Als de gouverneur aan zet is in een provinciale fase vind je de nodige info op:
Sinds kort kan de gouverneur ook gebruik maken van BE-Alert. Een alarmeringstool om inwoners van zijn provincie te verwittigen van een noodsituatie via een gesproken boodschap of een sms.
Rampen en noodsituaties kan je niet plannen, maar je voorbereiden, kan wel!
Samen met de Provinciale Veiligheidscel en experten ter zake, analyseert en evalueert de gouverneur de mogelijke risico's op het West-Vlaamse grondgebied en de Noordzee. Deze risicoanalyse is de eerste stap in de noodplanning. Op basis daarvan wordt bepaald welke plannen geschreven worden.
De gemeentelijke en provinciale veiligheidscellen maken noodplannen. Er zijn 2 niveaus:
In de noodplanning worden de hulpverleners ingedeeld in verschillende disciplines:
Iedere discipline heeft een eigen noodplan. Daarin worden zowel de eigen opdrachten, als de manier waarop zij met de andere disciplines samenwerken, gespecifeerd.
De efficiëntie en de effectiviteit van noodplannen, taken en verantwoordelijkheden en de samenwerking tussen disciplines kunnen enkel bijgestuurd worden, als ze getest worden. Regelmatig oefenen leidt tot verfijning van de procedures. We hebben in de provincie West-Vlaanderen dan ook een uitgestippeld oefenbeleid.
Noodsituaties kennen geen grenzen. De veiligheid en gezondheid van de inwoners van de grensstreken met Nederland en Frankrijk is dan ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid van tal van publieke diensten. Samenwerking is daarbij het sleutelwoord.
Met Nederland heeft de gouverneur een GROS protocol afgesloten waarin de samenwerking tussen beide provincies wordt bekrachtigd.
Met Frankrijk wordt eveneens regelmatig samengezeten zowel preventief als tijdens incidenten. Europese projecten (Interreg) versterken de grensoverschrijdende samenwerking. Binnen het thema "veiligheid" is de Provincie West-Vlaanderen samen met Frankrijk en Henegouwen partner in de projecten Alarm. Dit project brengt de risico’s in het grensgebied in kaart.
Bij een ernstige noodsituatie hoor je wel eens spreken over een afgekondigde "fase". Afhankelijk van de aard van de noodsituatie is dat een gemeentelijke, provinciale of federale fase. De verantwoordelijkheid voor het beheer van de noodsituatie berust dan respectievelijk bij de burgemeester, de gouverneur of de minister. Zij nemen, in overleg met vertegenwoordigers van elke discipline, de beleidsbeslissingen.
Deze worden omgezet in operationele richtlijnen en acties op het terrein. Onder leiding van één eindverantwoordelijke zorgen de disciplinehoofden voor een goed verloop van die acties in een structuur die de CP-Ops wordt genoemd (commandopost operaties).
Tijdens een ramp is crisiscommunicatie van cruciaal belang. Er bestaan 3 vormen van crisiscommunicatie:
Crisiscommunicatie wordt gevoerd via verschillende kanalen.
De klassieke kanalen zijn radio, televisie en de websites van de verschillende (lokale) overheden. Daarnaast winnen de sociale media, zoals Twitter en Facebook, aan belang.