Wat? Een dagvullend programma over buitenonderwijs verruimt je persoonlijke bagage met nieuwe inzichten, dompelt je onder in methodieken en lesmateriaal en geeft je kans tot uitwisseling met collega’s. Een niet te missen schat aan inspiratie voor al wie begaan is met een groene(re) schoolomgeving en leren in, met en over de natuur.
Wanneer? donderdag 5 mei 2022 van 10u tot 16u (onthaal vanaf 9u45).
Voor: leerkrachten, directies, preventieadviseurs, studenten lerarenopleiding en (natuur)ouders van zowel basis als secundaire scholen.
Waar? Bezoekerscentrum Bulskampveld, Beernem. Alle sessies gaan buiten door, aangepaste kledij is aan te raden.
Inschrijven: De inschrijvingen zijn afgesloten.
Programma: We starten om 10u (onthaal vanaf 9u45) en eindigen om 16u. Tijdens de middagpauze wordt een lunch voorzien. Je kan 3 verschillende workshops volgen, telkens 1 workshop per ronde. Maak je keuze uit het onderstaande aanbod.
Doelgroep: Peuters en kleuters
Inhoud: Een mensenhart, dat niet verbonden is met de natuur, verhardt. Gebrek aan respect voor alles dat groeit en leeft, leidt snel tot gebrek aan respect voor de mens. Luther Standing Bear (1868-1939)
Katrijn Duyck, kleuterjuf en steeds in ontwikkeling is mateloos geboeid door de verbinding tussen mens en natuur. Van haar kleuters leerde ze dat de natuur in volle verbeelding spreekt, met alle zintuigen wordt opgenomen en de verwondering onuitputtelijk aanwezig is.
Tijdens deze sessie beleef je welke troeven een natuurlijke omgeving te bieden heeft voor onszelf en de kleinsten. Welke rijke ontwikkelingskansen er buiten worden uitgelokt en hoe je concreet aan de slag kan met een groep peuters of kleuters.
Begeleiding: Katrijn Duyck, kleuterjuf in de Ringelwikke, een landelijke Steinerschool in Ronse
Doelgroep: 2de en 3de graad lager onderwijs
Inhoud: Deze workshop maakt je wegwijs in de principes van outdoor education. Je krijgt werkvormen aangereikt waarbij je de speelplaats, het schooldomein of de schoolomgeving gebruikt als het verlengde van je klaslokaal. Per werkvorm worden variaties gezocht op leergebied en leeftijd.
Begeleiding: Sarah Deprez, medewerker NME Oost-Vlaanderen
Doelgroep: Basis- en secundair onderwijs
Inhoud: Bijen doen aan bloemen denken. Toch neemt imker Geert je deze keer mee in de natuur, want ook bomen en struiken zijn zeer belangrijk voor bijen. Wat hebben bijen nodig? Welke planten bezoeken ze op zoek naar voedsel?
Voor de leerkracht die zich wil verdiepen in de wonderlijke bijenwereld en op zoek is om dit boeiend en aanschouwelijk te brengen. Scholen die hun groen schooldomein willen opsmukken met bijenvriendelijke planten krijgen concrete tips.
Begeleiding: Geert Meersdom, begeleider BC Bulskampveld
Doelgroep: Basis- en secundair onderwijs
Inhoud: Vuur maken blijft speciaal, voor jong en oud! Nog maar een paar generaties geleden brandde in elke huishouden een open vlam. Wie voor korte of langere tijd in de natuur op stap wil gaan blijft afhankelijk van zijn kennis en kunde om vuur te maken. We gaan vuur maken met firesteels en natuurlijke tondelmaterialen. Daarna gaan we (veilig) met een mes leren werken om een stok te snijden zodat we iets lekkers kunnen klaar maken boven onze vlammen.
Begeleiding: Harald Lamon, Bushcraft West
Doelgroep: Basis- en secundair onderwijs
Inhoud: Insecten zijn heel belangrijk voor de natuur en dus voor ons. Zonder insecten geen bestuiving van bloemen en planten, waardoor o.a. geen fruit en ander voedsel!
Er zijn bijen, hommels en wespen, die samen één volk vormen en zelf zorgen voor een onderkomen. Dit zijn de kolonie- of solidaire bijen. Maar er zijn ook solitaire insecten. Die zoeken naar een plaats om eitjes te leggen: een gaatje in een boom of een scheur in een oude muur bijvoorbeeld. Omdat wij tegenwoordig zo “perfect” bouwen en onderhouden, is er voor die insecten weinig ruimte. Daarom helpen wij ze om een onderkomen te maken, een insectenhotel.
Eerst komt het hoe en waarom aan bod. Daarna gaan we zelf aan de slag en het resultaat mag mee naar huis.
Begeleiding: Ria Beckman en Jacques Klapwijck, begeleiders BC Bulskampveld
Doelgroep: 3de kleuter en 1ste graad lager onderwijs
Inhoud: Maak kennis met de schoolmodule ‘Zoem zoem’. Je wordt onthaald door een imker die je meeneemt op een ontdekkingstocht over het leven van de honingbijen. De ontdekkingstocht bevat allerlei opdrachten, spelletjes, verhalen en heel wat leuke weetjes over de taken van de bijenkoningin, de darren en de werksters (bouwbijen, haalbijen, zorgbijen, poetsbijen en wachtbijen). De tocht wordt afgesloten met een bezoek aan de bijenkasten, een proevertje en een heus inleefverhaal over bijen.
Begeleiding: Ellen Van Rie, begeleider BC Bulskampveld
Doelgroep: 2de en 3de graad lager en 1ste graad secundair onderwijs
Inhoud: In deze praktische workshop ga je aan de slag met de medicinale werking van planten. Heel wat medicijnen bevatten immers de inhoudsstoffen die we ook in planten terugvinden. Met planten van dichtbij kan je o.a. bloedende wonden stelpen, ontsmetten en daarna de weer huid herstellen. Wist je dat een kruidje in gelei, soep en thee ook helend werkt? In deze workshop maak je zelf een plantenbereiding. Met enkele ingrediënten uit Moeder Natuur zijn er zoveel mogelijkheden. Benieuwd?Hilde Van Coile zet je graag op weg. Na haar onderwijscarrière besloot ze om natuurgids en daarna herboriste te worden.
Begeleiding: Hilde Van Coile, begeleider BC Bulskampveld
Doelgroep: 2de en 3de graad lager onderwijs
Inhoud: Zin om onderzoekend en ontwerpend aan de slag te gaan in de natuur? Tijdens deze workshop leer je de STEAM-UP!-kaarten kennen. Neem de leidraad bij de hand, kies een probleem en volg de stappen. Ontrafel het probleem en ga op onderzoek in de natuur. Maak eigen ontwerpen en ga aan de slag met natuurlijke vindmaterialen. Benieuwd of je ontwerp het probleem oplost!
Begeleiding: Ruben Schoonbaert, medewerker BC Bulskampveld
Doelgroep: Basis- en secundair onderwijs
Inhoud: Nog niet zo heel lang geleden waren mensen volledig afhankelijk van de natuur rondom hen voor onderdak, vuur, eten en drinken. Die natuur was dan ook hun thuis. Tijdens deze wandeling gaan we het bos anders bekijken en beleven. We gaan op stap in het spoor van onze voorouders.
Begeleiding: Harald Lamon, Bushcraft West
Doelgroep: 1ste en 2de graad secundair onderwijs
Inhoud: Een workshop vol inspirerende methodieken die jou toont hoe je je eigen (school)omgeving kan meenemen in het klimaatverhaal. Een wandelonderzoek voor 14 à 15-jarigen, een klimaatfietstocht voor 12 à 13-jarigen en een doe-activiteit ‘too hot or not’ rond de gevolgen van de klimaatverandering zorgen ervoor dat je naar huis gaat met een koffer vol ideeën.
Begeleiding: Ilse Bruylandt, De Helix
Doelgroep: Kleuters + 1ste graad lager onderwijs
Inhoud: Daag je zintuigen uit op het expeditieparcours van het Bulskampveld en leer ‘Voor doeners en durvers…’ kennen. Voel aan water, ruik aan bloemen, observeer geluiden, wandel met je ogen dicht en proef écht. 60 opdrachten leiden je in een dubbele lus langs het parcours. Daarna kan je je nieuwe vaardigheden testen in natuurspeelzones in de buurt van je school.
Begeleiding: Danielle Verbruggen
Doelgroep: Basisonderwijs
Inhoud: Ga op een actieve ontdekkingstocht naar de wereld van de uilen. Met verrekijkers speur je naar levensechte vogels in het bos. Je maakt het voedselweb en krijgt zo een duidelijk beeld van wie wat eet. Je leert waarom uilen braakballen produceren. Ook de specifieke snavel, klauwen en magen van een uil worden van dichtbij bekeken Tot slot is er als wetenschapper in spe, het pluizen van braakballen, waarbij je verrast wordt door de inhoud ervan.
Begeleiding: Patrick Claeys, begeleider BC Bulskampveld
Doelgroep: Basisonderwijs
Inhoud: In het prachtige domein Bulskampveld komen we met al onze zintuigen heel dicht bij de natuur: bomen voelen, de dieren van het bos nadoen, ademen en ontspannen. De yoga-, massage- en relaxatie-oefeningen zijn makkelijk te herhalen in de klas zodat de kinderen rust en vertrouwen in zichzelf kunnen vinden. Gebruik je fantasie en breng de natuur in je klas met de ervaringen uit deze workshop!
Begeleiding: Els Devolder, yogacentrum Aura Saha
Doelgroep: Kleuter en 1ste graad lager onderwijs
Inhoud: Een stok is geen stok maar een zwaard of een vlag of vislijn of...Een simpele stok biedt kinderen oneindig veel speelkansen. Buiten spelen in de natuur is onderzoeken, ontdekken, ervaren en beleven. Spelen is leren. Maar hoe zit dat nu juist in elkaar? Wat leren kinderen van buiten spelen? Hoe spelen ze? Hoe krijg je ze aan het spelen? Waar zitten de gevaren? Speel je mee of laat je ze spelen? Een workshop die graaft, rolt en springt. Een workshop waarvan je heerlijk vuil terug naar binnen komt.
Begeleiding: Frederick Deschepper, Skriewer en Ruben Schoonbaert, BC Bulskampveld
Doelgroep: 3de graad lager en 1ste en 2de graad secundair onderwijs
Inhoud: Kinderen en jongeren stellen vaak vragen over samenlevingsthema’s op het kruispunt van mens, maatschappij en wetenschap. Klimaatverandering, de voor- en nadelen van technologie of de bedreiging van biodiversiteit vragen doordachte antwoorden, inzichten en beslissingen. Maar hoe stimuleer je een dialogische klasactiviteit over deze thema’s? Ecozoo ontwikkelde een onderwijsmethodiek gericht op het stimuleren van denkvaardigheden en dialoog over duurzaamheid, wetenschap, technologie en samenleving voor leerlingen van 10 tot 14 jaar. Al filosoferend en via methodieken uit systeemdenken leren jongeren reflecteren over waarden, systemen en acties. Meer weten?
Begeleiding: Eef Cornelissen en Jelle De Schrijver, Odisee
Doelgroep: 1ste – 3e graad secundair onderwijs
Inhoud: Invrivi neemt je mee op safari doorheen een van de meest toegankelijke dierenwerelden. Van de plantenbak op de speelplaats tot de schooltuin of het park naast de school, insecten zitten echt overal. Tijdens deze workshop verdiepen we ons in de wondere wereld van insecten en staan we stil bij het belang van deze beestjes. Je krijgt uitleg over de werking van de uitleenbare STEM-koffer en komt te weten hoe je met je leerlingen de (insecten-) diversiteit kan onderzoeken en verbeteren. Bovendien krijg je ook mee hoe je dit alles kan gebruiken in functie van enkele leerdoelen. Meer weten?
Begeleiding: Invivri, HoGent