In samenwerking met het Netwerk Samen Tegen Schooluitval en de Lerende Netwerken, Jeugdhulp Onderwijs organiseerde de Expertisecel Onderwijs, Provincie West-Vlaanderen, een studiedag ‘Afwezig op school’. Het werd een boeiende, verhelderende dag voor de vele leerlingenbegeleiders, CLB-medewerkers, medewerkers van allerlei organisaties.
In het plenair gedeelte nam Professor Gil Keppens (Vrije Universiteit Brussel)ons mee in de wereld van de spijbelende jongeren en stelde Annick Steyt (NSTS) het actieplan ‘Afwezig op school’ voor.
Raadpleeg hier de presentatie van Professor Gil Keppens en Annick Steyt.
Presentatie Gil Keppens Presentatie Annick Steyt
Op deze studiedag werden 2 nieuwe draaiboeken voorgesteld.
Tijdens de pauzes konden de aanwezigen de standenmarkt bezoeken. Hierop stelden organisaties, die werken rond jongeren die om een of andere reden vaker afwezig zijn op school, hun werking voor.
Meer info
Uit deze cijfers blijkt dat West-Vlaanderen het goed doet, en zelfs beter dan de andere provincies, als het gaat om de aansluiting met de arbeidsmarkt voor schoolverlaters uit ‘leren en werken’, uit het secundair en uit het hoger onderwijs.
Toch glippen een aantal West-Vlaamse jongeren door de mazen van het net en verlaten zonder kwalificatie de schoolbanken. Om deze groep ongekwalificeerde schoolverlaters te ondersteunen neemt de Provincie een aantal initiatieven in samenwerking met het Netwerk Samen tegen Schooluitval West-Vlaanderen.
Jongeren die ongekwalificeerd dreigen uit te stromen krijgen extra ondersteuning op maat. De focus ligt op informatieverstrekking, versterken van keuzecompetenties en begeleiding naar levensloopbaanactiviteiten van de jongeren.
Dit gebeurt via een aantal hulpbronnen, zoals:
Scholen, CLB’s, welzijnsorganisaties, kunnen dit materiaal gratis bestellen.
Mail hiervoor naar: [email protected].
Dit project wil potentiële vroegtijdige schoolverlaters uit 2e en 3e graad BSO via een intensievere, aanklampende uitstroombegeleiding ondersteunen in de ontwikkeling van hun keuzecompetenties. Einddoel is het verwerven van een kwalificatie en het voorzien van een warme overdracht naar opleiding en/of tewerkstelling toe. Hiervoor zetten we maximaal in op samenwerking met de bestaande reguliere werking van diensten en voorzieningen rond deze doelgroep.
Upgrade is een pas gestart, tweejarig provinciaal project dat bij ESF-Vlaanderen werd ingediend en goedgekeurd naar aanleiding van de oproep ‘transitietrajecten voor vroegtijdige schoolverlaters’.
Raadpleeg hier het projectvoorstel
Voor meer informatie over Upgrade, mail naar Annick Steyt, Netwerkverantwoordelijke Netwerk Samen tegen Schooluitval: [email protected] of naar [email protected].