Op 26, 27 en 28 mei 2023 organiseren de vijf Vlaamse provincies, de Vereniging voor Vlaamse Provincies en het Forum Vlaamse Archeologie de Archeologiedagen.
Archeologie spreekt tot de verbeelding van klein en groot. Opgravingen maken ons nieuwsgierig, want ze vertellen iets over ons verleden: hoe leefden onze voorouders, wat aten ze, hoe zagen hun woningen eruit, ...? Tijdens de Archeologiedagen kan je deelnemen aan leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten om meer te weten te komen over archeologie in al haar facetten.
Hou de website en sociale media van de Archeologiedagen in de gaten voor alle updates. Wil je een activiteit organiseren in West-Vlaanderen en kan je nog wat hulp gebruiken? Ben je op zoek naar partners? Of kun je nog een financieel duwtje in de rug gebruiken? Wij ondersteunen je graag!
In het Centrum voor Historische en Archeologische Luchtfotografie werken de Provincie (dienst erfgoed en Atlantikwall Raversyde), de Universiteit Gent en het In Flanders Fields Museum samen om de luchtfoto’s uit WO I en WO II te inventariseren, te interpreteren en te ontsluiten.
Ga op stap met de verschillende Yper Salient 1914-1918 apps en ontdek de historische foto’s in het landschap. Binnenkort kunnen de foto’s ook geraadpleegd worden in het geoportaal Luchtfoto 1914-1918.
Een reeks WO II luchtfoto’s werden tentoongesteld in Raversyde, waar je nog steeds het impressionante panorama van de kust kan ontdekken. In het boek ‘De Kust 4 augustus 1945. De zomer van de vrijheid’ wordt verder ingezoomd op dit panorama.
Liep er ooit een loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog door je tuin? Hoe zag het ‘niemandsland’ tussen de linies eruit? Herken je de spoorlijnen en de vliegvelden? Ontdek het op het geoportaal ‘Luchtfoto 1914-1918’!
Ga interactief aan de slag met 2500 historische luchtfoto’s. Tijdens de oorlog werden die gemaakt vanuit militaire verkenningsvliegtuigen. Vandaag vormen ze een unieke bron die nu beschikbaar is voor iedereen met interesse in de Eerste Wereldoorlog.
Geoportaal ‘Luchtfoto 1914-1918’ is het resultaat van de samenwerking tussen Universiteit Gent, Provincie West-Vlaanderen, In Flanders Fields Museum, Koninklijk Legermuseum, War Heritage Institute en Imperial War Museums.
80 km archeologie dwars door West-Vlaanderen
Een reizende tentoonstelling van 1 oktober 2022 tot 28 mei 2023 op verschillende locaties langs het originele pijplijn-traject, met haltes in Langemark, Hooglede, Maldegem, Beernem, Kortemark en Vleteren.
Vandaag blijft van de middeleeuwse abdij van Ter Doest, gesticht in de 12e eeuw, enkel nog de monumentale schuur overeind. De oorspronkelijke Cisterciënzer abdij (zie kaart) werd na een lange bloeiperiode afgebroken en is in de loop der eeuwen omgevormd tot weiland. De bovengrondse resten zijn dus beperkt, maar het vermoeden was dat ondergronds nog heel wat archeologische resten te vinden zouden zijn. Recent onderzoek in opdracht van het provinciebestuur brengt aan het licht dat de restanten van de 900 jaar oude abdij opvallend goed bewaard gebleven zijn. Net onder het oppervlak is het volledige grondplan van de abdij af te lezen, wat wijst op de aanwezigheid van muurresten, fundamenten en vloeren. Dat ontdekten archeologen van de Universiteit Gent door middel van geofysische metingen: met geavanceerde bodemsensoren scanden ze de weiden ten oosten van de abdijschuur, als voorbereiding van beheerwerken aan de erfgoedsite.
Aan de Slijpebeek in Zwevegem legde de Provincie een bufferbekken aan. Voor de aanleg werd het gebied in 2019 archeologisch onderzocht. Het archeologisch bureau RAAP maakte dit filmpje over de opgraving.
De resultaten van het onderzoek kan je nalezen in het wetenschappelijk rapport (de archeologienota) via het Archeologieloket van de Vlaamse Overheid. Om een idee te kunnen krijgen van hoe de site met walgracht er uit zag werden reconstructietekeningen gemaakt.
Aan de Hemelhofweg in het provinciedomein Bergelen in Gullegem werd in 2019 een nieuwe parking aangelegd. Voor deze werken werd het terrein archeologisch onderzocht. Zeven aardewerken potten waren zeer goed bewaard en werden gerestaureerd. Ze waren reeds te bewonderen op de Archeologiedagen in 2020 en 2021 en we hopen dat ze in de toekomst permanent tentoongesteld zullen kunnen worden in het domein.
Karel De Wolf maakte voor deze site prachtige reconstructietekeningen.
De Vlaams-Nederlandse Schelde Delta is uniek in haar soort. Nergens ter wereld is er een deltagebied waar de wisselwerking tussen natuurlijke processen en cultuurhistorie zo aanwezig is als hier. Daarmee heeft de delta alles in zich om een UNESCO Global Geopark te worden. West-Vlaanderen zet samen met de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Oost-Vlaanderen en Antwerpen de schouders onder de aanvraag om een UNESCO Global Geopark te worden. Lees er alles over op de website van het Geopark Schelde Delta en op de facebookpagina.