De kust wordt beschouwd als een gebied waar vele ruimtelijke uitdagingen, zoals o.a. vergrijzing en klimaatverandering samenkomen. Via T.OP Kustzone trachten de provincie West-Vlaanderen samen met Departement Omgeving gebiedsgericht op zoek te gaan naar oplossingen voor deze kustspecifieke ruimtelijke uitdagingen.
Een Territoriaal Ontwikkelingsprogramma (T.OP) wordt gebruikt als instrument binnen het ruimtelijk ontwikkelingsbeleid. Voor onze kustzone betekent dit concreet het samenbrengen van relevante belanghebbenden om vanuit gemeenschappelijke doelstellingen te komen tot een programma van realisaties op korte en middellange termijn, rond de diverse ruimtelijke uitdagingen.
Zo wordt er gewerkt in drie verschillende “werven” die overeenkomen met de verschillende landschappen aan de kust.
T.OP Kustzone zet in op het ondersteunen van de lokale besturen om een aantal kustspecifieke ruimtelijk vraagstukken aan te pakken door het inzetten van ontwerpkennis en -tijd. Dankzij een goede wisselwerking tussen de verschillende overheden wordt er gewerkt op concrete vragen waarvoor er dan op zijn beurt goede oplossingen en voorbeelden worden gezocht.
Indien een case wordt geselecteerd, gaan provincie West-Vlaanderen, Departement Omgeving en de betrokken gemeente samen op zoek naar een ontwerpteam die deze lokale case via ontwerpend onderzoek tracht te doorgronden en de gemeente een aanzet van oplossing kan bieden.
Hieronder is een overzicht te vinden met de verschillende locaties van de afgewerkte stedelijke reconversiecases.
Alle T.OP Kustzone cases waren stuk voor stuk een leertraject, zowel voor de betrokken gemeente als voor het team van T.OP Kustzone. Zo werd heel wat informatie doorheen de jaren opgebouwd rond knelpunten en uitdagingen aan de kust, rond ontwerpprincipes, procesvoering en de inzet van instrumenten, … . Leerpunten die ook voor andere (kust)gemeenten die voor soortgelijke uitdagingen staan, interessant kunnen zijn.
Binnen T.OP Kustzone werd geopteerd om deze informatie te bundelen in een handig overzicht, de “Kustnota”. De Kustnota wil de gemeentelijke (omgevings)ambtenaar, de lokale beleidsmaker, de nieuwsgierige lezer prikkelen met ideeën en lessen die uit de cases naar voor kwamen, en formuleert van daaruit een aantal tips, denkrichtingen, valkuilen en aandachtspunten op maat van de gemeente.
Heb je nog vragen hierover? Contacteer [email protected]