Provincie West-Vlaanderen bouwt aan het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF). Dat is het netwerk voor de dagelijkse fietsverplaatsingen naar school of het werk tussen verschillende gemeenten. Het omvat in totaal 2.597 km fietsroutes in West-Vlaanderen.
Bekijk de kaart met het volledige fietsnetwerk in West-Vlaanderen
Provincie West-Vlaanderen bouwt nieuwe fietspaden op het fietsroutenetwerk. Momenteel werken we aan de aanleg van nieuwe fietsinfrastructuur in onder meer Anzegem, Beernem, Blankenberge, De Haan, Harelbeke, Ichtegem, Koekelare, Kortemark, Meulebeke, Oostkamp-Zedelgem, Ruiselede, Tielt, Torhout, Waregem, Zedelgem.
Fietssnelwegen vormen de ruggengraat van het BFF en zijn veilige, directe en aantrekkelijke fietsverbindingen over lange afstand. Ze lopen tussen belangrijke woon-, school- en werkplekken. De fietssnelwegen bevinden zich vooral rond de grote assen, zoals waterwegen en spoorlijnen.
De fietssnelwegen moeten in heel Vlaanderen herkenbaar zijn. De 5 Provincies ontwikkelden hiervoor een specifieke signalisatie: een eigen nummering (bv. F6, F32) en een blauw logo. De F7 in Waregem kreeg deze signalisatie als eerste fietssnelweg. Op termijn richten we alle fietssnelwegen in volgens deze signalisatie. Zo plaatsten we op het Guldenspoorpad (F45), ter hoogte van Kapel ter Bede in Kortrijk, een eerste fietstelzuil.
Ook langs de kust zal een fietssnelweg een duidelijke meerwaarde vormen. We werken momenteel aan een veilige fietssnelweg langs de N34 (Koninklijke Baan).
Bekijk de reportage over het Guldenspoorpad of bestel onze gratis brochure over de fietssnelwegen in West-Vlaanderen.
De website fietssnelwegen.be biedt je het overzicht van alle fietssnelwegen, de geplande en lopende werken en sinds kort kun je er ook je fietsroute plannen.
Op de eerste editie van het netwerkmoment MobiMatinee lag de focus op de fietssnelwegen. Bekijk hier de presentaties.
Het Masterplan Fiets Westhoek onderzoekt de mogelijkheden om het fietsverkeer in de Westhoek te bevorderen en veiliger te maken. Het plan wil het functionele fietsroutenetwerk in de regio optimaliseren en actualiseren, met nieuwe fietsverbindingen tussen de kleinere dorpen en kernen. Ook is er aandacht voor verbindingen tot over de lands- en gewestgrens naar Duinkerke, Hondschoote, Steenvoorde, Belle en Komen/Waasten.
Met het Masterplan Fiets 'ten noorden van de Leie’ nam de Provincie het initiatief om het fietsbeleid integraal te onderzoeken in de regio Kortrijk, Kuurne, Harelbeke, Lendelede, Wevelgem, Menen, Wervik en Ingelmunster. Het is een ondersteunende studie voor het complexe project K-R8 dat onderzoekt hoe het verkeer rond de R8/E17 best georganiseerd wordt. Het beleid moet zich richten op vlot verkeer en moet mensen stimuleren om zich minder met de wagen te verplaatsen.
Het plan focust op de selectie van bovenlokale fietswegen voor woon-werkverkeer, het onderzoek naar mogelijke fietssnelwegen langs de spoorlijnen, bijkomende fietsroutes en verkeersveilige oversteekplaatsen rond de R8. Acties zoals de Testkaravaan zijn goede maatregelen om duurzame verplaatsingen aan te moedigen.
Vademecum Fietsvoorzieningen: kwaliteitseisen voor fietspaden
Raamovereenkomst verkeersonderzoek. Provincie Antwerpen heeft een raamovereenkomst opgemaakt voor gemeenten en provincies voor de verzameling van mobiliteitsdata (of fietsdata in het bijzonder) en voor verkeersveiligheidsonderzoek.