Het project Klasziekaal richt zich tot ouders en jongeren die op zoek zijn naar onderwijsondersteuning voor een zieke leerling. Zowel langdurig als chronisch zieke leerlingen hebben recht op onderwijs.
Is je kind langdurig of vaak ziek of heeft het een ongeval gehad? Dan kan een leraar bij jou thuis of in het ziekenhuis waar je verblijft je helpen om je lessen bij te houden.
Wie langdurig ziek is, heeft recht op 4 uur onderwijsondersteuning zodra je 3 weken onafgebroken wegens ziekte afwezig bent.
Chronisch zieke leerlingen voor wie de behandeling gespreid wordt over meer dan 6 maanden, hebben eveneens recht op TOAH. De aanvraag moet dan wel door een geneesheer-specialist ingevuld worden. Telkens je een afwezigheid van 9 halve dagen opbouwt, heb je recht op 4 uur TOAH.
De school beslist welke vakken gegeven worden en de leerkracht die aan huis of in het ziekenhuis komt, houdt rekening met de gezondheidstoestand van je kind.
Je vraagt op school de papieren die door je arts en jezelf ingevuld moeten worden. Eens ze ingevuld zijn, bezorg je ze aan school. TOAH kan al opgestart worden, zodra de voorwaarden om in aanmerking te komen vervuld zijn.
Bednet zorgt ervoor dat zieke kinderen en jongeren van thuis uit live de les kunnen volgen met hun eigen klas. Zo blijven ze mee met de leerstof en maken ze actief deel uit van de klasgroep.
Bednet kan aangevraagd worden door de ouders, de school, de arts,…
Om het even wie kan Bednet aanvragen: kinderen en jongeren zelf, ouders, directeurs, leerkrachten, artsen, ziekenhuis- of CLB-medewerkers….
Je hoeft niet vooraf te overleggen met school of CLB. Je mag meteen je aanvraag indienen.
Twijfel je? Je mag altijd een aanvraag indienen, ook al weet je niet zeker of je kind in aanmerking komt. Of neem eerst even contact op met vzw Bednet.
School & Ziekzijn is een vrijwilligersorganisatie die zorgt voor individueel onderwijs aan zieke leerlingen. Kinderen en jongeren uit de basisschool en het secundair onderwijs (5-18 jaar) die langdurig of vaak afwezig zijn op school door een ongeval, ziekte, heelkundige ingreep of psychische problemen krijgen kosteloos les thuis. Soms gebeurt dit ook in het ziekenhuis.
De ouder, leerling, zorgcoördinator, leerlingenbegeleider, CLB-medewerker, directie, arts kan een aanvraag tot begeleiding indienen. Dit kan voor elke zieke leerling die ingeschreven is in een Vlaamse erkende school én over een medisch afwezigheidsattest beschikt (= doktersbriefje).
De aanvraag wordt ingediend via de contactgegevens van de provincie waar de leerling woont.
Wanneer een zieke leerling in een ziekenhuis met ziekenhuisschool verblijft, wordt de thuisschool ontlast van de plicht om TOAH te organiseren. Maar het mag wel. Deze lessen mogen evenwel niet in het ziekenhuis met een ziekenhuisschool gegeven worden. In de gewone regionale ziekenhuizen zonder ziekenhuisschool mogen de lessen wel doorgaan.
Op de website van Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Overheid vind je nog meerdere initiatieven voor zieke kinderen en jongeren.