Mondiale boerenklap
Wat als … je een bio-landbouwster uit Geluwe, West-Vlaanderen, samen rond de (virtuele) tafel zet met een bio-landbouwster uit Senegal? Wel, dan krijg je een boeiend gesprek, vanop afstand weliswaar want Selbé Faye zat ons woensdagavond 17u lokale tijd op te wachten in het kantoor van Broederlijk Delen om vol spanning te horen wat An Ghesquiere van CSA-boerderij Ten Hoogen Elslande te vertellen had over wie ze was, wat ze deed, wat corona met haar gedaan had en wat haar dromen nog zijn.
Senegal - Selbé is 30 jaar en woont niet zo ver van Dakar, in Mbour. Ze is landbouwingenieur agro-ecologie en heeft een eigen bedrijfje. Ze teelt en verkoopt biologisch geteelde groenten. Ze kweekt op haar grond ook wat andere boeren in de streek net niet kweken. Ook biedt ze brood aan, gebakken van lokale granen en werkt ze samen met een netwerk van vrouwen die de groenten verwerkt. Momenteel bereikt ze vooral de expats en de gegoede Senegalezen. Ze zou maar wat graag ook de gewone Senegalees overtuigen om biologisch en gezond te telen en/of te kopen en te eten. Selbé werkt zelf met kleine boeren samen. Ze staat niet alleen als landbouwster en verkoopster in het leven, maar maakt ook graag werk van sensibilisatie en droomt ervan om jongeren mee in haar verhaal te nemen.
België - De hoeve ‘Ten Hoogen Elslande’ wordt al sinds 1707 uitgebaat door de familie Ghesquiere. Het was jarenlang een gemengd bedrijf met akkerbouw en veeteelt. Vanaf 2015 zijn An en haar echtgenoot een nieuwe uitdaging aangegaan: ze startten met een zelfpluktuin waar ze een ruime variatie aan groenten, kruiden, eetbare bloemen, aardappelen en (klein)fruit kweken. Daarbij passen ze principes van de biologische teelt toe. Je kan er ook groentepakketten verkrijgen, voor wie wel wil genieten van smaakvolle groenten maar te weinig tijd heeft om deze zelf te oogsten. In de zelfpluktuin doen ze al het nodige werk om smaakvolle gewassen te kweken en duiden aan welke groenten oogstklaar zijn. Je hoeft alleen maar te oogsten en kunt genieten van de heerlijke superverse producten: van het veld op het bord, verser kan het niet.
Ook al is de afstand groot, toch moet het ook deze keer gezegd dat de gelijkenissen toch groot zijn tussen beide vrouwen. Beide dames doen aan kleinschalige bio-landbouw en hebben niet echt afgezien van de coronaperiode (in tegendeel, An had plots heel wat klanten meer op haar zelfplukboerderij). Als het gaat over dromen, dan zou An heel graag een groter bewustzijn krijgen bij de mensen ‘laat ze naar hier komen als me-time’, dat zou haar blij maken. Selbé droomt wel nog van wat meer klanten, dat zou ze fijn vinden. Ze is verrast als An 160 vaste klanten en bij uitbreiding dus 160 gezinnen mee-voedt.
Twee mooie verhalen van korte-keten, veraf en toch dichtbij!