Woon je aan een waterloop, bewerk je gronden aan de waterloop, ben je eigenaar langs een waterloop of start je een nieuw project op nabij een waterloop ….. ? Kortom, als je een buur bent van een waterloop, weet dan dat hier een aantal regels spelen. Dit geldt in het bijzonder voor ‘ingeschreven’ waterlopen.
Ingeschreven waterlopen worden door de overheid beheerd en zijn nodig om het water af te voeren (maar vervullen ook nog heel wat andere functies). Ze zijn dus wel heel belangrijk.
Hou er rekening mee dat niet alles kan of mag in de nabijheid van de waterloop. Je mag uiteraard niets doen dat de vrije doorgang van het water in de beekbedding zou belemmeren. De wetgever wil ook garanties dat regelmatig onderhoud aan de waterlopen kan uitgevoerd worden. Daarom moeten de waterloop en zijn oevers altijd vlot toegankelijk zijn voor de waterbeheerder. Ook de stabiliteit van de oevers verdient onze bijzondere aandacht. Daarom zijn er redelijk wat beperkingen in de onmiddellijke omgeving van een waterloop! Link naar folder
Het bewerken van de grond mag slechts vanaf een afstand van 1 m vanaf de taludinsteek van de waterloop. Ook weides langs waterlopen moeten worden afgesloten. De afsluiting komt op 0,75 tot 1 meter van de taludinsteek, dit om trappelschade aan de oevers te vermijden. Voor het gebruik van pesticiden zijn de oever én de eerste meter vanaf de taludinsteek verboden terrein (voor sommige pesticiden gelden zelfs nog strengere regels).
Op deze strook moet de waterbeheerder kunnen passeren voor onderhoudswerken. Daarom mogen er in de regel géén beplantingen, bebouwing, constructies of ophogingen worden uitgevoerd. Eventuele verhardingen in deze 5m-strook moeten een passage van een kraan tot 30 ton kunnen weerstaan en moeten op minimum 1m van de waterloop liggen !
Afsluitingen, hagen en bomenrijen kunnen wel als ze bepaalde regels volgen. Vooreerst kunnen ze enkel toegestaan worden, evenwijdig met de loop van de beek, en dat op een afstand van 0,75 meter tot 1,0 meter van de taludinsteek van de waterloop. De afsluiting of haag mag ook niet hoger zijn dan 1,5 meter. Bomen zet je op een tussenafstand van minimum 12 meter.
Een afsluiting van je eigendom dwars op de waterloop kan in de vijfmeterstrook, maar moet opengezet kunnen worden voor de passage van de kraan.
De waterbeheerder mag in deze vijfmeterstrook het maaisel en slib deponeren. Dit geeft geen recht op schadevergoeding.
Het bouwen van kleine constructies zoals tuinhuisjes en handelingen zoals (veld)drainage zijn NIET vergunningsvrij in deze vijfmeterstrook.
Hou dus de vijfmeterstrook langs een waterloop steeds vrij : gestockeerde materialen, (tuin)afval, rommel en andere obstakels horen hier niet thuis.
Bij elke vergunning, plan of programma wordt nagezien welke de impact hiervan is op het watersysteem.
Deze watertoets is een verplicht instrument opgenomen in de omgevingsvergunning of in de goedkeuring van een plan of programma.
Bij een watertoets wordt nagekeken of de afstandsregels tot de waterlopen gerespecteerd worden en kunnen er maatregelen worden opgelegd om nieuwe verharde oppervlakten te compenseren.
De oppervlakte van nieuwe verhardingen moet zoveel mogelijk beperkt worden en afstroom naar grachten of riolering vermijden door hemelwater op te vangen voor herbruik en in de bodem te laten infiltreren.
Daarnaast gelden er, op plaatsen in en nabij overstromingsgevoelige gebieden, strenge bufferingsvoorwaarden om het waterlopenstelsel niet extra te belasten.
Voor werken en wijzigingen aan geklasseerde waterlopen heb je een machtiging nodig. Die is automatisch geïntegreerd in de watertoets en de omgevingsvergunning.
Lees hier wanneer een wateradvies of machtiging door provincie noodzakelijk is
Lees hier de bepalingen inzake infiltratie, 5m-strook, overstromingsveilig bouwen, pré-advies
Lees hier de regelgeving, richtlijnen en nuttige links voor ontwerpers en studiebureaus
Lees hier de richtlijnen voor ophogingen en reliëfwijzigingen