In West-Vlaanderen zien we een vitale landbouw met duurzaamheid als absolute voorwaarde. Vitaal betekent in de eerste plaats een rendabele landbouw waaruit een volwaardig inkomen wordt gerealiseerd.
De provincie neemt hierin ondersteunende en/of flankerende maatregelen, beseffende dat ze geen zeggenschap heeft op de marktwerking. Het versterken van ondernemerschap is een belangrijke focus. Er is bijzondere aandacht voor starters in het beleid, maar ook voor wijkers. Nieuwe ondernemingsvormen en samenwerkingsmodellen krijgen vorm. Goed omgaan met arbeid en het vinden van gemotiveerde werkkrachten vormt een uitdaging. Automatisatie is een deel van het antwoord.
Landbouw is een schakel in de keten, samen met toelevering, handel en verwerking. De verbinding tussen de verschillende schakels is gezond en sterk. We zetten in op innovatieve rendabele ketens, van klassiek tot kort. Er is een sterke link met het provinciale economische beleid.
De West-Vlaamse landbouw is deel van haar omgeving en geeft in belangrijke mate vorm aan deze omgeving. Emissies naar bodem, water en lucht veroorzaken geen ontoelaatbare negatieve effecten. De West-Vlaamse landbouw garandeert een basiskwaliteit voor natuur (incl. biodiversiteit), milieu en landschap. De klimaatverandering vormt een uitdaging. Landbouw reikt oplossingen aan, neemt haar verantwoordelijkheid en evolueert naar een klimaatrobuuste landbouw. De landbouwsector beheert duurzaam haar grondstoffen en haar natuurlijke hulpbronnen, zoals bodem en water. Ze heeft haar plaats in een circulaire economie.
De West-Vlaamse landbouw heeft voldoende ruimte om te ondernemen. We spreken over planologie en over de toegankelijkheid tot landbouwgrond.
Landbouw onderhoudt een goede relatie met de samenleving en consument. Dit is zowel een individuele (van elke boer en tuinder) als collectieve (van de sector) verantwoordelijkheid. De provincie neemt initiatieven om dit te ondersteunen en richt zich op een versterkte interactie landbouw-burger.
Inagro vormt het speerpunt van het provinciale landbouwbeleid. Inagro ondersteunt, onderzoekt, adviseert en demonstreert. De experts van Inagro zijn onafhankelijk, staan dicht bij de praktijk en leveren maatwerk. Inagro zet in op co-creatie en innovatie (incl. technologische oplossingen, nieuwe businessmodellen….). Inagro inspireert boeren en tuinders, die op hun beurt Inagro inspireren. Inagro functioneert als expert in diverse fora.
De provinciale landbouwcel neemt het voortouw in beleidsvoorbereiding, -planning en –opvolging. Voor de uitvoering werkt de provinciale landbouwcel complementair met Inagro. Monitoring van de West-Vlaamse landbouw en zijn rol als expert in diverse organen zijn kernopdrachten.
Het provinciale landbouwbeleid kent heel wat dwarsverbanden met de andere provinciale beleidsdomeinen en is zowel provinciebreed als gebiedsgericht. De uitvoering gebeurt in partnerschap met een breed scala aan partnerorganisaties en stakeholders.
Voor vragen kan je terecht bij [email protected]