Op zoek naar basisinformatie?
- Duaalleren.Vlaanderen: de portaalsite voor duaal leren van de Vlaamse overheid, uitgegeven door SYNTRA Vlaanderen. Jongeren, ondernemingen, scholen en opleidingsaanbieders vinden hier alle mogelijke informatie, van het huidige aanbod over FAQ’s tot het vinden van een werkplek.
- Onderwijs.Vlaanderen: op de officiële website van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming kunnen leerlingen, leraren, directies & administraties en ondernemingen terecht voor basisinformatie over duaal leren.
- SYNTRA Vlaanderen is aangeduid als regisseur van de werkcomponent binnen duaal leren. Ondernemingen, sectoren en opleidingsverstrekkers krijgen alle nodige basisinformatie via de website duaal leren van SYNTRA Vlaanderen.
- Lerenden en hun omgeving kunnen ook terecht voor meer informatie over het wat en hoe van duaal leren via de Onderwijskiezer, samengesteld door de CLB’s.
Op zoek naar inhoudelijke informatie?
- Op de website van het Vlaams Parlement vind je bij het dossier duaal leren een overzicht van de regelgeving en meer informatie over de decreten. Je kan er ook de besprekingen over duaal leren in het Parlement volgen.
- ODIN is het kennisplatform van SYNTRA Vlaanderen en staat voor Ondernemerscompetenties en Duaal leren INsights. ODIN is bedoeld voor professionals en biedt actuele en diepgaande informatie over duaal leren, ondernemerscompetenties en levenslang leren.
- Ook bij de onderwijskoepels kan je terecht voor kennisdeling en ervaringsuitwisseling.
- Voor het provinciale beleid rond duaal leren in West-Vlaanderen, kan je terecht bij Onderwijs & Vorming van de Provincie West-Vlaanderen. Je vindt er niet alleen de activiteiten in West-Vlaanderen terug, maar bijvoorbeeld ook de memoranda rond duaal leren.
Op zoek naar praktische informatie?
- Scholen en centra die graag een traject duaal leren willen aanvragen en/of uitrollen, vinden de nodige informatie over regelgeving en aanpak bij Onderwijs.Vlaanderen, op de pagina Organiseer duaal leren.
- SYNTRA Vlaanderen bundelt op de pagina downloads heel wat handige formats en infofiches voor zowel opleidingsverstrekkers als (toekomstige) werkplekken.
- Ook bijzonder interessant: SYNTRA Vlaanderen helpt trajectbegeleiders in de zoektocht naar werkplekken en matcht werkplekken aan leerlingen.
- De Provincie West-Vlaanderen ontwierp handige onthaalbrochures als hulpmiddel voor een vlotte inwerkperiode op een leerwerkplek. Er werd een onderscheid gemaakt tussen de onthaalbrochure OAO (pdf) (Overeenkomst Alternerende Opleiding) en de onthaalbrochure SAO (pdf) (Stageovereenkomst Alternerende Opleiding). Onthaalbrochures bestellen kan gratis via mail naar [email protected].
-
Werkplekken kunnen voor stappenplannen, mentorcoaching, leermateriaal, enz. ook terecht bij werkgeversorganisaties en sectoren. Bij SYNTRA Vlaanderen vind je een overzicht van de sectoren en een link naar hun website met informatie over bijvoorbeeld mentoropleidingen.
-
Jongeren ouder dan 18 en zonder diploma secundair onderwijs kunnen bij VDAB terecht voor een advies duaal leren.
Op zoek naar inspiratie?
Hoewel duaal leren pas vanaf september 2019 officieel in het secundair onderwijs werd uitgerold, hebben opleidingsverstrekkers en ondernemingen al enkele jaren met deze nieuwe werkvorm geëxperimenteerd. Ook in het volwassenenonderwijs en het hoger onderwijs worden momenteel heel wat proeftuinen opgezet. Ideeën, projectvoorstellen, getuigenissen, tips en andere ‘mosterd’ vind je onder meer terug bij:
- Op de deelsite Kiezen voor STEM van KlasCement vind je inspiratie, lesideeën en lesmateriaal over STEM en óok heel specifiek over duaal leren.
- ESF lanceert regelmatig oproepen rond duaal leren. Bij Inspiratiebron vind je onder meer informatie over goedgekeurde projecten, ambassadeurs en publicaties.
- SYNTRA Vlaanderen bundelt ook heel wat projecten en ervaringen vanuit lerende netwerken rond duaal leren.
- Veranderwijs.nu is een platform voor onderwijsvernieuwers. In hun inspirerende verhalen vind je duaal leren prominent terug (thema duaal leren aanvinken).
- Het Steunpunt Onderwijsonderzoek (SONO) is een samenwerkingsverband van UGent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, VUB en Artevelde Hogeschool. Ook duaal leren staat bij hen op de onderzoeksagenda.
- Auteur Philip Lambrechts, website Werkplekleren.classy.be.