Wil je of ben je al aan de slag met STEM? Ben je op zoek naar extra lesmateriaal, infrastructuur om te gebruiken, websites, ...?
Op deze STEM-databank krijg je een overzicht van het aanbod i.v.m. STEM. Achter de linken zit ofwel de website ofwel een mailadres waar je info kan opvragen.
Suggesties voor deze databank of vragen? Stuur dan een mailtje naar [email protected].
Hieronder bundelen we enkele STEM-initiatieven die je tijdens deze coronatijden kunnen helpen om van thuis uit aan STEM te doen met je leerlingen:
Explobots ontwikkelde 2 digitale projecten waar leerlingen (A-stroom) zelfstandig thuis mee aan de slag kunnen: Mijn keuken (over composteren, fermenteren en conserveren) en Proper en gezond (zelf maken van een natuurlijk schoonmaakmiddel).
Techniekacademie Thuis: een site vol projecten, wedstrijden, STEM-vlog,... alles dus wat je nodig hebt om thuis aan STEM te doen. Je kan er ook leuke prijzen winnen.
Professor Steam (scholengroep Impact) zorgt voor uitdagende STEAM-projecten. Daag je leerlingen uit en wie weet winnen ze wel een mooie prijs!
Op de Klascement-pagina 'STEM-leerlingen aan het werk zetten' vind je video's, websites, apps en downloadbare documenten over (i)STEM die je kan inzetten om de leerlingen zelfstandig en op afstand leerstof te laten verwerken. Zowel leermiddelen op niveau basisonderwijs als op niveau secundair onderwijs.
Ga jij al aan de slag met informaticawetenschappen en techniek in de klas? Dwengo vzw heeft projecten in een context van robotica, programmeren, computationeel denken, artificiële intelligentie en STEM. Je vindt hier dan ook boeiend en hands-on lesmateriaal. Ook de handleidingen voor jou, de leerkracht, ontbreken niet.
Astrolab heeft een wekelijkse kalender met waarneemtips en duiding. Zoals bijvoorbeeld over de satelliettreinen van Elon Musk die passeerden. Voor wie korter op de bal wil spelen (bv. live een raketlancering zien en die 20 minuten later boven je hoofd zien passeren) is er de facebookpagina.
DOBBIT tv voorziet elke schooldag in een educatief programma-aanbod om zo de leerlingen in het technisch onderwijs te helpen. Door de educatieve programma's via televisie te brengen, bieden ze ook de leerlingen zonder tablet of laptop een haalbaar alternatief voor thuisonderwijs.
Op de facebookpagina van Joblabo staat een leuke fijnproeverstest.
VLAJO organiseert verschillende webinars voor zowel kleuter-, basis- als secundair onderwijs.
Liever zelf een STEM-project schrijven? RTC West Vlaanderen ondersteunt je bij het schrijven van je project. Na goedkeuring kan je rekenen op begeleiding en een subsidie tot 1.000 euro. Doelgroep: 3° graad BSO/TSO/BuSo