In alle woningsverzekeringspolissen (brand en eenvoudige risico's) moet verplicht een dekking opgenomen zijn tegen de meest voorkomende natuurrampen. Jouw brandverzekering moet dus natuurrampen dekken in het geval van:
Deze schade moet je dus aan jouw brandverzekeraar melden. Het is de brandverzekeraar die je zal vergoeden.
Slechts in uitzonderlijke gevallen zal, naargelang het geval, het Vlaams Rampenfonds of het Federale Rampenfonds schade vergoeden. Dit gebeurt enkel als het schadefeit als algemene ramp erkend werd.
Wordt niet vergoed door het Rampenfonds:
Wordt wel vergoed door het Rampenfonds:
Er is een verschil tussen een algemene ramp en een landbouwramp.
Een algemene ramp is een ramp waarbij er niet alleen schade is aan landbouwgewassen en waarbij niet alleen landbouwers, maar ook andere burgers getroffen zijn.
Een landbouwramp is een ramp waarbij er alleen schade is aan landbouwteelten
De gouverneur heeft, voor een aantal natuurfenomenen die zich voordeden in de loop van 2013 en 2014 de erkenning als natuurramp gevraagd aan de minister van Binnenlandse Zaken. De minister zal het dossier van deze rampen voorleggen aan de ministerraad. Na goedkeuring door de ministerraad volgt de publicatie van het Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad.
Pas na verschijning in het Belgisch Staatsblad is er officieel sprake van een erkende ramp
Als er zich een natuurramp heeft voorgedaan, is het de taak van de getroffen gemeente om daar zo veel mogelijk gegevens over te verzamelen. De gemeente zal die informatie dan bezorgen aan de provinciegouverneur, die op zijn beurt de erkenning van de ramp aan de minister van Binnenlandse Zaken zal vragen.
Het Vlaams Rampenfonds verzamelt alle wetenschappelijke en financiële informatie die nodig is om een dossier samen te stellen. De minister-president legt dat vervolgens aan de Ministerraad voor die dan beslist over de erkenning.
Daarna volgt de publicatie in het Belgisch Staatsblad. Pas na de verschijning in het Staatsblad is er officieel sprake van een erkende ramp.
Voor rampen in West-Vlaanderen die plaatsvonden vóór 2014:
Dien binnen de 3 maand, vanaf de maand die volgt op de publicatie van de ramp in het Belgisch Staatsblad, je dossier in bij de Vlaamse Overheid op volgend adres:
Vlaamse Overheid
Bestuurszaken
Vlaams Rampenfonds
Dirk Demoor
Boudewijnlaan 30 bus 48, zone 4C
1000 Brussel
Meer info?
T 02 553 50 10
E [email protected]
https://overheid.vlaanderen.be/rampenfonds