Het Kennisplatform wil nieuwe inzichten en ervaringen met betrekking tot openbare verlichting uitwisselen en gemeenten steunen om samen met hun netbeheerders een actief beleid te voeren.
De 4 partners van het project (Provincie West-Vlaanderen, Vlaamse Landmaatschappij, West-Vlaamse Intercommunale en Leiedal) vormen de initiatiefgroep. Ook Eandis, Infrax, AWV, Groen Licht Vlaanderen, LNE en Preventie Lichthinder Vlaanderen werken mee.
Het Kennisplatform volgt nieuwe ontwikkelingen op en ondersteunt experimenten en proefprojecten. Per bijeenkomst zijn er een 40-tal deelnemers, samengesteld uit gemeentelijke ambtenaren en politici.
Een greep uit het aanbod van thema's:
In opdracht van het Kennisplatform werd een reportage gemaakt van de actieve wegmarkering in Heuvelland die in 2014 werd geplaatst.
Data bijeenkomsten in 2020:
Deze gaan telkens door in Provinciehuis Boeverbos, van 10u - 12u. Een uitnodiging volgt.
Neem contact op met het annelies.maet [at] west-vlaanderen.be (secretariaat) voor:
De inzichten en technieken evolueren aan een snel tempo. Openbare verlichting en nieuwe zogenaamde 'Smart City'-ontwikkelingen worden ook steeds meer verknoopt. Naar aanleiding van de vernieuwing van de gemeenteraden en schepencolleges wil het Kennisplatform Openbare Verlichting opnieuw de mogelijkheid geven om zich te verdiepen in deze materie en aan te sluiten bij de bijeenkomsten van het Kennisplatform.
De sessies vonden plaats op 21 februari, 14 maart en 28 maart.
Klik hier voor de presentaties:
In dit project experimenteren de partners met innovatieve openbare verlichtingstechnieken met de bedoeling de CO2-uitstoot en de energiekosten voor openbare verlichting te verminderen. Dit gaat o.a. over openbare verlichting met bewegingsdetectie en smart city toepassingen waardoor de verlichting ook voor andere doeleinden kan toegepast worden zoals bv. verkeerstellingen, meten luchtvervuiling, meten geluidsoverlast,…
Het project zal tevens onderzoeken welke financieringsmechanismen er voor innovatieve openbare verlichtingstechnieken kunnen bestaan zodat ze in de toekomst breed geïmplementeerd kunnen worden.
Verder onderzoekt het project hoe de vermindering van CO2-uitstoot door openbare verlichting efficiënt kan gemeten worden en hoe deze gegevens geëxtrapoleerd kunnen worden om ook andere gemeenten en organisaties te overtuigen erin te investeren. Er wordt ook nagegaan hoe kan omgegaan worden met de onveiligheidsgevoelens van de burger, zowel op vlak van verkeersveiligheid als op vlak van criminaliteit.
Tot slot wordt een grensoverschrijdend openbaar verlichtingsplatform georganiseerd, vergelijkbaar met het bestaande platform in West-Vlaanderen waarin de Provincie West-Vlaanderen en de West-Vlaamse Intercommunale samenwerken.
Wat is het project 'Smart Light Concepts'?
Kristof Verhoest
T +32 50 40 35 47
Kristof.verhoest [at] west-vlaanderen.be
Annelies Maet
T +32 50 40 34 29
annelies.maet [at] west-vlaanderen.be