Ter voorbereiding van de aanleg van een nieuwe Fluxys-aardgasleiding werd in 2014-2016 een traject van maar liefst 80 km archeologisch onderzocht, van Alveringem tot Maldegem. Een volledige doorsnede van de provincie West-Vlaanderen! Meer dan 200 nieuwe archeologische vindplaatsen werden hierbij aangetroffen. Het onderzoek leverde niet alleen tal van prachtige vondsten op van de steentijden tot de Eerste en Tweede Wereldoorlog, het resulteerde ook in nieuwe inzichten over duizenden jaren menselijke bewoning in onze provincie. De honderden pagina’s aan rapporten en talloze vondsten zijn samengebracht in een gratis reizende tentoonstelling die in 2022, 2023 en 2024 op verschillende plaatsen in de provincie te bekijken is, in eerste instantie langs het oorspronkelijke pijplijntraject.
Onze reporter Vincenzo ging al een kijkje nemen met Focus/WTV, benieuwd? Bekijk de reportage.
De reizende tentoonstelling gaat van oktober 2022 tot voorjaar 2024 langs het originele pijplijn-traject en andere locaties in de provincie.
Op vijf plaatsen waar de pijplijn passeert, staan langs fietspaden en wandelpaden infopanelen in het landschap met uitleg over een opmerkelijke vondst die op die plek is gedaan. Hieronder vind je de locaties. Wie weet kwam je er al eentje tegen tijdens een fiets- of wandeltocht?
Op de verschillende locaties worden gidsbeurten, lezingen, fiets- en wandeltochten georganiseerd, die je in de komende weken hieronder zal terugvinden. Voor info over de mogelijkheden voor een groepsbezoek, bekijk de contactgegevens in de agenda-items per locatie of stuur je vraag naar [email protected].
De expo is ideaal om ook met de klas te gaan ontdekken. Dat kan met het educatief pakket hieronder, of eventueel ook in de vorm van een geleid bezoek met gids. Dat is per locatie te bekijken; zie hieronder of in de agenda-items per locatie.
Speciaal voor het 4e, 5e en 6e leerjaar maakten we samen met Raakvlak een lesbrief met een korte inleiding (zie ook de podcast hieronder), een leidraad voor tijdens het bezoek – inclusief een Archeo-Bingo spel – en een afsluitende opdracht voor in de klas. Hieronder vind je de lesbrief en de nodige ‘Gif mo goaze’ Bingo-kaarten die voor het bezoek afgedrukt kunnen worden. Veel plezier en laat gerust weten hoe het gegaan is!
Ken je de podcastreeks 'Wetenschapje' van Het Geluidshuis? In samenwerking met Raakvlak gaat Leen op onderzoek: "Heeft Atlantis eigenlijk ooit bestaan?" Kleine en grote denkers, vanaf 8 jaar, ontdekken alles over archeologie. Wat zijn archeologen, hoe gaan ze te werk, wat vinden ze, en gebeurt dat allemaal met schop en borsteltje?
Beluister deze boeiende podcast
Kom je met de bus of huur je fietsen? De kosten voor het huren kunnen tot 70 % teruggevraagd worden via de Provincie West-Vlaanderen.
Meer archeologie in de klas? Op verschillende plekken kan je voor je klas een archeologische koffer uitlenen met lesmateriaal. Voor de regio Midwest is dat 'Archeo-logisch toch', voor Kortemark is dit via 'de archeologische koffer Site-Museum Werken.'
De collega's van Raakvlak maakten de heel leuke educatieve website 123 Archeologie met tal van opdrachten. Ga zeker een kijkje nemen!
• Liesbeth Van den Bussche (stafmedewerker erfgoed)
M 0496 56 56 40 | E [email protected]
• Wouter Gheyle (projectcoördinator archeologie)
T 0493 24 38 69 | E [email protected]
In samenwerking met de intergemeentelijke onroerend erfgoeddiensten CO7, RADAR, Raakvlak, Polderrand en IOED Meetjesland, opdrachtgever Fluxys, aannemer Denys en de archeologische bedrijven Monument Vandekerckhove, Ruben Willaert, GATE en BAAC. Scenografie en technische uitvoering door Fisheye.