De Provincie West-Vlaanderen maakt een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op voor een nieuw bedrijventerrein voor de regio Menen-Wervik op de site Menen-West.
De provincie West-Vlaanderen maakt, in samenwerking met de steden Menen en Wervik, een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) op voor een nieuw gemengd bedrijventerrein op de locatie Menen-West, getiteld RUP gemengd bedrijventerrein Menen-Wervik.
De Provincie West-Vlaanderen heeft in haar provincieraadszitting van donderdag 24 september 2020 het ‘Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Gemengd bedrijventerrein Menen-Wervik voorlopig vastgesteld.
Voor planningsprocessen waarvan de kennisgeving voor het opstellen van een plan-Mer uiterlijk op 30 april 2017 volledig verklaard werd, blijven onderworpen aan de oude procedure voor ruimtelijke uitvoeringsplannen. De kennisgeving voor dit planproces werd volledig verklaard op 25 november 2015. Daarom volgt dit PRUP de oude procedure voor ruimtelijke uitvoeringsplannen.
Over dit PRUP werd een openbaar onderzoek georganiseerd. Dit openbaar onderzoek liep van maandag 12 oktober tot en met vrijdag 11 december. Tijdens dit openbaar onderzoek kon iedereen de plannen inkijken of/en een reactie, opmerking of een bezwaar indienen.
Er werden twee online-infomomenten georganiseerd. Deze webinars konden rechtstreeks van thuis gevolgd worden op de eigen computer. Bekijk de opnames van de webinars hieronder.
Zaterdag 21 november 2020: bekijk de opname van de webinar
Woensdag 25 november 2020: bekijk de opname van de webinar
Iedereen kon tijdens de webinar vragen stellen via de chatfunctie. Alle vragen werden verzameld en beantwoord: lees de antwoordnota met vragen en antwoord.
De digitale versie van de documenten kan hieronder bekeken worden.
• Besluit voorlopige vaststelling door Provincieraad
• Toelichtingsnota
• Stedenbouwkundige voorschriften
• Grafisch plan
• Kaart Register plancompensatie
• Kaart Bestaande toestand
• Kaart Juridische toestand
• Plan-MER
• Ruimtelijk Veiligheidsrapport
De Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening (PROCORO) verwerkt de resultaten van het openbaar onderzoek en bezorgt de provincieraad uiterlijk 90 dagen na het einde van het openbaar onderzoek (10 maart 2021) een gemotiveerd advies. Deze periode kan met 30 dagen worden verlengd. Op basis van het advies van de PROCORO kan de provincieraad het plan wijzigen. Vervolgens wordt het plan definitief vastgesteld binnen de 180 dagen na het einde van het openbaar onderzoek (of 210 in geval van verlenging termijn PROCORO). Deze definitieve vaststelling door de provincieraad is voorzien in het voorjaar van 2021 en wordt bekend gemaakt in het Belgisch staatsblad. 14 dagen na de publicatie treedt het RUP in werking.
Op de infomarkt van 21 november 2019 werd het resultaat van de workshop van 18 november 2019 getoond. Het resultaat van de workshop werd op posters per thema getoond. Er werden 4 thema's behandeld: welke bedrijfsactiviteiten kunnen wel of niet toegelaten worden, hoogte versus afstand, overgang tussen bedrijventerrein en wonen, gedeelden functies en medegebruik. Daarnaast werd er ook een poster getoond met algemene opmerkingen die tijdens de workshop naar boven kwamen. Het doel van de workshop en wie aanwezig was tijdens de workshop werd ook toegelicht op posters.
Bekijk hier de posters zoals getoond op de infomarkt.
Iedereen kon nog extra opmerkingen of ideeën achterlaten op de posters. Deze input wordt nu verwerkt.
Er werd op maandag 18 november 2019 een workshop georganiseerd. Op de workshop zaten we met verschillende betrokkenen uit de buurt samen en werden verschillende vraagstukken voorgelegd: welke bedrijfsactiviteiten kunnen wel of niet toegelaten worden, hoogte versus afstand, overgang tussen bedrijventerrein en wonen, gedeelden functies en medegebruik? Het doel van deze workshop was om op zoek te gaan naar mogelijke potenties, behoeften en knelpunten in de omgeving van de site en oplossingen te bedenken die een waardevolle input kunnen zijn voor het ontwerp van het bestemmingsplan.
Er waren 4 tafels waar telkens 8 personen rond zaten: 3 buurtbewoners, 1 lid van de Alerte Koekuit, 2 vertegenwoordigers van lokale bedrijven en 2 experten.
In haar zitting van donderdag 28 juni 2018 heeft de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen beslist om Menen-West aan te duiden als locatie voor het nieuwe regionale bedrijventerrein ‘Menen-Wervik’.
Uit de resultaten van het plan-MER is gebleken dat deze locatie het minst negatieve impact heeft op de landbouw, de waterproblematiek op de site beter te beheersen is en daar een aaneengesloten bedrijventerrein ontwikkeld kan worden. In Menen-West is de ontsluiting momenteel moeilijk, maar dit wordt op korte termijn opgelost door aanpassingen aan de N58 en het kruispunt N58/N8.
Een regionaal bedrijventerrein op de locaties Menen-Oost, Menen-Noord, Groenestraat en Menen-Grensland is niet haalbaar omdat de ontsluiting op deze locaties moeilijk of onmogelijk is, de waterproblematiek moeilijk te beheersen is, er meerdere buffers nodig zijn bij de verspreide woonzones en de natuurwaarden die er zijn niet beschermd kunnen worden.
Op basis van deze argumenten heeft de deputatie beslist om de locatie van Menen-West te selecteren als de meest geschikte locatie om een regionaal bedrijventerrein te realiseren. Dit betekent ook dat de overige 4 locaties niet langer in aanmerking komen om een regionaal bedrijventerrein te huisvesten.
Het plan-MER lag van maandag 6 augustus 2018 tot en met vrijdag 5 oktober 2018 ter inzage bij de Provincie West-Vlaanderen en de gemeentehuizen van Menen, Wervik en Wevelgem. Iedereen kon van maandag 6 augustus 2018 tot en met vrijdag 5 oktober 2018 opmerkingen en adviezen over het plan-MER indienen. Momenteel is het ruimtelijk uitvoeringsplan in opmaak.
De volgende stap is de opmaak van een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP). Bij de opmaak ervan moet er rekening gehouden worden met verschillende milderende maatregelen. Zo moet de verkeersproblematiek op de N58 opgelost zijn vooraleer er een regionaal bedrijventerrein kan ingericht worden. Er moet rekening gehouden worden met de aanpalende woonwijk Koekuit en voldoende brede buffers worden voorzien. Verder moet ook nog bepaald worden welke activiteiten toegelaten of uitgesloten moeten worden op deze site.
Om deze milderen maatregelen te kunnen bepalen worden de resultaten van het milieueffectenonderzoek (plan-MER) voorgelegd in een openbaar onderzoek. Hierbij is het de bedoeling om opmerkingen of suggesties over het plan-MER over te maken zodat die gebruikt kunnen worden bij de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan. De focus ligt op de weerhouden locatie Menen-West.
Op 14, 17 en 23 maart werden infomarkten georganiseerd in Menen, Wevelgem en Wervik. Hierbij werd er informatie gegeven over de ontwerptekst van het plan-MER dat in opmaak is. Naar aanleiding van deze infomarkten was het mogelijk om opmerkingen over te maken. In totaal werden 126 opmerkingen bezorgd. De gebundelde samenvatting kan hier gelezen worden. Achter iedere inspraakreactie kan u de terugvinden of en hoe deze reactie geleid heeft tot de aanpassing van de tekst van het plan-MER.
Op 6 april werd het definitieve plan-MER voor goedkeuring ingediend bij de dienst MER (Vlaamse Overheid). Deze heeft op 23 april 2018 het plan-MER voor het PRUP Regionaal bedrijventerrein Menen-Wervik goedgekeurd.
Wil je verder op de hoogte gehouden worden van volgende stappen in het planproces omtrent het RUP bedrijventerrein Menen-Wervik? Laat jouw e-mailadres achter en blijf op de hoogte.
Wim Beerten