een goede afweging maken of alternatieve taalondersteuning mogelijk is.
Tewerkstelling
- Specifieke info over het werktraject van nieuwkomers vind je bij VDAB. Je krijgt antwoorden op vragen zoals ‘Mogen vluchtelingen uit Oekraïne werken?’, ‘Wat is de rol van de VDAB?’, ‘Welke ondersteuning is er voorzien?’ en ‘Wat doen met vragen van werkgevers?’.
Vrije tijd
Vrijetijdsbesteding voor mensen op de vlucht biedt structuur en rust. Er zijn tal van mogelijkheden om activiteiten te organiseren.
Vormingen