Hoe krijg je het verenigingsleven in het dorp aangezwengeld? Hoe maak je dat iedereen in het dorp weer elkaar beter kent? En dat kinderen zich er thuis voelen? Op donderdag 16 november zoeken we dat uit in Aartrijke (Zedelgem). 's Namiddags met onderzoekers en experten, 's avonds via zeer interactieve uitwisseling. Inspiratie gegarandeerd, ook voor je eigen gemeente of dorp!
Het programma bestaat uit een namiddag- en avondgedeelte, waarvoor je apart kan inschrijven. Beide dagdelen zijn gratis.
Schrijf je hier in (graag ten laatste 10/11)
Van 14 tot 17u
Bewoners en experten over talenten samenbrengen.
Van 19 tot 22u
Methodieken om Ganzeboordegem een duw in de rug te geven.
Deze studiedag wordt georganiseerd in samenwerking met de Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen vzw.
Jaarlijks steunt de Provincie West-Vlaanderen vanuit het dorpenreglement drie tot acht dorpen bij de opmaak van een projectdefinitie voor hun dorpsproject, met een steun van telkens max. € 15 000 en max. 50% (werkingskosten omvatten ook het inhuren van expertise). Het is de bedoeling om in gesprek te gaan over wat het dorp precies nodig heeft. We willen daarbij financieel helpen, maar ook meedenken over de juiste formule om bewoners te betrekken.
Hierbij vind je alvast het aanvraagformulier en het toepassingsgebied van dit reglement.
Meer weten? Stuur een e-mail naar [email protected].
De Provincie West-Vlaanderen huurt 3 tot 5 keer per jaar een dorpsexpert in om ten behoeve van een lokaal bestuur een kwestie uit te klaren: herbruikbaarheid van een gebouw, zoeklocaties, een inschatting van mogelijke vergunningsvoorwaarden, een voorstel voor verkavelingsvoorwaarden…
De gezochte expert hangt sterk af van de aard van de vraag. Omdat alle kosten voor die dorpsexpertise door de Provincie worden gedragen, volstaat het dat de gemeentelijke administratie of het bestuur mailt naar [email protected].
Als enige Vlaamse provincie beschikt West-Vlaanderen over cijfergegevens op het niveau van dorpskernen: bevolking, gebouwen, voorzieningen, verhuisbewegingen, leegstand, schoolbezoek, bereikbaarheid, regionale dekking…
Ook is er een screening gebeurd waarbij sleutelfiguren hun opinie gaven over de leefbaarheidsaspecten van elk van die dorpen, en kunnen gerichte data worden aangeleverd (of zelfs verzameld) van West-Vlaamse dorpskernen.
De inzichten die ons dit opleverde, stelden we voor op de studiedag 'De leefbaarheid van West-Vlaamse dorpen' op vrijdag 27 januari '23 in Cinema De Keizer in Lichtervelde.
Presentaties:
overzicht studiedag
toelichting Bart Naeyaert
presentatie Ward Verbakel
presentatie Hilde Coudenys
presentatie Sophie Leroy
DNA van het Dorp is het speerpuntprogramma van Provincie West-Vlaanderen voor het dorpenbeleid 2020-2025. Er is een jaarlijkse oproep voor vier DNA-masterplannen. Een gespecialiseerd bureau helpt om een DNA-analyse op te stellen en vertaalt alles in een masterplan met haalbare acties.
Je kan nog inschrijven op de laatste oproep tot vrijdag 29/09/23 om 12u.
Hieronder ter info het formulier en reglement.
Voor begeleiding bij de opmaak hiervan, contacteer [email protected].
Aanmeldingsformulier DNA van het Dorp (docx)
Provinciaal reglement voor DNA-masterplannen in dorpen (pdf)
WinVorm zorgt voor een zorgeloze en correcte ontwerpersselectie voor een dorpsproject. Twee keer per jaar zoeken we gerenommeerde architecten waaruit de opdrachtgever kan kiezen. Aangezien er aan die selectieprocedure een kostprijs is verbonden, kan ook het dorpenreglement worden ingezet.
Voor een gratis advies op een dorpsontwerp kun je aankloppen bij de Provinciale Kwaliteitskamer. Die check is verplicht als je plattelandssteun krijgt voor dat project: Leader, PDPO Omgevingskwaliteit of Platteland Plus.