Coronavirus: een overzicht van de meest voorkomende vragen en antwoorden

De voornaamste maatregelen

Sociale contacten

icoontje knuffelcontact

Ieder huishouden mag maximum 8 personen (kinderen tot en met 12 jaar niet inbegrepen) tegelijk in huis ontvangen. Met die genodigden moet de social distance niet langer bewaard worden.

Sporten

icoontje indoorsporten

Sportactiviteiten zijn toegelaten voor groepen van maximaal  200 personen, begeleiders niet inbegrepen. 
Mits toelating van de burgemeester mag een zittend publiek van max. 3000 personen binnen en 5000 personen buiten aanwezig zijn tijdens sporttrainingen en –wedstrijden.  Kinderen beneden de 13 jaar tellen mee in dit aantal.
Als er eten of drinken wordt aangeboden, zijn de horecamaatregelen van toepassing.
 

Cultuur en recreatie

icoontje dobbelstenen

Evenementen die behoren tot de culturele, feestelijke en recreatieve sector kunnen indoor toegelaten worden door de burgemeester voor een zittend publiek van max. 3000 personen  en outdoor voor een zittend of staand publiek van max. 5000 personen.  Kinderen beneden de 13 jaar tellen mee in dit aantal.
Als er eten of drinken wordt aangeboden, zijn de horecamaatregelen van toepassing.

Telewerk

telewerk corona West-Vlaanderen

Telewerk is nog steeds sterk aanbevolen (maar niet langer verplicht). 
Teambuildingsactiviteiten zijn terug mogelijk.

Samenscholing

Er geldt niet langer een samenscholingsverbod.

Reizen

Veilig reizen binnen Europa kan met het Europees digitaal covid-certificaat dat sinds 1 juli beschikbaar is. Het overlegcomité heeft een verstrengde procedure opgelegd voor landen uit de Europese Unie of Schengen waar gevaarlijke virusvarianten circuleren, ongeacht de kleurencode die voor die landen gelden.
Daarnaast moet je ook de maatregelen in het land van je bestemming bekijken via https://diplomatie.belgium.be/nl. Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijft sterk afgeraden.

Toeristische logies

Een huishouden mag maximum acht personen tegelijkertijd binnen in huis of in een klein toeristisch logies (= een vakantiewoning voor maximaal 15 personen) ontvangen, kinderen tot en met twaalf jaar niet meegeteld.  In toeristische logies van meer dan 15 personen gelden er  geen beperkingen voor wat het aantal bezoekers betreft al moeten de opgemaakte protocollen gerespecteerd worden.

Contactberoepen

icoontje kapper

Niet-medische contactberoepen zoals kappers, barbiers, schoonheidssalons, publieke wellnesscentra... zijn open.

Winkels

icoontje winkelen

Alle winkels zijn open. Er gelden geen beperkingen meer op het aantal personen waarmee je winkelt.  Winkelen gebeurt nog steeds verplicht met een mondmasker.

Burgerlijk huwelijk

icoontje plechtigheden

Huwelijken vinden plaats met een maximum van 200 personen binnen en 400 buiten (kinderen tot en met 12 jaar en de ambtenaar van de burgerlijke stand tellen niet mee in  dat aantal).

Erediensten

icoontje godsdienst

Gebedshuizen blijven open. Erediensten kunnen binnen met maximum 200 personen doorgaan. Buiten, op de daarvoor bestemde plaatsen, kunnen ze doorgaan met maximum 400 personen (kinderen tot en met 12 jaar en de ambtenaar van de burgerlijke stand tellen niet mee in dat aantal).

Begrafenis

icoontje begrafenis

Begrafenissen en crematies kunnen met maximum 200 personen en zonder fysiek contact doorgaan (kinderen tot en met 12 jaar en de bedienaar van de eredienst tellen niet mee in dat aantal).  Op een begraafplaats buiten mag men bij een uitvaart aanwezig zijn met 400 personen.