De Provincie heeft een mooi aanbod voor scholen over diverse thema’s. Raadpleeg het aanbod voor scholen of bekijk de video over het educatieve aanbod.
Hieronder vind je het aanbod voor erfgoededucatie en erfgoedontsluiting van de Provincie West-Vlaanderen. De boeiende projecten nodigen je uit tot participatie. Zoek je iets rond herinneringseducatie: bezoek onze aparte webpagina's hiervoor (kleuter en lager onderwijs - secundair en hoger onderwijs).
Onderaan vind je contactgegevens, ook bij vragen of ideeën mag je ons gerust contacteren.
Ter voorbereiding van de aanleg van een nieuwe Fluxys-aardgasleiding werd in 2014-2016 een traject van maar liefst 80 km archeologisch onderzocht, van Alveringem tot Maldegem. Een volledige doorsnede van de provincie West-Vlaanderen!
Kom de resultaten bekijken in de expo ‘Gif mo Goaze’. Die is ook ideaal om ook met de klas te gaan ontdekken.
Speciaal voor het 4e, 5e en 6e leerjaar maakten we samen met Raakvlak een lesbrief met een korte inleiding en podcast, een leidraad voor tijdens het bezoek – inclusief een Archeo-Bingo spel – en een afsluitende opdracht voor in de klas.
VertelGoed neemt je mee doorheen de provincie West-Vlaanderen. Ontdek erfgoedlocaties aan de hand van personages, thema’s en tijdsperiodes. De korte verhalen geven je een unieke blik achter de schermen, ga nadien met de opdracht aan de slag en ontdek zo op een originele manier ons rijke erfgoed!
Een schoolreis aan het voorbereiden? Wil je jouw eigen (school-)buurt ontdekken? Of gewoon benieuwd wat er allemaal in West-Vlaanderen te ontdekken valt?
Werk je dit jaar met je klas rond Allerheiligen en Allerzielen? Waarom deze niet eens met een erfgoedbril bezoeken?
Respect voor de doden zit al lang in onze cultuur ingebakken. Stille getuigen hiervan zijn de vele begraafplaatsen in West-Vlaanderen.
Ontdek samen met de leerlingen een begraafplaats in de schoolbuurt en ontdek welke parels daar verborgen liggen!
Het educatief pakket bestaat uit 3 bundels:
Leerlingen ontdekken en ontwerpen hun eigen schoolomgeving. Dit participatief STEAM project biedt hen de mogelijkheid om op ontdekkingstocht te gaan in hun eigen schoolomgeving: wat werd er in het verleden ontwikkeld, wat staat er nog vandaag en hoe zien zij de toekomst?
Bedoeling is om in dit totaalproject aan de “schoolgaande jeugd” de liefde voor ons erfgoed en wetenschappen bij te brengen. We willen ook de leerkracht stimuleren om projectmatig te denken en de vak – en klasgrenzen te overstijgen.
De vraag “ontdek en ontwerp je eigen schoolomgeving” is voor de 4 groepen hetzelfde. De innovatie in dit project is dat de leerlingen over hetzelfde onderwerp nadenken, dat ze daarbij zelf het heft in handen nemen, hoe ouder ze zijn, hoe meer uiteraard. Dit doen ze vanuit de erfgoed, participatie en STEAM gedachte.
Meer informatie? Surf naar detijdreizigers.be of mail [email protected].
Dompel je helemaal onder in het project via deze introductiewebinar. Je weet na het zien van deze webinar helemaal hoe je met de Tijdreizigers aan de slag kan. Heel veel succes met het project!
De Molenbrigade laat leerlingen van het 3de en 4de leerjaar kennismaken met de fascinerende wereld van windmolens en molenaars. Het educatieve pakket bestaat uit een reeks korte filmpjes, een molenbezoek en een experimenteerkoffer. Het educatief dossier kan je downloaden vanop de website. Aan het project werken 16 molens in West-Vlaanderen mee. Eéntje daarvan ligt zeker in de buurt van je school.
Alle praktische informatie om met de koffer van start te gaan, vind je op www.molenbrigade.be. Je krijgt een lekker voorsmaakje met deze trailer.
Dit is een educatief pakket gekoppeld aan een podcast over Marinus De Boer, een Oostendse kaper uit de 17e eeuw. Zijn verhaal is een fascinerend avontuur vol zeezout, stevig stormweer, allesomvattende liefde en bonkige mannen met baarden.
Peter Bultijnck en Sebastien Dewaele nemen je mee doorheen de vertellingen en anekdotes over Marinus en herinneringen aan zijn lang vervlogen tijd van bloeiende scheepvaart. Het verhaal wordt verteld aan 10 ankerpunten die in elke gemeente of dorp te vinden zijn; een café, een kerk, een school, een plein
Het educatief pakket bevat niet alleen de podcastfragmenten, maar ook heel wat creatieve, interactieve verwerkingen over dit onderwerp. De leerlingen, in eerste instantie van het basisonderwijs, kiezen een verhaal uit, komen er meer te weten over en maken er nadien een creatieve verwerking van.
De handleiding en het bijhorende scrabblespel kan je bestellen in de webshop
Postadres
Provinciehuis Boeverbos
Koning Leopold III-laan 41
8200 Sint-Andries (Brugge)
Subsidies
T 050 40 32 57
E [email protected]
Erfgoededucatie
Sofie Viaene
T 050 40 70 42 of 0492 08 58 78
E [email protected]
Vredeswerking
Heidi Timmerman
T 051 51 94 33 of 0493 31 89 01
E [email protected]
Landschap & archeologie
Liesbeth Van den Bussche
T 050 40 70 43 of 0496 56 56 40
E [email protected]
Bouwkundig erfgoed & Monumentenwacht
Reinoud Van Acker
T 050 40 35 70
E [email protected]