Openbaarheid van bestuur betekent dat elke burger eender welk voltooid document waarover het provinciebestuur beschikt, kan opvragen, kan inkijken of er uitleg over kan vragen.
Op dit principe bestaan een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om vertrouwelijke commerciële en industriële informatie, als de bescherming van de persoonlijke levenssfeer aangetast wordt, als de openbare orde en veiligheid in het gedrang komen, als het document niet af of onvolledig is of als de vraag duidelijk onredelijk is of te vaag is geformuleerd. Indien dergelijke uitzonderingsgronden van toepassing zijn, kan aan een document gedeeltelijke openbaarheid worden verleend of kan je vraag tot openbaarheid van bestuur geweigerd worden.
Het recht op hergebruik van overheidsinformatie is het recht om bestuursdocumenten te hergebruiken voor andere commerciële of niet-commerciële doeleinden dan het oorspronkelijke doel binnen de publieke taak waarvoor de bestuursdocumenten zijn geproduceerd. Enkele voorbeelden: het online publiceren van bestuursdocumenten, de verspreiding van overheidsinformatie via een flyer, enz.
Een aanvraag tot hergebruik van overheidsinformatie kent hetzelfde procedureverloop als een aanvraag tot openbaarheid van bestuur. Over het algemeen zijn bovendien dezelfde uitzonderingsgronden van toepassing.
Een (gedeeltelijke) inwilliging van een vraag tot openbaarheid van bestuur verleent de aanvrager niet automatisch de toestemming tot hergebruik van deze overheidsinformatie. Om de verkregen bestuursdocumenten te hergebruiken moet de aanvrager een aanvraag tot hergebruik van overheidsinformatie indienen bij de provinciegriffier.
U kunt bestuursdocumenten opvragen door een e-mail of brief te sturen naar [email protected]. Bestuursdocumenten telefonisch aanvragen is niet mogelijk.
In de aanvraag vermeld je steeds:
Na ontvangst, wordt jouw verzoek tot openbaarheid van bestuur geregistreerd in het register van openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie. Je ontvangt een melding die de goede ontvangst van je aanvraag bevestigt.
Binnen de termijn van twintig kalenderdagen na de ontvangst van jouw aanvraag ontvang je een schriftelijk antwoord via e-mail of brief.
Na een positieve beslissing of een gedeeltelijk positieve beslissing krijg je toegang tot de gevraagde informatie.
Je kan in beroep gaan als jouw aanvraag inzake openbaarheid van bestuur (gedeeltelijk) geweigerd, niet beantwoord of niet correct uitgevoerd wordt.
Indien u niet akkoord gaat met een beslissing kan u per brief, per e-mail of, in voorkomend geval, per webformulier beroep aantekenen bij de Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie binnen een termijn van dertig kalenderdagen die, naargelang het geval, ingaat op de dag nadat de beslissing verstuurd is, of op de dag nadat de termijn, vermeld in artikel II.44, § 1, van het bestuursdecreet verstreken is:
Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie
Afdeling openbaarheid van bestuur
Departement Kanselarij en Bestuur
Havenlaan 88, bus 20
1000 Brussel