'Food for the future' door Inagro en Rikolto
Deze lezing handelt over nieuwe, en plantaardige, eiwitten
- Wat ligt er in 2050 op ons bord? : minder vlees, insecten (nu al meer aanbod in supermarkten qua vegetarische opties voor vlees en broodbeleg)
- Inagro aan het experimenteren met kikkererwten, Vlaamse soja, hennep
- Wat is mogelijk op Vlaamse bodem
- Wat is ook economisch interessant?
- => uittesten
- Probleem met huidige voedselketen: cirkel is niet gesloten
Bv. Vleesproductie: In Latijns-Amerika wordt het Amazonewoud gekapt voor de productie van soja, Soja wordt geëxporteerd naar Europa als veevoeder waardoor de mest die deze dieren produceren in Europa is. De grond in Latijns-Amerika raakt uitgeput maar het mestoverschot zit in Europa en die mest raakt niet terug naar Latijns-Amerika, waardoor ook artificiële en milieu belastende meststoffen geïmporteerd worden in L-AM. Daarnaast wordt ook het vlees nog eens geëxporteerd naar verschillende werelddelen.
- Duurzaam veevoeder (= geen soja)
- Duurzame dierproductie: gaat over dierenwelzijn
- Meer plantaardige eiwitten produceren en consumeren
- Meer eiwitten in het algemeen zoals bv insecten, eendekroos als nieuwe voedingsmiddelen
- Meer productdiversificatie
- Duurzame consumptie
- Streefdoel van Europa en Vlaanderen
- Probleem van vleesvervangers: niet altijd even gezond en duurzaam. Ingrediënten zijn hyperbewerkt wat veel grondstoffen vraagt.
Inagro test 1: Kikkererwten
- Gebruikt voor fallafel, hummus: typische producten in vegetarisch/flexitarisch/vegan dieet.
- Bevatten meer proteïnen dan gewone erwten
- Nu vooral import vanuit Canada, Egypte en beginnend vanuit Zuid-Europa
- Testvelden in Vlaanderen met in totaal 7,5 ha aan gezaaide kikkererwten
- Problemen met het verbouwen van kikkererwten:
- Niet-gedetermineerd: geen afrijpingsfase, blijft doorgroeien: wanneer zaaien en oogsten?
- Bij vroeg zaaien: geen goede oogst want te koud wanneer de bloemen bevrucht moeten worden
- Bij laat zaaien: kikkererwten in oktober nog niet geoogst
-
- Onkruid: nog geen pesticiden hier gekend om gewas gezond te houden. Voordeel dat veggie mensen vaak ook bio kopen en dit voor bioboeren geen probleem vormt (goed bestand tegen een rakel in strijd tegen onkruid)
- Inoculum: de plant kan zelf stikstok fixeren door samenwerking tussen de plant/bloem en een bacterie
MAAR die bacterie bevindt zich niet in onze bodem want geen inheemse plant. Dus moet mee in de grond verwerkt worden bij het zaaien.
-
- Ascohyta: bladziekte waar nog niets tegen te doen valt
- Soorten:
- Kabuli: wordt meest gebruikt in de voedingssector door z’n witte kleur
- Desi: meer bruine kleur, niet aantrekkelijk in bereidingen MAAR is makkelijker te delen in onze gronden.
- Voor kikkererwten is er potentieel om dit in Vlaanderen te telen maar er is nog veel werk aan de winkel.
(belangrijk detail: dit jaar was een koud en nat jaar en de oogst viel tegen, dus misschien moest het warmer en droger zijn, dat de oogst beter zou meevallen. Wordt in de volgende jaren onderzocht)
Inagro test 2: Phaseobonen
Veel bonen vallen hieronder, ook onze groene prinssessenbonen. Voordeel hierbij is dat het gewas al gekend is, moet niet van nul starten en dus sneller potentieel.
Rikolto : Generation Food
Doel: retail en consument in beweging krijgen in Vlaanderen rond goed eten/voedsel
Via Generation Food jong ondernemerschap stimuleren in de landbouwsector
Rol van Rikolto hierin:
- partners/ mensen samenbrengen
- Innovatie stimuleren
- Bv.: hoe maak je met insecten aantrekkelijke producten voor een groot publiek?
Er is veel vraag naar plantaardige producten = interessant voor jonge ondernemers
Vorige editie: onderzoeksvraag: Hoe kunnen we reststromen (anders voor vuilbak of verwerking veevoeder) verwerking binnen voedingsindustrie voor menselijke consumptie? => Winnaar: Amami
- Maketon: doel: passie en vaardigheden meegeven aan studenten, klaarstomen van studenten tot jonge ondernemers
Ook een editie in Ethiopië Laatste editie: aan de slag gaan met half afgewerkte producten die n de stad aankomen van het platteland
Meerwaarde voor studenten: kunnen experimenteren met producten, marketing, verpakking, mogelijkheid om heel het proces van platteland tot winkel te leren kennen.
Heb je zelf ideeën rond dit thema en zoek je hulp/financiering? Contacteer ILVO, VLAIO, Vives Hogeschool, Inagro, ….