Coronavirus: een overzicht van de meest voorkomende vragen en antwoorden

De voornaamste maatregelen

Sociale contacten

icoontje knuffelcontact

Er zijn geen beperkingen meer op het aantal personen dat je thuis (of in je vakantiewoning) mag ontvangen. Met je genodigden moet de 1,5 meter afstand niet langer bewaard worden.

Telewerk

telewerk corona West-Vlaanderen

Telewerk is niet langer aanbevolen.  De federale overheid vraagt wel aan de werkgevers om dit structureel te verankeren in het bedrijfsleven.

Contactberoepen

icoontje kapper

Niet-medische contactberoepen zoals kappers, barbiers, schoonheidssalons, publieke wellnesscentra... zijn open.

Winkels

icoontje winkelen

Alle winkels zijn open. Er gelden geen beperkingen meer op het aantal personen waarmee je winkelt.  Winkelen gebeurt nog steeds verplicht met een mondmasker.

Terug naar school

Alle basisonderwijs gaat door in de klas (contactonderwijs). Kinderen moeten geen mondmasker dragen. Het secundair onderwijs gaat ook door op school. Wanneer de leerlingen zitten, kan het mondmasker af. Ook hogescholen en universiteiten starten de lessen in de campus. Het is nog onduidelijk hoe er hier omgegaan wordt met de mondmaskerplicht. De onderwijsinstellingen zelf kunnen extra maatregelen opleggen die strenger zijn dan de wetgeving bepaalt. Meer info bij je eigen onderwijsinstelling of klik hier.

Sporten

icoontje indoorsporten

Sportactiviteiten in verenigings- of clubverband zijn toegelaten zonder beperking in aantal. Sportevenementen met minder dan 200 personen binnen of minder dan 400 personen buiten, kunnen doorgaan zonder enige beperking. Bij sportevenementen met Covid Safe Ticket (CST) moet je kunnen aantonen dat je volledig gevaccineerd bent (+14 dagen na de laatste inenting) of een negatieve PCR-test of een herstelcertificaat hebt. Op overige evenementen geldt nog de mondmaskerplicht, de handhygiëne, ventilatie (binnen) en de afstandsregels. De burgemeester van je stad/gemeente kan steeds strengere maatregelen opleggen als gevolg van de epidemiologische situatie in zijn gemeente.

Cultuur en recreatie

icoontje dobbelstenen

Culturele en recreactieve activiteiten in verenigings- of clubverband zijn toegelaten zonder beperking in aantal. Cultuurevenementen met minder dan 200 personen binnen en minder dan 400 personen buiten, kunnen doorgaan zonder enige beperking.  Bij culturele en recreatieve evenementen met Covid Safe Ticket (CST), moet je kunnen aantonen dat je volledig gevaccineerd bent (+14 dagen na de laatste inenting) of een negatieve PCR-test of een herstelcertificaat hebt.  Op overige evenementen geldt nog de mondmaskerplicht, de handhygiëne, ventilatie (binnen) en de afstandsregels. De burgemeester van je stad/gemeente kan steeds strengere maatregelen opleggen door de epidemiologische situatie in zijn gemeente.

Reizen

Veilig reizen binnen Europa kan met het Europees digitaal covid-certificaat dat sinds 1 juli beschikbaar is. Bekijk voor je vertrek steeds de maatregelen van het land waar je naar toe gaat en de maatregelen bij je terugkomst naar België. Dit kan je doen via https://diplomatie.belgium.be/nl. Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijft sterk afgeraden.

Horeca

Er zijn geen  beperkingen meer op openings- en sluitingsuren (inclusief dienstverlening aan huis), aantal personen per tafel, afstand tussen tafelgezelschappen, terrassen, geluidsniveau en bediening aan de bar. Ook de verplichting om enkel zitplaatsen te voorzien, valt weg. Bij verplaatsingen binnen een horecazaak blijft de mondmaskerplicht gelden.

Private feesten

icoontje plechtigheden

Er gelden geen beperkingen meer op buffetten en dansen tijdens privéfeesten. Binnen mogen maximum 200 personen ontvangen worden, buiten maximum 400 personen.

Erediensten

icoontje godsdienst

Hier gelden geen beperkingen op het aantal personen dat deze diensten kan bijwonen. Er geldt nog steeds een mondmaskerplicht.

Begrafenis

icoontje begrafenis

Begrafenissen en crematies kunnen doorgaan zonder beperking in aantal aanwezigen. Iedere aanwezige is verplicht om een mondmasker te dragen.