Op deze website vindt u een overzicht van de beperkende maatregelen bij deze droogtesituatie.
Update 11/10/2022: In het algemeen hebben de meeste waterlopen ondertussen opnieuw de minimale drempels bereikt. Bijgevolg heft de gouverneur in zijn besluit van 10/10/2022 het tijdelijk onttrekkingsverbod op de onbevaarbare waterlopen in de provincie West-Vlaanderen op. De permanente onttrekkingsverboden blijven wel gelden. Een overzicht van de permanente onttrekkingsverboden kan je hier terug vinden. Plaatselijk kunnen omwille van blauwalgen wel tijdelijke captatieverboden blijven gelden (https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/blauwalgen-actueel).
Update 29/09/2022: Aangezien de waterpeilen en debieten in de waterlopen licht herstellende zijn en de zoutgehaltes op de IJzer dalen, werd beslist om het besluit van de Vlaamse Waterweg dd. 13/07/22 op te heffen. Er kan dus opnieuw water onttrokken worden uit de bevaarbare waterlopen binnen het IJzerbekken. Plaatselijk kunnen omwille van blauwalgen wel tijdelijke captatieverboden blijven gelden (https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/blauwalgen-actueel).
Update 19.08.22: Omwille van de te lage waterstanden waardoor de stabiliteit van de oevers in het gedrang kan komen, besliste de Vlaamse Waterweg om een onttrekkingsverbod af te kondigen tussen de Siphon (Leopoldskanaal) en de Nederlandse grens op de Damse Vaart.
Lees het besluit van de Vlaamse Waterweg van 19 augustus.
Update 20.07.22: Volgens het besluit van de burgemeester, is het onttrekken van water uit het GOG in de Cerfstraat, Ieper (Vlamertinge) is verboden omwille van de te lage waterstanden in het spaarbekken.
Lees het besluit van de burgemeester van Ieper
Update 18.07.2022: De debieten en waterpeilen van de West-Vlaamse waterlopen zijn onder invloed van de hoge temperaturen en het uitblijven van betekenisvolle neerslag verder gedaald. Heel wat waterlopen staan zelfs al droog. In andere waterlopen stijgt de zoutconcentratie dan weer heel snel. Naar analogie met de andere Vlaamse provincies werd dan ook beslist om een onttrekkingsverbod af te kondigen op alle onbevaarbare waterlopen in de provincie West-Vlaanderen.
Het door de Vlaamse Waterweg nv. op 13 juli 2022 aangekondigde captatieverbod voor land- en tuinbouwtoepassingen op alle waterlopen binnen het IJzerbekken die onder bevoegdheid van de Vlaamse Waterweg nv. vallen, blijft gelden en werd niet uitgebreid. Plaatselijk kan het onttrekken van water uit de waterlopen beheerd door de Vlaamse Waterweg nv. wel verboden zijn omwille van blauwalgenproblematiek (https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/blauwalgen-actueel).
Lees het persbericht van de Gouverneur van 18 juli.
Lees het politiebesluit van de Gouverneur van 18 juli.
Lees het besluit van de Vlaamse Waterweg van 13 juli.
Update 13.07.2022: Het verder uitblijven van neerslag en de stijgende temperaturen deden de peilen en debieten nog verder dalen. Ook de verziltingswaardes in het IJzerbekken zijn gestegen. Daarom werd beslist om vanaf 13 juli 2022 het onttrekkingsverbod uit te breiden tot het volledige IJzerbekken. Het onttrekkingsverbod op het stroomgebied van de Kerkebeek en Rivierbeek en het stroomgebied van de Heulebeek wordt verlengd.
De Vlaamse Waterweg nv. kondigde op 13 juli 2022 een captatieverbod voor land- en tuinbouwtoepassingen af op alle waterlopen binnen het IJzerbekken die onder bevoegdheid van de Vlaamse Waterweg nv. vallen.
Lees het persbericht van de Gouverneur van 12 juli.
Lees het politiebesluit van de Gouverneur van 12 juli.
Lees het besluit van de Vlaamse Waterweg van 13 juli.
Update 16.05.2022: Door de aanhoudende droogte is het waterpeil in enkele waterlopen kritisch laag. Voor deze waterlopen geldt vanaf 17 mei een tijdelijk het verbod om water te onttrekken. Gouverneur Carl Decaluwé nam vandaag deze noodzakelijke maatregel samen met het provinciaal droogteoverleg. Vanaf 17 mei 2022 komen er dus tijdelijke onttrekkingsverboden voor de stroomgebieden van de Blankaart, de Rivierbeek, de Heulebeek, de Kemmelbeek, de Kerkebeek, de Martjesvaart en de Handzamevaart. Voor de stroomgebieden van de Martjesvaart, Handzamevaart en de Kemmelbeek geldt het verbod wel niet voor het afwaarts traject aan het mondingsgebied van de IJzer.
Lees het persbericht van de Gouverneur van 16 mei.
Lees het politiebesluit van de Gouverneur van 16 mei.
Op de website van de Vlaamse Overheid vindt u meer informatie over de algemene droogtetoestand en maatregelen in Vlaanderen.
Wie water wil onttrekken uit een onbevaarbare waterloop of publieke gracht, moet dit online melden aan de waterloopbeheerder via het e-loket.
Uit de off-line provinciale spaarbekkens kan, zolang er water voorradig is, via het vaste captatiepunt water onttrokken worden. Voor onttrekking uit een online spaarbekken dient een melding te gebeuren via het e-loket. On-line bekkens vallen onder een eventueel ontrekkingsverbod. Wie een ticket aanvraagt wordt hier automatisch van op de hoogte gebracht.(bekijk overzichtskaart)
Captatie uit bepaalde bevaarbare rivieren en kanalen; hiervoor dient een melding of vergunning aangevraagd te worden bij de Vlaamse Waterweg.
Neem contact op via e-mail [email protected] of telefonisch via 050 40 70 32