Wanneer een kind ernstig ziek wordt, psychisch of fysisch, zitten de ouders met heel wat vragen.
Een van die vragen is: “Wat met school?”
Nochtans is het heel belangrijk dat in het dagelijkse leven van zieke leerlingen ook de school zijn plaats behoudt.
Leerlingen die wegens ziekte langdurig of veelvuldig afwezig zijn, hebben recht op onderwijs op maat.
Daarbij zijn zowel het cognitieve, het sociale als het emotionele aspect belangrijk.
Bekijk het filmpje over Klasziekaal
De West-Vlaamse ziekenhuisscholen, de vzw Bednet en de vzw School en Ziekzijn zijn onze partners.
In West-Vlaanderen zijn er 2 ziekenhuisscholen (Type 5), verbonden aan het Zeepreventorium in De Haan.
Elke ziekenhuisschool heeft ook vestigingsplaatsen, die verbonden zijn aan een kinder- en jeugdpsychiatrisch ziekenhuis.
Basisonderwijs:
Secundair onderwijs
Het project Klasziekaal richt zich tot ouders en jongeren die op zoek zijn naar onderwijsondersteuning voor een zieke leerling. Zowel langdurig als chronisch zieke leerlingen hebben recht op onderwijs.
Is je kind langdurig of vaak ziek of heeft het een ongeval gehad? Dan kan een leraar bij jou thuis of in het ziekenhuis waar je verblijft je helpen om je lessen bij te houden.
Wie langdurig ziek is, heeft recht op 4 uur onderwijsondersteuning zodra je 3 weken onafgebroken wegens ziekte afwezig bent.
Chronisch zieke leerlingen voor wie de behandeling gespreid wordt over meer dan 6 maanden, hebben eveneens recht op TOAH. De aanvraag moet dan wel door een geneesheer-specialist ingevuld worden. Telkens je een afwezigheid van 9 halve dagen opbouwt, heb je recht op 4 uur TOAH.
De school beslist welke vakken gegeven worden en de leerkracht die aan huis of in het ziekenhuis komt, houdt rekening met de gezondheidstoestand van je kind.
Hoe vraag ik TOAH aan?
Je vraagt op school de papieren die door je arts en jezelf ingevuld moeten worden. Eens ze ingevuld zijn, bezorg je ze aan school. TOAH kan al opgestart worden, zodra de voorwaarden om in aanmerking te komen vervuld zijn.
Bednet zorgt ervoor dat zieke kinderen en jongeren van thuis uit live de les kunnen volgen met hun eigen klas. Zo blijven ze mee met de leerstof en maken ze actief deel uit van de klasgroep.
Bednet kan aangevraagd worden door de ouders, de school, de arts,…
Hoe vraag ik Bednet aan?
Om het even wie kan Bednet aanvragen: kinderen en jongeren zelf, ouders, directeurs, leerkrachten, artsen, ziekenhuis- of CLB-medewerkers….
Je hoeft niet vooraf te overleggen met school of CLB. Je mag meteen je aanvraag indienen.
Twijfel je? Je mag altijd een aanvraag indienen, ook al weet je niet zeker of je kind in aanmerking komt. Of neem eerst even contact op met vzw Bednet.
School & Ziekzijn is een vrijwilligersorganisatie die zorgt voor individueel onderwijs aan zieke leerlingen.
Kinderen en jongeren uit de basisschool en het secundair onderwijs (5-18 jaar) die langdurig of vaak afwezig zijn op school door een ongeval, ziekte, heelkundige ingreep of psychische problemen krijgen kosteloos les thuis. Soms gebeurt dit ook in het ziekenhuis.
Hoe vraag ik hulp bij vzw School & Ziekzijn?
De ouder, leerling, zorgcoördinator, leerlingenbegeleider, CLB-medewerker, directie, arts kan een aanvraag tot begeleiding indienen. Dit kan voor elke zieke leerling die ingeschreven is in een Vlaamse erkende school én over een medisch afwezigheidsattest beschikt (= doktersbriefje).
De aanvraag wordt ingediend via de contactgegevens van de provincie waar de leerling woont.
Wanneer een zieke leerling in een ziekenhuis met ziekenhuisschool verblijft, wordt de thuisschool ontlast van de plicht om TOAH te organiseren. Maar het mag wel. Deze lessen mogen evenwel niet in het ziekenhuis met een ziekenhuisschool gegeven worden. In de gewone regionale ziekenhuizen zonder ziekenhuisschool mogen de lessen wel doorgaan.
Soms zijn leerlingen wegens ziekte langdurig of vaak afwezig. Dat kan een enorme impact hebben op zijn schoolloopbaan.
Scholen hebben de opdracht om voor deze leerlingen de geschikte onderwijsondersteuning te voorzien. Leerlingen die gedurende hun ziekte begeleid worden, hebben het bij de terugkeer naar school gemakkelijker. Ook voor de leerkracht kan het een grote hulp zijn, als de achterstand van de leerling niet te groot geworden is. In ons Vlaams onderwijssysteem zijn meerdere onderwijsondersteuningen voor zieke leerlingen voorzien.
Welke onderwijsondersteuningen zijn er voor zieke leerlingen?
Is een leerling langdurig of vaak ziek of heeft hij/zij een ongeval gehad? Dan kan een leerkracht bij de leerling thuis gaan of in het ziekenhuis waar de leerling verblijft.
Een langdurig zieke leerling, heeft recht op 4 uur onderwijsondersteuning zodra die 3 weken onafgebroken wegens ziekte afwezig is.
Chronisch zieke leerlingen voor wie de behandeling gespreid wordt over meer dan 6 maanden hebben eveneens recht op TOAH. De aanvraag moet dan wel door een geneesheer-specialist ingevuld worden. Telkens de leerling een afwezigheid van 9 halve dagen opbouwt, heeft hij/zij recht op 4 uur TOAH.
De klassenraad beslist welke vakken gegeven worden en de leerkracht die aan huis of in het ziekenhuis komt, houdt rekening met de gezondheidstoestand van de leerling.
Hoe vraag je TOAH aan?
Als school geef je aanvraagdocumenten mee met de ouders. Die vind je onderaan de omzendbrief.
Je vraagt TOAH aan via Agodi en doet een zending naar het werkstation.
Kijk ook even onder 'voor ouders en jongeren' wat de andere mogelijkheden zijn.
Wanneer ouders te maken hebt met een kind dat wegens ziekte vaak of langdurig afwezig is van school, is naast de gezondheid ook de school een grote bezorgdheid. Als arts kan je hen dan wijzen op de verschillende mogelijkheden tot onderwijsondersteuning, die ervoor moeten zorgen dat de leerling zo weinig mogelijk leerachterstand heeft, wanneer die terug naar school kan. Dat maakt de instap ook een stuk gemakkelijker.
In Vlaanderen is er mogelijkheid tot een leerkracht aan huis. Er zijn ook 2 erkende organisaties die onderwijsondersteuning aanbieden.
Een leerkracht, aangesteld door de school, komt bij de leerling aan huis. Dit moet via de school aangevraagd worden. De aanvraagdocumenten moeten ook door een arts ondertekend worden.
Langdurig zieke leerlingen hebben vanaf de 4de week afwezigheid recht op 4 uur les per week. Voor deze leerlingen mag het aanvraagdocument door een huisarts ondertekend worden.
Chronisch zieke leerlingen, voor wie de ziekte gespreid wordt over meer dan 6 maanden, hebben recht op 4 uur les aan huis, telkens ze een afwezigheid van 9 halve dagen opgebouwd hebben. Deze ziektes zijn vaak levenslang, maar dat hoeft niet zo te zijn. De aanvraagdocumenten voor deze leerlingen moeten door een geneesheer-specialist ondertekend worden.
Bednet zorgt ervoor dat zieke kinderen en jongeren van thuis uit live de les kunnen volgen in hun eigen klas. Zo blijven ze mee met de leerstof en maken ze actief deel uit van de klasgroep.
Ook als arts kan je Bednet voor een patiënt aanvragen.
School & Ziekzijn is een vrijwilligersorganisatie die zorgt voor individueel onderwijs aan zieke leerlingen.
Kinderen en jongeren uit de basisschool en het secundair onderwijs (5-18 jaar) die langdurig of vaak afwezig zijn op school door een ongeval, ziekte, heelkundige ingreep of psychische problemen krijgen kosteloos les thuis en soms in het ziekenhuis.
Hoe vraag ik hulp bij vzw School & Ziekzijn?
De ouder, leerling, zorgcoördinator, leerlingenbegeleider, CLB-medewerker, directie, arts kan een aanvraag tot begeleiding indienen. Dit kan voor elke zieke leerling die ingeschreven is in een Vlaamse erkende school én over een medisch afwezigheidsattest beschikt (= doktersbriefje).
De aanvraag wordt ingediend via de contactgegevens van de provincie waar de leerling woont.
Mocht u als doorverwijzer meer informatie wensen over een bepaalde casus, aarzel niet om Klasziekaal daarover te contacteren. We wijzen u en de ouders heel graag de weg naar onderwijs op maat.
Aanvraagformulieren:
Onderwijs voor zieke leerlingen BaO
Voor scholen is het vaak een moeilijke opdracht om een beschikbare leerkracht te vinden die kan instaan om de TOAH-uren bij een zieke leerling te gaan uitvoeren. Daarom zal Klasziekaal een leerkrachtenpool oprichten, bestaande uit zowel professionele als vrijwillige leerkrachten.
Voor de vrijwillige leerkrachten werken we heel nauw samen met de organisatie School en Ziekzijn.
Klasziekaal wil die leerkrachten ook vormen en begeleiden.
Een leerling die wegens ziekte langdurig of vaak niet naar school kan heeft recht op een leerkracht aan huis.
Interesse? Stuur je gegevens door naar [email protected].
De vrijwilligersorganisatie vzw School en Ziekzijn organiseert onderwijsbegeleiding bij zieke leerlingen. Wil je graag op vrijwillige basis bij hen aan de slag, meld je dan aan via deze link.
Contacteer Klasziekaal via [email protected] of 050 40 70 07
Vanuit het departement onderwijs werd een draaiboek opgesteld met de richtlijnen voor onderwijs aan zieke leerlingen na coronatijd.
Voor meer informatie kun je altijd bij Klasziekaal terecht (zie contactgegevens onderaan deze pagina).
Projectmedewerkers
Siska Buysschaert: [email protected] - 050 40 70 07
Alexandra Dervenis: [email protected] - 050 40 33 54
Bea Van Imschoot: [email protected] - 050 40 70 61