'Blijven Boeren?!' is een vierdelige podcast die The Podcast Planet maakte in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen samen met vzw Boeren Op Een Kruispunt. In de podcast krijg je 12 inspirerende en soms aangrijpende verhalen te horen van land- en tuinbouwers in West-Vlaanderen die op een bepaald moment in hun loopbaan op een kruispunt komen te staan. Op dit kruispunt stellen ze zichzelf de existentiële vraag: Blijf ik boeren? Vaak is het antwoord met trots vervuld: We blijven boeren! Maar dat is niet altijd zo evident als je op het eerste gezicht misschien denkt. En toch moeten ze vooruit…
De podcast is beschikbaar op je favoriete podcastapp, zoals bijvoorbeeld Spotify.
Mestgassen komen hoofdzakelijk vrij tijdens het verpompen en mixen van mest. Ook bij het openen en betreden van een mestkelder of -opslag lopen landbouwers grote risico's. Landbouwers worden zich steeds meer bewust van het gevaar van mestgassen. Toch gebeuren er nog steeds ongevallen, soms met dodelijke afloop. Het gevaar wordt onderschat, ook door ervaren mensen.
De Provincie wil niet enkel sensibiliseren en op het gevaar van mestgassen wijzen, maar ook oplossingen aanreiken. Sinds 2016 organiseert de Provincie West-Vlaanderen daarom opleidingen om landbouwers bewust te maken van de gevaren rond mestgassen. Samen met een aantal partners (o.a. Inagro en de West-Vlaamse hulpverleningszones) werd daarvoor een opleidingsprogramma uitgewerkt. Landbouwers die deze (gratis) opleiding volgen, krijgen een attest waarmee ze (kosteloos) een veiligheidspakket kunnen ontlenen bij een van de West-Vlaamse hulpverleningszones. Daarvoor kan een landbouwer contact opnemen met de brandweerposten van Diksmuide, Ieper, Kortrijk, Tielt, Gistel en Oostkamp.
Het veiligheidspakket omvat een meettoestel, een persluchttoestel en een harnas met levenslijn. Het meettoestel, voor toepassing in de stal of mestput, meet de aanwezigheid van mestgassen en geeft een waarschuwing bij te hoge concentraties. Het persluchttoestel laat toe om op een veilige manier in de mestkelder af te dalen, bijvoorbeeld voor een controle of een herstelling. De levenslijn met harnas doet dienst als een reddingstouw.
Er wordt ook een demopakket beschikbaar gesteld bij Inagro dat gratis ontleend kan worden om te gebruiken tijdens lessen en infomomenten rond veiligheid en mestgassen.
Daarnaast ontwikkelde de Provincie West-Vlaanderen samen met Inagro enkele educatieve video’s om studenten te wijzen op de gevaren.
Lees het volledige persbericht
Meer weten over de gevaren rond mestgassen, voorzorgsmaatregelen en het beschermingsmateriaal voor landbouwers?
Neem een kijkje op de website van Inagro.
Voor vragen kan je terecht bij [email protected]