Inhoud
In dit project experimenteren de partners met innovatieve openbare verlichtingstechnieken met de bedoeling de CO2-uitstoot en de energiekosten voor openbare verlichting te verminderen. Dit gaat o.a. over openbare verlichting met bewegingsdetectie en smart city toepassingen waardoor de verlichting ook voor andere doeleinden kan toegepast worden zoals bv. verkeerstellingen, meten luchtvervuiling, meten geluidsoverlast,…
Het project zal tevens onderzoeken welke financieringsmechanismen er voor innovatieve openbare verlichtingstechnieken kunnen bestaan zodat ze in de toekomst breed geïmplementeerd kunnen worden.
Verder onderzoekt het project hoe de vermindering van CO2-uitstoot door openbare verlichting efficiënt kan gemeten worden en hoe deze gegevens geëxtrapoleerd kunnen worden om ook andere gemeenten en organisaties te overtuigen erin te investeren. Er is ook nagegaan hoe kan omgegaan worden met de onveiligheidsgevoelens van de burger, zowel op vlak van verkeersveiligheid als op vlak van criminaliteit. Er werd een literatuurstudie opgemaakt door de VUB omtrent 'De effecten van verminderde openbare verlichting op criminaliteit, angst voor criminaliteit en verkeersveiligheid'. Hieruit vloeide een praktijkgids voor steden en gemeenten uit voort.
Literatuurstudie Praktijkgids voor steden en gemeenten
Tot slot wordt een grensoverschrijdende kennishub georganiseerd met als belangrijkste doel om toegankelijke, onafhankelijke en direct toepasbare praktische kennis en ervaring met betrekking tot duurzame openbare verlichting te leveren. Deze kennis en ervaring voor steden, gemeenten en andere betrokken organisaties brengt er toe bij om de implementatie van innovatieve koolstofarme openbare verlichting te bevorderen en te versnellen.
In het kader van het project Smart Light Concepts legde de Provincie West-Vlaanderen in samenspraak met Stad Roeselare een innovatief verlichtingsproject aan. Het verlichtingsproject werd opgevat als een living lab, waarbij studenten uitgenodigd worden om aan de slag te gaan met zowel het technisch (stand-Alone systeem met netto energieoverproductie) als het educatief-artistieke potentieel van de site.
Informatiedocumenten:
De prijsvraag is afgesloten. Extra info binnenkort beschikbaar op deze webpagina.
Op maandag 9 maart 2020 organiseerde de Provincie West-Vlaanderen samen met de Stad Roeselare een demonstratie- en openingsavond van de vernieuwde openbare verlichting op het fietspad langs de Mandel. De nieuwe verlichting is sinds januari werkzaam. Het fietspad, dat ruim 800 meter lang is, werd voorzien van 23 nieuwe verlichtingspunten uitgerust met de laatste nieuwe LED-technologie.
Elke projectpartner heeft z'n eigen pilootproject binnen SLIC. Voor de Provincie West-Vlaanderen is dit een demo-installatie openbare verlichting op een fietspad ism Stad Roeselare.
Fietspad volledig verlicht met zonne-energie
In het najaar van 2019 werd nieuwe verlichting geïnstalleerd op het fietspad langs de Mandel tussen de Smedenstraat en R32. De 23 nieuwe verlichtingspunten langs het 800 meter lange fietspad werken op basis van zonne-energie.
Bijgevolg is dit het allereerste fietspad in onze Provincie dat op een volledig duurzame manier wordt verlicht.
Hoe werkt het?
Zonnepanelen op de daken van de Roeselaarse Expohallen zorgen voor het opwekken van de nodige energie.
In combinatie met een centraal energieopslagsysteem en een onderboring richting fietspad kan het fietspad volledig verlicht worden dankzij zonne-energie.
Volgverlichting
Daarenboven gaat het om volgverlichting. Concreet betekent dit dat sensoren passanten registreren en de verlichtingspunten zich aan de snelheid van die passanten aanpassen. Zijn er geen passanten, dan is er ook geen verlichting. Er wordt dus geen energie gebruikt wanneer dat niet nodig is.
Surf dan naar www.smartlightconcepts.eu of contacteer een van de provinciale coördinatoren:
Wim De Roo
T +32 50 40 35 96
[email protected]