De Provincie heeft een mooi aanbod voor scholen over diverse thema’s. Raadpleeg het aanbod voor scholen of bekijk de video over het educatieve aanbod.
OPGELET! Vanaf 15 december verdwijnt de webshop, nadien kan er niets meer besteld worden.
Doorheen dit project voor het basisonderwijs, nemen drie getuigen je leerlingen mee doorheen het WOI-verhaal. De kleuters leren Emma en Emiel aan de hand van een fotoverhaal kennen, waarna zij zich vooral op het thema 'conflict' focussen. De leerlingen van het lager onderwijs duiken in het dagboek van Jérome Seynhaeve met de daarbij horende thema's en uitbreidingen.
Dit is het dagboek van Jérome Seynhaeve: een Koolskampse soldaat uit een olieslagersfamilie met oliemolen die bij het uitbreken van de oorlog op één dag tijd verplicht volwassen werd. Dat Jérome meteen het belang van dit conflict inzag, mag blijken uit zijn vastberadenheid om zijn verhaal vanaf dag één (tot zijn definitieve thuiskomst 26 oktober 1919) neer te pennen.
Dit dagboek is ook de leidraad voor het onderdeel van het lager onderwijs van 'Nooit meer oorlog' en het Ganzenbordspel. In 2015 werd dit dagboek in zijn geheel uitgegeven in samenspraak met de familie van Jérome.
Dit Ganzenbord neemt je mee naar de loopgraven tijdens WOI. Ontdek aan de hand van het dagboek van Jérome hoe hij de loopgraven beleefde. Het Ganzenbord werd in 2022 door het grote succes voor de 5de keer herdrukt en kreeg een nieuwe lay-out. Wil je je ook onderdompelen in het spel?
'This is not a game' is een bordspel waarbij leerlingen zich inleven in het verhaal van een vluchteling. Heel concreet zijn er 14 vluchtelingen, die leefden tussen de middeleeuwen en het heden. Zij brengen hun waargebeurde verhaal over hun tocht naar en uit ons land.
Bekroond met de prestigieuze EU Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Prijs 2016
Tijdens de uitvoering van deze filmtrajecten werden 14 thema's uit het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog letterlijk bekeken en geïnterpreteerd door de ogen van een kind. Verhalen over helden, vechten, vluchten, afscheid nemen en terugzien. De invalshoeken van de diverse thema's zijn heel uiteenlopend, de leerlingen gaven hieraan een eigen interpretatie. Historisch materiaal vormde het vertrekpunt voor de filmtrajecten: brieven, dagboekfragmenten, poëzie, geluids- en beeldfragmenten uit die periode. Het werkproces liet ruimte voor de bedenkingen, fantasieën, reacties die dit thema 100 jaar later, bij kinderen oproept.
Deze 14 filmpjes worden gebundeld in een creatieve handleiding, met uitwerkingen op muzisch vlak.
Bekijk de handleiding (pdf, 2,5 MB)
Bestel de DVD 'De Groote Oorlog door kinderogen'
Een kok bij de 34e Britse divisie, Sher Singh, neemt je mee op sleeptouw tijdens zijn oorlog. Hij houdt een dagboek bij. Singhs divisie wisselt Vlaanderen in voor Frankrijk en zo loopt hij een landgenoot tegen het lijf: Hardit Singh Malik, piloot bij de R.A.F. Samen dromen ze over hun thuisland India. Sher Singh hoort en ziet meer dan een gewone soldaat, hij kookt voor het hoofdkwartier van de 34e Britse divisie en is een goeie vriend van Luitenant-Kolonel J.Shakespear. Zo vangt hij heel veel verhalen op. Geregeld heeft hij contact met zowel de legerstaf als met de soldaten.
Download de brochure (pdf 2,9 MB)
Kinderen uit het 4e, 5e en 6e leerjaar werken binnen het educatief pakket rond de Mijnenslag en de littekens in het landschap. Ze versieren kaarsen als lichttekens met wasliner. Daarbij werken ze rond emoties, vluchten en sporen uit het verleden.
Bekijk de handleiding (pdf, 9,4 MB)
Naar aanleiding van de herdenking 2014-2018 is het belangrijk om enthousiaste mensen die een project rond WO I hebben of willen opstarten te ondersteunen. De Toetssteen '14-18' is een werkinstrument en/of leidraad om een project herinneringseducatie tot een goed einde te brengen.
Toetssteen 14-18 staat boordevol tips en suggesties voor projecten rond de Eerste Wereldoorlog. Geschikt voor iedereen die in de klas of op uitstap een verhaal wil brengen rond WO I.
Download Toetssteen (pdf 935 kB)
Bestel een printversie via de webshop
Mail naar: [email protected]