Cijfers op maat van West-Vlaanderen en de West-Vlaamse gemeenten zijn terug te vinden op de website van Provincie.InCijfers.be. Op deze website kan je zelf aan de slag gaan om cijfers en kaarten te maken voor gebieden naar keuze. In de database zitten o.m. cijfers over het aantal en type landbouwbedrijven, maar ook planologisch- en diergeoriënteerde cijfers zijn er terug te vinden. Er worden ook cijfers ter beschikking gesteld die ingaan op het agro-businesscomplex.
Op de website van Provincie.Incijfers.be is er ook de mogelijkheid om met een enkele klik een landbouwrapport te genereren voor jouw gemeente. Dat rapport geeft een overzicht van de kenmerken van de landbouwsector in de geselecteerd gemeente: aantal landbouwbedrijven, oppervlakte landbouwgebied, teelten, veestapel, landbouwverbreding… Er wordt ook ingegaan op het economisch belang van de landbouwsector binnen de gemeente.
In eerste instantie is Inagro vzw het onderzoekscentrum bij uitstek voor de land- en tuinbouwsector in West-Vlaanderen. In tweede instantie wordt er onderzoek geïnitieerd vanuit de provinciale landbouwcel. Hieronder is een overzicht terug te vinden van de meest actuele onderzoeksrapporten en -publicaties:
In het Geoloket van GisWest zijn datalagen terug te vinden m.b.t. de Inrichtingsprojecten van de Vlaamse Land Maatschappij (VLM), de Landbouwgebruikspercelen, de Herbevestigde agrarische gebieden, de Gebiedstypes nitraat mestdecreet en de Fosfaatgebieden.
Op Europees niveau zijn er verschillende cijfers en databronnen beschikbaar via Eurostat. Dat gaat o.m. over de landbouwstructuur, voedselprijzen en prijsindexcijfers maar ook over de biologische landbouw en milieugerelateerde thema’s. Daarnaast publiceert de Europese Commissie een jaarlijkse brochure met Key Figures on the European Food Chain dat je kan downloaden of bestellen via deze link.
Statbel voorziet in landbouwcijfers op nationaal niveau. Op hun website zijn cijfers terug te vinden over het aantal bedrijven, biologische landbouw… maar ook zuivelstatistieken, cijfers over pacht of over slachtingen van dieren is hier terug te vinden. Cijfers zijn hier soms beschikbaar op niveau van gewesten, provincies, landbouwstreken of gemeenten.
Op Vlaams niveau is er een rijkgevuld aanbod vanuit het Departement Landbouw en Visserij. Zo worden er enkele datasets en GIS-lagen publiek ter beschikking gesteld en zijn er cijfers beschikbaar per landbouwsector, rond marktinformatie en het agrobusinesscomplex. Het Departement voorziet ook een Geoloket Landbouw in aanvulling op het ruimere Geopunt waar ook heel wat kaartlagen gegenereerd kunnen worden.
Lokale besturen kunnen bij het Departement Landbouw & Visserij een protocol invullen voor het opvragen van de gegevens van land- en tuinbouwers in de gemeente. Meer info over dit protocol is terug te vinden op deze website.
Voor vragen kan je terecht bij [email protected]