Leren en werken – leren op school én leren in het bedrijf, op de werkplek gedurende het hele schooljaar – algemene én beroepscompetenties aanleren in een reële arbeidssituatie. Duaal leren is de meest intensieve vorm van werkplekleren. De competenties worden vooral op de werkplek verworven. De jongere leert een groot deel van de leerstof direct op de werkplek. De mentor in het bedrijf coacht de jongere.
Bekijk het filmpje van Focus-WTV over duaal leren van 2/9/2019.
Als jongere kan je in een echte werksituatie kennis opdoen - je telt echt mee - je werkt met de machines en toestellen van op een echte werkvloer - je leert de skills aan die je in het echte beroepsleven zal nodig hebben. Je kan hier een echt diploma mee behalen. Maar je kan daarna ook verder studeren.
Als werkgever vorm je mee de jongere en dit in de reële arbeidssituatie van jouw werkvloer. Je bouwt een band op met de jongere. En wie weet vinden jullie elkaar in een arbeidsrelatie.
Als school bouw je een intensief contact op met het bedrijfsleven en krijg je vanop de eerste rij zicht op de noden van de werkvloer.
Bekijk hier de gebruikte presentaties (in pdf-format) tijdens de infosessie:
Vragen? Opmerkingen? Neem dan contact op met:
In juni 2018 overhandigden de partners van het Provinciaal Partneroverleg Duaal Leren een memorandum aan de Vlaamse minister van Onderwijs. De proeftuinen waren volop lopende, het decretale kader was net gefinaliseerd en de startdatum ervan definitief geprikt op 1 september 2019. Het Provinciaal Partneroverleg Duaal Leren wou dit moment aangrijpen om de uitgangspunten voor de samenwerking in West-Vlaanderen te formuleren en om een aantal uitdagingen voor deze nieuwe werkvorm te benoemen. Vanuit een overtuigd geloof in de meerwaarde van duaal leren en om deze nieuwe werkvorm van bij de start alle kansen te kunnen geven.
In het memorandum werd toen ook bewust geanticipeerd op een 2.0 versie: de tekst mocht geen dode letter blijven, maar moest continu worden gevoed vanuit de praktijk. Het Provinciaal Overlegforum Duaal Leren heeft daarom de ervaringen van het voorbije jaar gebundeld in een nieuwe reeks pertinente aanbevelingen die een vlotte uitrol van duaal leren in (West-)Vlaanderen moeten ondersteunen.
Op 1 juni 2022 vond de jaarlijkse infosessie voor scholen plaats bij Unilin. Met deze infosessie wil het POF scholen die interesse hebben in het indienen van aanvragen voor het programmeren van nieuwe duale opleidingen informeren en ondersteunen.
Hierbij een overzicht van het programma en van de gebruikte presentaties:
Heb je vragen? Contacteer ons via mail naar [email protected].
De Provincie West-Vlaanderen stelt heel wat promotiemateriaal voor duaal leren gratis ter beschikking van scholen, bedrijven, …
Affiches, folders, stickers, schriftjes, banners, desk/balie, bestel je via mail naar [email protected].
De Provincie West-Vlaanderen ontwierp handige onthaalbrochures als hulpmiddel voor een vlotte inwerkperiode op een leerwerkplek. Er werd een onderscheid gemaakt tussen de onthaalbrochure OAO (pdf) (Overeenkomst Alternerende Opleiding) en de onthaalbrochure SAO (pdf) (Stageovereenkomst Alternerende Opleiding). Onthaalbrochures bestellen kan gratis via mail naar [email protected].
Lees hier de laatste nieuwsbrief.
Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief
Vond je nog niet de juiste communicatiekanalen in verband met Duaal Leren?
Ontdek de handige bundeling.
Alles is netjes opgedeeld: basisinformatie, diepgaandere inhoudelijke informatie, praktische tips & tricks, pakken inspiratie over duaal leren en helder communiceren.
Of contacteer ons: