De Provincie West-Vlaanderen voert een eigen beleid met haar grensregio’s Noord-Frankrijk, Zeeland (NL) en Kent (UK). Als bovenlokaal bestuur erkent ze de noodzaak om concrete grensknelpunten weg te werken en grensoverschrijdende opportuniteiten te benutten. De Provincie creëert een hefboomeffect voor initiatieven in de eigen regio door de verbinding te maken met gelijkaardige of complementaire initiatieven over de grens. Omgekeerd kan de Provincie ook ruimere beleidskaders, waaronder Europese, euregionale, regionale en nationale beleidsstrategieën, vertalen naar opportuniteiten in de eigen regio.
Als samenwerkingspartner met steden, gemeenten en andere overheidsniveaus maakt de Provincie de koppeling met wensen en noden van het terrein via het opzetten van concrete al dan niet Europees gesubsidieerde acties. Zo neemt de Provincie bijvoorbeeld actie om wateroverlast in het Frans-Vlaamse grensgebied tegen te gaan, promoot ze grensoverschrijdende toeristische bestemmingen en faciliteert ze grensarbeiders bij hun zoektocht naar jobs in West-Vlaanderen.
De Provincie West-Vlaanderen heeft een leidende rol in het Europese samenwerkingsprogramma France-Wallonie-Vlaanderen, maar is eveneens partner in de grensoverschrijdende Europese programma’s Vlaanderen-Nederland en 2 Zeeën. De Provincie West-Vlaanderen is een actieve partner in Europese projecten. Samen met Département du Nord en Région Hauts-de-France brengt de Provincie bijvoorbeeld enorm veel partners samen om op het gebied van territoriale ontwikkeling en onderzoek en innovatie om gezamenlijke uitdagingen eigen aan de grensregio aan te pakken.
Ook de gouverneur van West-Vlaanderen heeft een specifieke opdracht als Vlaams coördinator voor grensoverschrijdende samenwerking met Noord-Frankrijk. In deze functie ondersteunt hij de diverse Vlaamse overheden en instanties die betrokken zijn bij de grensoverschrijdende samenwerking met Noord-Frankrijk. Daarnaast zorgt hij voor coördinatie en afstemming tussen de Vlaamse vertegenwoordigers in de beheersorganen van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en van de EGTS West-Vlaanderen/Flandre-Dunkerque-Côte d’Opale.
De gouverneur is eveneens een belangrijk aanspreekpunt voor grensoverschrijdende samenwerking met de Noord-Franse regio inzake ruimtelijke ordening. Hij wordt hiervoor geadviseerd en bijgestaan door het Vlaams Interbestuurlijk Coördinerend Overleg Ruimtelijke Ordening (VICORO). Dit overlegorgaan staat in voor een gecoördineerde ambtelijke beleidsvoorbereiding en adviesverlening op het vlak van ruimtelijke ordening. Het VICORO is samengesteld uit vertegenwoordigers van Departement Omgeving, Provincie West-Vlaanderen, wvi en Leiedal. Een vertegenwoordiger van de gouverneur/Vlaams coördinator staat in voor het secretariaat.
De provincie werkt verder aan de selectieve uitbouw van een netwerk van thematische strategische partners of spiegelregio’s voor West-Vlaanderen in Europa. Ze wil zo strategische projecten ikv diverse Europese Programma’s ontwikkelen en het provinciaal beleid versterken. Bijzondere aandacht gaat er naar de economische speerpunten ( fabrieken van de toekomst) , de academische samenwerking, landbouwbeleid en de provinciale programma’s.
De Provincie, POM, TUA en INAGRO bouwen dit netwerk samen uit en onderhouden het, in nauwe samenwerking en overleg met relevante en prioritaire partners in West-Vlaanderen, zoals de West-Vlaamse hogescholen, de logistieke poorten, en economische stakeholders in het algemeen.
De provincie West-Vlaanderen heeft sinds 2000 een vriendschapsakkoord met de Chinese provincie Zhejiang. Binnen dit vriendschapsakkoord werd gekozen de samenwerking tussen beide provincies toe te spitsen op de domeinen van duurzame economie en onderwijs, zonder bijkomende domeinen (toerisme, landbouw, …) uit te sluiten.
De West-Vlaamse China-strategie schept een pro-actief kader dat de volgende doelstellingen nastreeft:
• West-Vlaamse bedrijven toelaten de kansen die de Chinese markt biedt, optimaal te benutten
• Chinese bedrijven aantrekken tot en ondersteunen bij hun activiteiten in West-Vlaanderen
• Uitbouwen van een degelijke academische samenwerking