Smart Light Concepts (SLIC)

Demonstratie- en openingsavond pilotcase Roeselare op maandag 9 maart 2020

Op maandag 9 maart 2020 organiseerde de Provincie West-Vlaanderen samen met de Stad Roeselare een demonstratie- en openingsavond van de vernieuwde openbare verlichting op het fietspad langs de Mandel. De nieuwe verlichting is sinds januari werkzaam. Het fietspad, dat ruim 800 meter lang is, werd voorzien van 23 nieuwe verlichtingspunten uitgerust met de laatste nieuwe LED-technologie. 

Bekijk hier het videofilmpje

Demonstratie- en openingsavond pilootinstallatie OV Smart Light Concepts 9 maart 2020

Pilotinstallatie SLIC

Elke projectpartner heeft z'n eigen pilootproject binnen SLIC. Voor de Provincie West-Vlaanderen is dit een demo-installatie openbare verlichting op een fietspad ism Stad Roeselare. 

Fietspad volledig verlicht met zonne-energie
In het najaar van 2019 werd nieuwe verlichting geïnstalleerd op het fietspad langs de Mandel tussen de Smedenstraat en R32. De 23 nieuwe verlichtingspunten langs het 800 meter lange fietspad werken op basis van zonne-energie.

Bijgevolg is dit het allereerste fietspad in onze Provincie dat op een volledig duurzame manier wordt verlicht.

Hoe werkt het?
Zonnepanelen op de daken van de Roeselaarse Expohallen zorgen voor het opwekken van de nodige energie.
In combinatie met een centraal energieopslagsysteem en een onderboring richting fietspad kan het fietspad volledig verlicht worden dankzij zonne-energie.

Volgverlichting
Daarenboven gaat het om volgverlichting. Concreet betekent dit dat sensoren passanten registreren en de verlichtingspunten zich aan de snelheid van die passanten aanpassen. Zijn er geen passanten, dan is er ook geen verlichting. Er wordt dus geen energie gebruikt wanneer dat niet nodig is.