Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan 'RUP rechteroever jachthaven Nieuwpoort' werd definitief vastgesteld door de provincieraad op 24 oktober 2019. De Vlaamse Regering is niet overgegaan tot schorsing van dit PRUP waardoor dit uitvoeringsplan in werking treedt 14 dagen na publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad. Het RUP heeft betrekking op het grondgebied van de gemeente Nieuwpoort.
In dit PRUP wordt een nieuw jachthavendok voorzien ten zuiden van het bestaande dok ‘Portus Novus’. Het zal plaats bieden aan een 500-tal jachten. Rond het nieuwe dok komt een stedelijke ontwikkeling met ruimte voor 1.000 wooneenheden, horeca, handelszaken en jachthavengebonden bedrijvigheid. Vanuit dit nieuwe stadsdeel zal een verbinding voor voetgangers en fietsers gemaakt worden tussen Nieuwpoort-stad en de bestaande jachthaven Novus Portus.
Het ruimtelijk uitvoeringsplan bestaat uit een toelichtingsnota, stedenbouwkundige voorschriften en een verordenend grafisch plan met een aantal toelichtende kaarten. Al deze documenten vormen één niet opdeelbaar geheel.
De grafische plannen en de stedenbouwkundige voorschriften hebben na definitieve vaststelling een juridisch verordenende kracht.
Voorafgaand is er voor het PRUP een milieu-effectenrapport (plan-MER) opgemaakt waarbij de impact van het beoogde programma op het milieu onderzocht werd. Op 26 april 2018 heeft het Departement Omgeving het plan-MER voor het plangebied goedgekeurd.
Het plan-MER lag van 13/08/2018 tot en met 12/10/2018 ter inzage. Iedereen kon tijdens die periode opmerkingen en adviezen over het plan-MER indienen.
Een provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) is een plan waarmee de provincie in een bepaald gebied de bodembestemming vastlegt. RUP’s vervangen de gewestplannen. Voor alle percelen in een bepaald gebied wordt zo duidelijk wat er kan en wat niet. Op basis van het RUP, kunnen – eens het RUP is goedgekeurd - stedenbouwkundige vergunningen afgeleverd (of geweigerd) worden. Dit plan zal dus bepalen welke vergunningen afgeleverd kunnen worden.