Het Bestuursdecreet voorziet een procedure voor de melding van inbreuken en bescherming van melders, gebaseerd op de klokkenluidersrichtlijn 2019/1937 van het Europees Parlement.
Op deze webpagina lees je hoe je inbreuken meldt en onder welke voorwaarden je als melder in aanmerking komt voor de bescherming tegen represailles.
Klokkenluiders zijn personen die in het kader van een werkrelatie inbreuken vaststellen of onregelmatigheden vermoeden (bv. fraude, corruptie enz.) en die melden. Het gaat om informatie, ook redelijke vermoedens, over feitelijke of mogelijke inbreuken, die hebben plaatsgevonden of zeer waarschijnlijk zullen plaatsvinden. Ook pogingen tot verhulling van dergelijke inbreuken kan je melden.
Na een melding lopen klokkenluiders potentieel het risico op represailles. De klokkenluidersregeling beschermt melders in een werkcontext, behalve als iemand bewust onjuiste of misleidende informatie meldt.
Personeelsleden van het provinciebestuur West-Vlaanderen kunnen op diverse manieren anoniem of in persoon klokkenluiden bij de provinciegriffier Stijn Lombaert:
Als melder meld je de informatie over een inbreuk bij voorkeur intern. Personeelsleden die menen dat de inbreuk intern niet doeltreffend behandeld kan worden of dat er een risico op represailles bestaat, kunnen rechtstreeks bij Audit Vlaanderen aankloppen.
Autonome provinciebedrijven, extern verzelfstandigde agentschappen en provinciale ontwikkelingsmaatschappijen volgen een apart klokkenluidersreglement.
Externen die een band met het provinciebestuur hebben (bv. sollicitant, leverancier, (onder)aannemers, stagiaires, vrijwilligers…) kunnen meldingen over het provinciebestuur doen bij Audit Vlaanderen.
Je krijgt een ontvangstmelding binnen 7 dagen na de dag waarop de provinciegriffier je klokkenluidersmelding ontvangen heeft. Tenzij:
Binnen een redelijke termijn krijg je meer informatie over wat er met je melding gebeurde. Meer concreet:
Je komt te weten welke maatregelen er genomen zijn en/of worden naar aanleiding van je melding. Je krijgt ook de redenen voor die maatregelen te horen. Vanzelfsprekend mag de griffier je geen informatie bezorgen die het interne onderzoek of de rechten van de betrokkenen schaadt. Meldingen worden streng beveiligd en met respect voor de GDPR-regels bijgehouden in een meldingsregister.
Elke vorm van represaille naar aanleiding van een interne of externe melding, of openbaarmaking, is onbeperkt in de tijd verboden. De bescherming geldt ook als de melder te goeder trouw onjuiste informatie over inbreuken heeft gemeld. Wie opzettelijk of bewust onjuiste of misleidende informatie meldt, geniet geen bescherming.
Zolang een bestuur niet op de hoogte is dat een personeelslid een klokkenluidersmelding heeft gemaakt bij een extern meldingskanaal of via openbaarmaking (bv. pers, sociale media, dit kan onder specifieke voorwaarden), kunnen maatregelen tegenover dat personeelslid niet gezien worden als een represaille.
Zodra een melder aantoont dat hij een melding of openbaarmaking heeft gemaakt over een inbreuk en schade heeft geleden, verschuift de bewijslast naar degene die verantwoordelijk is voor de represaille om aan te tonen dat die geen verband houdt met de melding of de openbaarmaking.
Voor externen zonder werkrelatie met de Provincie geldt de gewone meldings- en klachtenregeling:
Personeelsleden die iets vertrouwelijk wensen aan te kaarten, zonder dat er per se verdere actie moet ondernomen worden, kunnen onder meer bij de sectie personeelsbegeleiding, de provinciale vertrouwenspersonen of preventieadviseurs terecht.
Raadpleeg het Bestuursdecreet.