Coronavirus: een overzicht van de meest voorkomende vragen en antwoorden

De voornaamste maatregelen

Sociale bubbel

icoontje knuffelcontact

Ieder huishouden mag maximum vier personen (kinderen tot en met 12 jaar niet inbegrepen) tegelijk in huis ontvangen. Met die genodigden moet de social distance niet langer bewaard worden.

Sporten

icoontje indoorsporten

Sportactiviteiten en amateursportwedstrijden zijn toegelaten voor groepen van maximaal  50 personen binnen en 100 personen buiten, begeleiders niet inbegrepen. 
Als er een toelating is van de burgemeester mag hierop een zittend publiek aanwezig zijn van max. 200 personen binnen en 400 personen buiten.  Als er eten of drinken wordt aangeboden moeten de horecarichtlijnen toegepast worden.

Cultuur en recreatie

icoontje dobbelstenen

Evenementen die behoren tot de culturele, feestelijke, sportieve en recreatieve sector kunnen indoor toegelaten worden door de burgemeester voor een zittende publiek van max. 200 personen  en outdoor voor een zittend of staand publiek van max. 400 personen.  Kinderen beneden de 13 jaar tellen mee in dit aantal.
Als er eten of drinken wordt aangeboden, zijn de horecamaatregelen van toepassing.

Telewerk

telewerk corona West-Vlaanderen

Telewerken is verplicht. Waar dit niet mogelijk is, zijn mondmaskers en ventilatie verplicht.  
Ondernemingen, verenigingen en diensten mogen terugkeermomenten inplannen voor hun personeel waarvoor telethuiswerk verplicht is. Deze terugkeermomenten mogen maximum één werkdag per week per persoon bedragen en slechts 20% van het personeel mag tegelijk op de werkvloer aanwezig zijn.

Samenscholing 1

icoontje klok

Overdag (tussen 05u00 ’s morgens en 00u00) zijn samenscholingen op de openbare weg en in de openbare ruimte van meer dan tien personen (exclusief kinderen t.e.m. 12 jaar) verboden.
’s Nachts (tussen 00.00 uur en 05.00 uur ’s morgens) zijn samenscholingen op de openbare weg en in de openbare ruimte van meer dan vier personen (exclusief kinderen t.e.m. 12 jaar) verboden.

Samenscholing 2

Huishoudens mogen zich, los van het aantal personen waaruit zij bestaan, steeds samen verplaatsen.
Buiten mag je met 50 personen een privé-feest geven, hiervoor moet geen professionele catering ingeschakeld te worden.  Kinderen tem 12 jaar tellen mee in dit aantal. De horecaregels worden bij voorkeur wel gevolgd.

Reizen

Het Overlegcomité heeft ook de regels vastgelegd om deze zomer veilig te reizen binnen de Europese Unie. Dat zal kunnen op basis van het Europees digitaal coronacertificaat dat vanaf 1 juli beschikbaar zal zijn. Sowieso moet je de maatregelen in het land van je bestemming bekijken via https://diplomatie.belgium.be/nl.
Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijven intussen sterk afgeraden.

Contactberoepen

icoontje kapper

Niet-medische contactberoepen zoals kappers, barbiers, schoonheidssalons, publieke wellnesscentra... zijn open.

Winkels

icoontje winkelen

Alle winkels zijn terug open. Je kan met maximum 2 personen winkelen of met je huishouden.

Burgerlijk huwelijk

icoontje plechtigheden

Huwelijken vinden plaats met een maximum van 100 personen binnen en 200 buiten (kinderen tot en met 12 jaar en de ambtenaar van de burgerlijke stand tellen niet mee in  dat aantal).

Erediensten

icoontje godsdienst

Gebedshuizen blijven open. Erediensten kunnen binnen met maximum 100 personen doorgaan. Buiten, op de daarvoor bestemde plaatsen, kunnen ze doorgaan met maximum 200 personen (kinderen tot en met 12 jaar en de ambtenaar van de burgerlijke stand tellen niet mee in dat aantal).

Begrafenis

icoontje begrafenis

Begrafenissen en crematies kunnen met maximum 100  personen en zonder fysiek contact doorgaan (kinderen tot en met 12 jaar en de bedienaar van de eredienst tellen niet mee in dat aantal).  Op een begraafplaats buiten mag men bij een uitvaart aanwezig zijn met 200 personen.  Nadien kan een rouwmaaltijd doorgaan met een professionele cateraar voor maximum 50 personen.

Corona

Cijfers

Het laatste nieuws over de coronacijfers in de provincie vind je hier.