Fietssnelwegen zijn veilige, directe en aantrekkelijke fietsverbindingen over lange afstand. Ze lopen tussen belangrijke woon-, school- en werkplekken.
Provincie West-Vlaanderen heeft het netwerk van fietssnelwegen opgebouwd tussen stedelijke gebieden en economische knooppunten. De fietssnelwegen bevinden zich vooral rond de grote assen, zoals waterwegen en spoorlijnen.
De fietssnelwegen moeten in heel Vlaanderen herkenbaar zijn. De 5 Provincies ontwikkelden hiervoor een specifieke signalisatie: een eigen nummering (bv. F6, F32) en een blauw logo. De F7 in Waregem kreeg deze signalisatie als eerste fietssnelweg. Op termijn richten we alle fietssnelwegen in volgens deze signalisatie.
Ook langs de kust zal een fietssnelweg een duidelijke meerwaarde vormen. De Provincie onderzoekt momenteel de mogelijkheden. Lees hier het persbericht of bekijk de reportage op de regionale tv.
Of bekijk de reportage over het Guldenspoorpad.
Fietssnelwegen zijn een onderdeel van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Dat is het netwerk voor de dagelijkse fietsverplaatsingen naar school of het werk tussen verschillende gemeenten. Het omvat in totaal 2.180 km fietsroutes in West-Vlaanderen.
Bekijk de kaart met het volledige fietsnetwerk in West-Vlaanderen
Provincie West-Vlaanderen bouwt nieuwe fietspaden op het fietsroutenetwerk.
De Provincie is gestart met de inrichting van de Vrijbosroute tot een wandel- en fietsroute volgens de huisstijl van de andere Groene Assen die de Provincie beheert. De tweede fase van de werken aan deze voormalige spoorlijn omvat onder meer volgende werken:
- aanleg van taluds, grachten en afsluitingen
- herinrichting van de kruispunten
- opnieuw asfalteren van de helft van het traject
- aanplanten van groen
De tweede fase van de werken strekt zich uit van de Hooyaardstraat in Langemark-Poelkapelle tot aan de Hoogledestraat in Kortemark.
Dit zijn de plannen:
Lees hier meer informatie over de eerste fase van de geplande werken langs de Vrijbosroute.
Met het Masterplan Fiets 'ten noorden van de Leie’ nam de Provincie het initiatief om het fietsbeleid integraal te onderzoeken in de regio Kortrijk, Kuurne, Harelbeke, Lendelede, Wevelgem, Menen, Wervik en Ingelmunster. Het is een ondersteunende studie voor het complexe project K-R8 dat onderzoekt hoe het verkeer rond de R8/E17 best georganiseerd kan worden. Het beleid moet zich richten op vlot verkeer en moet mensen stimuleren om zich minder met de wagen te verplaatsen.
Het plan focust op de selectie van bovenlokale fietswegen voor woon-werkverkeer, het onderzoek naar mogelijke fietssnelwegen langs de spoorlijnen, bijkomende fietsroutes en verkeersveilige oversteekplaatsen rond de R8. Acties zoals de testkaravaan zijn goede maatregelen om duurzame verplaatsingen aan te moedigen.
Vademecum Fietsvoorzieningen: kwaliteitseisen voor fietspaden
Contacteer de dienst mobiliteit en infrastructuur: