Als enige Vlaamse provincie beschikt West-Vlaanderen over cijfergegevens op het niveau van dorpskernen: bevolking, gebouwen, voorzieningen, verhuisbewegingen, leegstand, schoolbezoek, bereikbaarheid, regionale dekking…
Ook is er een screening gebeurd waarbij sleutelfiguren hun opinie gaven over de leefbaarheidsaspecten van elk van die dorpen, en kunnen gerichte data worden aangeleverd (of zelfs verzameld) van West-Vlaamse dorpskernen.
De inzichten die ons dit opleverde, stelden we voor op de studiedag 'De leefbaarheid van West-Vlaamse dorpen' op vrijdag 27 januari '23 in Cinema De Keizer in Lichtervelde.
Presentaties:
overzicht studiedag
toelichting Bart Naeyaert
presentatie Ward Verbakel
presentatie Hilde Coudenys
presentatie Sophie Leroy
DNA van het Dorp is het speerpuntprogramma van Provincie West-Vlaanderen voor het dorpenbeleid 2020-2025. Er is een jaarlijkse oproep voor vier DNA-masterplannen. Een gespecialiseerd bureau helpt om een DNA-analyse op te stellen en vertaalt alles in een masterplan met haalbare acties.
Momenteel loopt er geen oproep.
Hieronder ter info het formulier en reglement, dat bij een nieuwe oproep normaal gezien niet ten gronde wijzigt.
Voor begeleiding bij de opmaak hiervan, contacteer [email protected].
Aanmeldingsformulier DNA van het Dorp (docx)
Provinciaal reglement voor DNA-masterplannen in dorpen (pdf)
WinVorm zorgt voor een zorgeloze en correcte ontwerpersselectie voor een dorpsproject. Twee keer per jaar zoeken we gerenommeerde architecten waaruit de opdrachtgever kan kiezen. Aangezien er aan die selectieprocedure een kostprijs is verbonden, kan ook het dorpenreglement worden ingezet.
Voor een gratis advies op een dorpsontwerp kun je aankloppen bij de Provinciale Kwaliteitskamer. Die check is verplicht als je plattelandssteun krijgt voor dat project: Leader, PDPO Omgevingskwaliteit of Platteland Plus.
De Provincie West-Vlaanderen huurt 3 tot 5 keer per jaar een dorpsexpert in om ten behoeve van een lokaal bestuur een kwestie uit te klaren: herbruikbaarheid van een gebouw, zoeklocaties, een inschatting van mogelijke vergunningsvoorwaarden, een voorstel voor verkavelingsvoorwaarden…
De gezochte expert hangt sterk af van de aard van de vraag. Omdat alle kosten voor die dorpsexpertise door de Provincie worden gedragen, volstaat het dat de gemeentelijke administratie of het bestuur mailt naar [email protected].
Jaarlijks steunt de Provincie West-Vlaanderen vanuit het dorpenreglement (pdf) drie tot acht dorpen bij de opmaak van een projectdefinitie voor hun dorpsproject, met een steun van telkens max. € 10 000 en max. 50%. Het is de bedoeling om in gesprek te gaan over wat het dorp precies nodig heeft. We willen daarbij financieel helpen, maar ook meedenken over de juiste formule om bewoners te betrekken.
Meer weten? Stuur een e-mail naar [email protected].