De Provincie West-Vlaanderen wil, samen met haar praktijkcentrum Inagro, de steden en gemeenten betrekken en informeren over een aantal actuele landbouwonderwerpen. Dit doet ze via de organisatie van een aantal webinars.
De webinars worden opgenomen en zijn op deze pagina te herbekijken (onder «Opname»). Heb je na het webinar nog vragen, dan kan je contact opnemen met de spreker (zie contactgegevens op het einde van de respectievelijke presentatie).
Het programma voor de webinars van 2023 (mei-juni) is hier te downloaden.
Inschrijven kan via deze link.
In dit webinar wordt er ingegaan op landbouw(&)cijfers. Na een kort overzicht van verschillende cijfer- en databronnen (inclusief praktische tips), wordt er een hands-on toelichting gegeven over landbouw in Provincies.InCijfers.be. In deze webinar leert u waar u verschillende landbouwcijfers en -datalagen kan terugvinden en hoe u ermee aan de slag gaat.
Hoewel ze beiden diepgeworteld zijn in het West-Vlaamse landschap, komen landbouw en bomen elkaar vandaag de dag vaak tegen. In het eerste gedeelte van deze webinar wordt er beknopt ingegaan op de huidige regelgeving (afstandsregels, bescherming…) en mogelijke ondersteuningspistes. In dit deel komt men ook te weten waarom landbouwers bomen zouden willen planten en wat de traditioneel, streekeigen soorten zijn. Het tweede gedeelte ent zich op de expertise van Inagro rond Agroforestry. Daarbij staat onderzoeker Ruben Mistiaen stil bij het huidig wetgevend kader, de uitdagingen in West-Vlaanderen maar ook bij enkele praktijkcases.
De laatste jaren is het overbruggen van periodes met aanhoudende droogte voor veel land- en tuinbouwers een belangrijk aandachtspunt geworden. Het belang en de rol van waterbekkens neemt daarbij toe. In dit webinar wordt er ingegaan op waterbekkens op landbouwbedrijven. Topics zoals de vergunningsprocedure, gezamenlijke buffering, opsplitsen van grondwaterwinningen voor beregening (uit vijver), de vernieuwde watertoets en andere komen aan bod. Er wordt afgesloten met enkele tips voor het aanleggen én vullen van waterbekkens.
Nu rond dit thema het stof (spreekwoordelijk) toch ietwat aan het neerdalen is, geven we graag een stand van zaken. David De Pue, onderzoeker bij het ILVO, gidst je daarbij doorheen de verschillende hoofdstukken van het stikstofverhaal.
Het energievraagstuk is terug van nooit weggeweest. Ook de land- en tuinbouwsector heeft eigen vragen én antwoorden op dik vraagstuk. In deze driedelige webinarreeks wordt er stilgestaan bij wind- en zonne-energie (deel 1), middenspanningscabines en batterijen (deel 2) en energiecoöperaties (deel 3) telkens benaderd vanuit agrarisch perspectief en vanuit de optiek van lokale besturen.
Deel 1 - Wind- en zonne-energie - 28.09.2022
Deel 2 - Middenspanningscabines en batterijen - 11.10.2022
Deel 3 - Landbouwers als motor voor lokale energiecoöperaties - 25.10.2022
Land- en tuinbouwbedrijven maken (deel uit van) het landschap. Om bestaande en nieuwe volumes optimaal in het landschap te integreren, is landschappelijke integratie noodzakelijk. In de praktijk blijft de realisatiegraad van landschappelijke beplantingsplannen bij land- en tuinbouwbedrijven laag of gebrekkig terwijl het maatschappelijke debat over landschapskwaliteit en vergunningen sterk leeft.
In deze tweedelige webinarreeks willen we lokale besturen informeren over de dienst- en subsidieverleners voor bedrijfsbeplanting en hoe zij erover kunnen communiceren (deel 1) Daarnaast zoomen we in op de visie van het bestuur op landschappelijke integratie en op het afdwingen van de realisatie (deel 2).
Deel 1 - Uitvoering bedrijfsintegratie - 21.09.2022
Deel 2 - Visie bedrijfsintegratie - 10.11.2022
Distels vormen als hardnekkig onkruid, maar tegelijk ook waardevolle drachtplant soms onderwerp van discussie tussen de landbouwsector, openbare besturen en natuurorganisaties. Met deze webinar trachten we inzicht te geven in wie nu wettelijk wat moet bestrijden. Verder geven we ook mee hoe distels effectief kunnen aangepakt worden wanneer dit nodig blijkt. Dit zowel vanuit landouwoptiek, als vanuit de kant van openbare besturen.
Ecologische waarde van distels
Tijdens het ochtendprogramma werd er ingegaan op de resultaten van de provinciale enquête en op hoe korte keten kan verbinden (Deel 1). Aansluitend volgden zes korte pitches waarin telkens een facet rond korte keten binnen de provinciale werking werd toegelicht (Deel 2). Het ochtendprogramma kan u hieronder herbekijken via de link naar de opname. In de namiddag werden enkele workshops georganiseerd.
27 september 2021 - Inzet van overheidsgronden
Toegang tot grond is een essentieel element om als landbouwer een gezond bedrijf te kunnen uitbaten. Naast grond in eigendom, is pacht een belangrijk instrument om voldoende hectares in beheer te hebben. Ook alternatieve manieren om grond in gebruik te kunnen nemen, komen sporadisch voor, veelal betreft het overheidsgronden die hiervoor ingezet worden. In deze webinar wordt getoond hoeveel overheidsgronden er in West-Vlaanderen zijn, krijg je inzicht in wat er bij verpachting komt kijken en welke alternatieven op pacht er in de praktijk worden toegepast aan de hand van een aantal cases.
31 mei 2021 - MAP6 en B3W
Hoewel de landbouw al grote inspanningen leverde om de waterkwaliteit te verbeteren, stabiliseerde de waterkwaliteit in de waterlopen de laatste jaren onder de Europees vastgelegde normen. Om hier een antwoord op te bieden, werd de mestwetgeving verstrengd via MAP 6, en kwam er ook een andere invulling voor begeleiding van landbouwers (voorheen CVBB, nu B3W). Deze webinar tracht op een overzichtelijke wijze inzicht te geven in MAP 6 en B3W. Verder wordt ook het aanbod vanuit Inagro naar individuele landbouwers kort toegelicht.
26 maart 2021 - Maatregelen en acties tegen droogte
De Provincie West-Vlaanderen en Inagro organiseren ook in 2021 enkele webinars om steden en gemeenten te informeren en te inspireren over actuele landbouwthema’s. Hoewel de wintermaanden de grondwatertafels behoorlijk aanvulden, blijven waterbeschikbaarheid en droogte grote uitdagingen voor de sector, nu en in de toekomst.
De eerste webinar van 2021 gaat dan ook na wat de huidige droogtetoestand is, waar relevante info gevonden kan worden, wat het waterplan van de provincie inhoudt, hoe openbare besturen landbouwers kunnen ondersteunen, ...
8 juni 2020 - De schattingscommissie en de brede weersverzekering
In deze uiteenzetting legt Bart Dochy, burgemeester van Ledegem en voorzitter van de commissie landbouw in het Vlaams parlement, uit wat de rol van de schattingscommissie nog is na het afschaffen van het landbouwrampenfonds. In navolging van het landbouwrampenfonds werd de brede weersverzekering in het leven geroepen. Ook hier geeft Bart een overzichtelijke uitleg over wat dit precies inhoudt.
8 juni 2020 - Samenwerking tussen gemeenten en de Provincie en Inagro
Lode Tanghe, gebiedswerker bij de Provincie West-Vlaanderen, toont verschillende voorbeelden van hoe de provincie en Inagro steden en gemeenten kunnen bijstaan op gebied van hun landbouwbeleid. Een uiteenlopend aantal thema’s komen daarbij aan bod: gewasbescherming, landschappelijke integratie, korte keten, …
9 juli 2020 - Nieuwe reglement coöperaties en producentenorganisaties in de land- en tuinbouw
In de uiteenzetting van Anne-Marie Vangeenberghe (Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland) komt men te weten hoe coöperatief ondernemen als hefboom kan fungeren voor de eigen bedrijfsvoering. De uiteenzetting van Bart Laridon (Beleidsmedewerker Landbouw, Provincie West-Vlaanderen) gaat in op het vernieuwde provinciaal reglement voor coöperaties in de land- en tuinbouw. Via dit reglement tracht de provincie ondernemingszin te stimuleren en ondernemerschap te versterken. Daarbovenop besliste de deputatie om een thematische call uit te schrijven in het licht van de coronacrisis.
Voor vragen kan u terecht bij [email protected]