Iedereen heeft recht op 1 knuffelcontact. Een gezin mag slechts 1 knuffelcontact tegelijk thuis uitnodigen.
Op het openbaar domein mag je samen zijn met maximum 4 personen, kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
Telewerken is verplicht. Waar dit niet mogelijk is, zijn mondmaskers en ventilatie verplicht.
Toeristische reizen van en naar België zijn verboden van woensdag 27 januari tot maandag 1 maart 2021.
Vanaf 13 februari mogen kappers en barbiers terug aan de slag in hun salon. Vanaf 1 maart kunnen ook de andere contactberoepen terug starten, zoals schoonheidssalons, niet-medische pedicures, nagelstudio's...
Je winkelt alleen en voor maximaal 30 minuten.
Sporten in georganiseerd verband en binnensporten zijn verboden. Sportkampen en -activiteiten zijn toegelaten voor kinderen tot 13 jaar.
Zwembaden zijn open om baantjes te trekken. De recreatieve onderdelen en subtropische zwembaden zijn gesloten.
Alle inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector blijven gesloten.
Musea zijn open. Check vooraf voor alle zekerheid of het museum dat je wil bezoeken er klaar voor is.
Huwelijken vinden enkel plaats in aanwezigheid van de echtgenoten, hun eventuele kinderen tot en met 12 jaar, hun getuigen en de ambtenaren van de burgerlijke stand.
Gebedshuizen blijven open. Erediensten kunnen met maximum 15 personen doorgaan.
Begrafenissen en crematies blijven beperkt tot 15 personen en zonder fysiek contact. Koffietafel/receptie na begrafenissen kan niet meer plaatsvinden.
Er geldt een avondklok van 24 tot 5 uur. Noodzakelijke verplaatsingen (werk, dringende medische bijstand…) zijn wel mogelijk.
Het aantal besmettingen met covid-19 daalt op dit moment, maar niet snel genoeg. De zorginstellingen staan nog steeds onder zware druk. Vandaar dat de federale coronamaatregelen aanhouden en dit tot 1 april 2021.
We zitten nog steeds in de federale fase voor de bestrijding van de covid-19-pandemie, wat betekent dat de federale overheid (overlegcomité) de maatregelen bepaalt die van toepassing zijn. Dit gebeurt steeds na advies van onder andere de virologen en rekening houdend met het gedrag van het coronavirus.
Voor een overzicht van alle huidige maatregelen verwijzen we naar de officiële website www.info-coronavirus.be.
Volgende telefoonnummers zijn op weekdagen en in het weekend van 9 tot 17 uur beschikbaar voor burgers met vragen:
- Voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800 14 689
- Voor vragen over economie : 0800 12 033
Tussen 9 en 17 uur zijn Facebook-chats mogelijk met zowel het nationaal crisiscentrum als de FOD Volksgezondheid. Voor meer specifieke informatie over je gemeente of stad, verwijzen we je door naar de website en Facebookpagina van je gemeente/stad.
De gouverneur van de provincie West-Vlaanderen ziet mee toe dat de maatregelen in zijn provincie worden opgevolgd.
Gelet op de ernst van de situatie rekent de gouverneur ten volle op de burgerzin van elke West-Vlaming om de regels die van toepassing zijn, ten volle te respecteren. Zolang het virus aanwezig is, blijft het van essentieel belang om de gouden regels na te leven:
De gouverneur kan strengere maatregelen opleggen dan het federale niveau. Hij doet dit in overleg met de West-Vlaamse burgemeesters. Zo heeft hij strengere maatregelen opgelegd voor:
De politiebesluiten van de gouverneur blijven van toepassing totdat ze ingetrokken worden of gewijzigd door een ander besluit van de gouverneur.
Bekijk het Politiebesluit over de aanvullende maatregelen tijdens wielerwedstrijden in de strijd tegen het coronavirus op het grondgebied van de provincie West-Vlaanderen.
Bekijk het Politiebesluit over de plicht tot het dragen en het bij zich hebben van een mondneusmasker in de provincie West-Vlaanderen.
Bekijk het Besluit tot verplichting van het afsluiten of onbereikbaar maken van de drankafdelingen of van het aanbieden van alcoholische dranken (via bvb take-away) tussen 20 en 5 uur.
Bekijk het Politiebesluit met aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus op het grondgebied van de provincie West-Vlaanderen.
Om de verfijnde en aangepaste politiebesluiten toe te lichten, werden de volgende veelgestelde vragen en antwoorden opgemaakt:
Geldt dit politiebesluit voor alle soorten wielerwedstrijden?
Ja dit besluit heeft betrekking op alle soorten wielerwedstrijden zoals bijvoorbeeld veldrijden, cyclocross, wegwielrennen…
Ondertussen is het velritseizoen zo goed als afgelopen en gaan er in onze provincie geen veldritten meer door.
Op dit moment kunnen sowieso enkel professionele wedstrijden zonder publiek doorgaan. Dit is één van de pandemierichtlijnen van de federale overheid.
Welke wielerwedstrijden zijn er momenteel toegelaten?
Het federaal overlegcomité dat bestaat uit de federale regering en de regeringen van deelstaten, besliste dat tot 1 april 2021 enkel professionele wedstrijden mogen doorgaan. Dit betekent concreet dat enkel wedstrijden met professionele renners kunnen georganiseerd worden. Voor de wegcompetitie kunnen dus enkel de wedstrijden van de nationale en internationale UCI-kalender op dit moment doorgaan.
Kan ik samen met 3 vrienden naar de wielerwedstrijd gaan kijken?
Neen, dat kan niet. Publiek is niet toegelaten langsheen de volledige parcoursen van wielerwedstrijden op het grondgebied van de provincie West-Vlaanderen. Voor de wielerwedstrijden betekent dit dat er niet alleen geen publiek toegelaten is in de aankomst- en vertrekzones, maar ook niet langsheen het volledige parcours.
Ik woon langsheen een parcours en heb een voortuin. Mag ik daar de wedstrijd bekijken?
In je eigen private voortuin mag je met maximum 4 personen naar de wielerwedstrijd kijken. Je behoudt de afstand tov elkaar als het gaat om 4 personen die niet onder hetzelfde dak wonen. Om alle discussies met politiediensten te voorkomen, raden we aan om een mondneusmasker te dragen.
Kan ik naar een handelszaak (de bakker, slager,… ) die langs het parcours gelegen is?
Sowieso is het parcours afgesloten en is het niet eenvoudig om tijdens de duur van de wielerwedstrijd bij een handelszaak op het parcours te geraken. Er wordt aangeraden om uw boodschappen te plannen voor of na de wedstrijd.
Kan ik een wandeling gaan maken, dat deels via het parcours loopt?
Wij raden u aan om uw wandeling te starten vooraleer de wielerwedstrijd begint en pas terug te komen nadat de wedstrijd voorbij is. Tijdens de doortocht van de koers is het verboden om langs het parcours te wandelen. Vergeet ook 1 uur voor en na de wielerwedstrijd uw mondneusmasker niet aan te doen. In de provincie West-Vlaanderen moet u trouwens sowieso steeds kunnen aantonen dat u een mondneusmasker bij u hebt.
Hoe kan ik nu weten dat ik mij op het parcours van een wielerwedstrijd bevindt?
Mensen die langs het parcours wonen, worden hiervan ingelicht door de organisator, dat is een verplichting.
Wie niet langs het parcours woont, zal sowieso geconfronteerd worden met een organisatormedewerker die aangeeft dat er een wielerwedstrijd doorgaat en zal bijgevolg een wegomleiding moeten volgen.
Waarom is een mondneusmasker verplicht langs het parcours als je de wedstrijd toch niet op het openbaar domein mag volgen?
Deze mondneusmaskerplicht geldt in de eerste plaats (vanaf 1 uur voor en 1 uur na de wedstrijd) voor:
Deze bovenstaande 4 categorieën mogen uiteraard wel op het parcours aanwezig zijn. Ze moeten kunnen bewijzen dat ze deel uit maken van 1 van de 4 categorieën.
De mondneusmaskerplicht geldt ook 1 uur voor en 1 uur na de wedstrijd voor alle mensen die zich op het parcours bevinden.
Mag ik voor een dringende verplaatsing tijdens de wedstrijd het parcours op?
Voor dringende verplaatsingen die niet uitgesteld kunnen worden tot na de wedstrijd, kan u rekening houdend met de richtlijnen van de organisatoren, het parcours betreden. We denken hier bvb aan dringende medische zorgen, verplaatsingen naar uw werk…
Mag ik in een randactiviteit organiseren voor, tijdens en na de doortocht van de wielerwedstrijd?
Neen dat is verboden, zowel op openbaar als op privaat domein.
Mag ik mijn drone inzetten om beelden van de wielerwedstrijd te maken?
Neen dit is verboden door het politiebesluit en meer bepaald kan je een particuliere drone niet laten stijgen, landen of vliegen in een perimeter van 500 meter langs weerzijden van het parcours van de wielerwedstrijd op het grondgebied van de provincie West-Vlaanderen. Dit verbod geldt vanaf 1 uur voor en tot 1 uur na de wedstrijd.
Waarom loopt dit besluit tot 5 april en niet tot 1 april zoals de huidige federale coronamaatregelen van toepassing zijn?
De gouverneur van West-Vlaanderen heeft beslist dat dit politiebesluit geldt tot en met het doorgaan van de Ronde van Vlaanderen.
Kan het nog dat er in de loop van het wielerseizoen versoepelingen komen?
De gouverneur kan enkel strengere maatregelen opleggen dan diegene die federaal bepaald worden. Als de federale overheid de maatregelen voor wielerwedstrijden zou versoepelen in de loop van het wielerseizoen dan zal de gouverneur zijn besluit hierop herbekijken binnen deze federale krijtlijnen.
Waarom nam de gouverneur dit besluit?
De gouverneur nam dit besluit in overleg met de West-Vlaamse burgemeesters. Samen vinden zij het belangrijk dat de richtlijnen voor wielerwedstrijden eenduidig en uniform zijn voor de hele provincie West-Vlaanderen.
Kunnen occasionele verkopen door verenigingen nog doorgaan?
Ja, dat kan.
Zijn er specifieke voorwaarden gekoppeld aan de occasionele verkopen door verenigingen?
Ja, het moet om een steunactie gaan.
Hoe geraken de goederen die de vereniging verkopen tot bij de koper?
• Men kan werken met een erkend afhaalpunt of met een afhaalpunt georganiseerd door de gemeente
• Men kan ook werken met een levering aan huis maar met die voorwaarde dat er naar analogie met de professionele pakjesdiensten aangebeld wordt, het pakje aan de deur gezet wordt en meteen afstand genomen wordt. Sowieso moet elk fysiek contact vermeden worden tussen verkoper/aanbieder en koper/ontvanger. Men mag ook niet binnen in de woning.
Mogen verenigingen zelf pakketten samen stellen?
Neen, dat mag niet dat moet door een professionele instantie gebeuren.
Mogen verenigingen zelf samenkomen om maaltijden te bereiden om als steunactie te verkopen/aan te bieden?
Neen, dat mag niet. Het klaarmaken van maaltijden (soep, spaghetti..) moet gebeuren door een professionele instantie.
Als er met een levering gewerkt wordt, waar moet men rekening mee houden bij het transport via de auto?
Tussen de leden van de vereniging die niet samenwonen, moet er in de auto een afstand van 1,5 meter zijn. Dus het type wagen is bepalend om te weten met hoeveel personen je in de auto kan, om te leveren aan huis.
De vereniging werkt met een afhaalpunt: wat is mogelijk?
• Men kan werken met een erkend afhaalpunt bij een professionele instantie (bvb een onderneming, een horecazaak…)
• Men kan werken via een door de gemeente ingericht afhaalpunt.
De erkende en gemeentelijk ingerichte afhaalpunten verlopen onder permanent toezicht van respectievelijk de professionele instantie of de gemeente. De verenigingen mogen wel helpen.
Er worden vooraf duidelijke afspraken gemaakt tussen de professionele instantie/de gemeente en de vereniging om een coronaproof verloop van de afhaling te garanderen.
Waaraan moet een gemeentelijk afhaalpunt minimaal voldoen?
• Een afstand van 1,5 m tussen elke persoon wordt gegarandeerd
• Mondmaskers worden gedragen door de aanbieder en de afhaler
• De activiteit moet zo worden georganiseerd dat samenscholingen worden vermeden;
• Noodzakelijke handhygiëne ter beschikking van aanbieder en afhaler
• Bij voorkeur afhalen op reservatie/via tijdsloten
• Zo weinig mogelijk cash geld, voorkeur voor vooraf betaling of contactloos ter plaatse
• De vereniging mag ondersteuning geven aan het afhaalpunt, maar dit moet onder toezicht gebeuren van de gemeente
• Hierover en over eventueel bijkomende punten, worden duidelijke afspraken gemaakt met de instantie die het afhaalpunt aanbiedt. De instantie die het afhaalpunt aanbiedt, ziet er op toe dat dit coronaproof gebeurt.
Wat bedoelt men met raamverkoop?
Het verkopen van voeding en drank via een uitstalraam, chalet, toog,… waarbij de producten binnen de achterliggende vaste zaak worden bereid of werden voorbereid en gericht op onmiddellijke consumptie.
Mag een zaak raamverkoop organiseren?
Enkel zaken die een vergunning van de lokale overheid kregen voor uiterlijk 15 november mogen nog eten en drank verkopen via raamverkoop. Nieuwe initiatieven worden niet meer toegelaten.
Mag men via raamverkoop alcohol verkopen?
Neen, dat mag niet.
Mag je via raamverkoop alcohol verkopen als je daarnaast ook een afhaalmaaltijd aanbiedt?
Als de afhaalmaaltijd bestaat uit een snack voor onmiddellijke consumptie dan kan dit niet. Niet-limitatieve voorbeelden zijn: warme wafels, pannenkoeken, een croque uit het vuistje, een garnaalkroket… dat zijn allemaal snacks voor onmiddellijke consumptie.
Wie mag dan wel nog alcohol leveren?
Professionele drankcentrales en wijnleveranciers.
Horecazaken, traiteurs en voedingswinkels die een afhaalmaaltijd verkopen duidelijk bedoeld om mee te nemen om ergens anders dan op het openbaar domein op te eten en zelfs eventueel nog op te warmen, kunnen samen met de afhaalmaaltijd alcohol verkopen.
Sowieso is elke verkoop van alcohol tussen 20 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens verboden.
Het dragen van een mondneusmasker beschermt jou en anderen tegen de verspreiding van het coronavirus én is door de federale overheid verplicht :
• op het openbaar vervoer vanaf 13 jaar. Je draagt het vanaf dat je het station of de halte betreedt
• vanaf de middelbare school
• op het werk
• voor bepaalde beroepen, zoals bijvoorbeeld marktkramers
• in winkels en winkelcentra, in de winkelstraten (zones aangeduid op lokaal niveau)
• in bibliotheken
• in de gebedshuizen en bezinningsplaatsen
• bij begrafenissen, crematies en burgerlijke huwelijken
Om uniformiteit en duidelijkheid te geven waar in de provincie West-Vlaanderen bijkomend de mondneusmaskerplicht van toepassing is, stelde de gouverneur een politiebesluit op. In de provincie West-Vlaanderen geldt door dit besluit het volgende:
• Algemene verplichting om een mondneusmasker bij zich te hebben op het volledige grondgebied van de provincie West-Vlaanderen;
• Mondneusmaskerplicht in alle voor het publiek toegankelijke gebouwen (gemeentehuis, sporthal, bibliotheek, gerechtsgebouw ...);
• Mondneusmaskerplicht op alle markten;
• Mondmaskerplicht op de recyclage- of containerparken.
• In gebouwen voor erediensten.
De burgemeesters moeten zelf in hun gemeente bepalen waar de mondneusmaskerplicht geldt in de winkelstraten en dit duidelijk afficheren ter plaatse.
Sociale contacten
- Iedereen heeft recht op één knuffelcontact;
- Een gezin mag slechts één knuffelcontact tegelijk thuis uitnodigen, er mogen dus nooit twee bezoekers tegelijk bij u aanwezig zijn;
- Voor alleenstaanden geldt een uitzondering: zij mogen naast hun knuffelcontact ook nog 1 andere persoon thuis uitnodigen, maar nooit tegelijkertijd en steeds met naleving van de afstandsregels (voor wat die ene andere persoon betreft);
- Op het openbaar domein mag je nog steeds samen zijn met maximum 4 personen, kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. De regels van de social distancing moeten er altijd nageleefd worden ten opzichte van personen die geen deel uitmaken van uw gezin/mensen die met u samenleven onder één dak of die niet uw knuffelcontact zijn.
Avondklok
Er is een avondklok, dit betekent concreet dat je tussen 24 uur en 5 uur 's morgens je woning niet mag verlaten. Noodzakelijke verplaatsingen zijn wel mogelijk (werk, dringende medische bijstand,...).
Bezoek aan woonzorgcentra, ziekenhuizen, psychiatrische instellingen, instellingen voor jeugdzorg, MFC's,...
is strikt beperkt en onder voorwaarden toegestaan. Contacteer hiervoor de betrokken instelling. Zij kunnen immers zelf eigen accenten leggen.
Onderwijs
Voor de specifieke richtlijnen (basis-, secundair, hoger-, deeltijds-, kunst- of volwassenenonderwijs) verwijzen we naar de website https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus.
Jeugdwerk
- Activiteiten in georganiseerd verband, zonder overnachting, mogen georganiseerd worden voor één of meer groepen van elk maximaal 10 personen, begeleiders niet meegerekend.
- De groepen moeten steeds dezelfde zijn en verschillende groepen mogen niet samen gebracht worden.
- Voor kinderen -13 jaar worden deze activiteiten zoveel mogelijk buiten georganiseerd. Als dat niet mogelijk is, moeten de ruimtes zoveel mogelijk verlucht worden. Voor jongeren vanaf 13 jaar worden de activiteiten verplicht buiten georganiseerd.
- Activiteiten voor kinderen -13 jaar die al vastliggen voor de krokusvakantie (13 tot en met 21 februari 2021) mogen plaatsvinden in één of meer groepen van elk maximaal 25 kinderen.
- De publieke ruimtes voor kinderen blijven open (buitenspeelpleintjes).
- Kinderen -18 jaar worden aanbevolen te kiezen voor één buitenschoolse hobby.
Meer info: https://ambrassade.be/nl/kennis/corona-en-jeugdwerk.
Werken
- Telewerken wordt verplicht, overal waar dat mogelijk is;
- Waar telewerk niet mogelijk is, zijn mondmaskers en ventilatie verplicht;
- Alle bedrijven kunnen blijven doorwerken op voorwaarde dat alle regels voor de bestrijding van het virus nageleefd worden;
- Niet-medische contactberoepen, zoals kapper, niet-medische pedicures, schoonheidsspecialisten, ... moeten verplicht sluiten.
Cultuur, verenigingsleven en recreatie
Alle inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector worden gesloten:
- casino's, speelautomatenhallen en wedkantoren
- wellnesscentra, sauna's, jacuzzi's, stoomcabines en hammans
- discotheken en dancings
- feest- en receptiezalen
- pretparken
- binnenspeeltuinen
- bowlingzalen
- kermissen, jaarmarkten, brocantemarkten, rommelmarkten, kerstmarkten en winterdorpen
- handelsbeurzen
- bioscopen
Zijn wel open:
- buitenspeeltuinen;
- musea;
- buitengedeelten van natuurparken, dierentuinen en -parken (vanaf 13 februari) met inbegrip van de ingang, uitgang, sanitaire voorzieningen, eerste hulp en noodgebouwen;
- zwembaden, maar niet de recreatieve onderdelen of de subtropische zwembaden
- bibliotheken, spelotheken en mediatheken;
- gebouwen voor erediensten en gebouwen bestemd voor de openbare uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening: erediensten mogen met maximum 15 personen;
- buitengedeelten van sportinfrastructuur;
- overdekte paardenpisten in manèges en paardenrenbanen (enkel voor het welzijn van de paarden).
Niet-essentiële verplaatsingen blijven toegelaten, mits naleving van het samenscholingsverbod van maximaal 4 personen en respect voor de afstandsregel.
Sport
- Sporten in georganiseerd verband is verboden, behalve voor de buitensporten voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar;
- Alle binnensporten zijn verboden met uitzondering van sportactiviteiten, -stages en kampen georganiseerd of toegelaten door de lokale overheid voor kinderen tot en met 12 jaar;
- Niet-georganiseerde individuele sportactiviteiten zijn enkel buiten toegelaten ofwel
* met je eigen gezin;
* met maximum 4 personen, maar met behoud van de 1,5 meter afstand.
- Fitnesscentra en bowlingzalen zijn gesloten.
- Kleedkamers en douches zijn gesloten (behalve in de zwembaden).
Horeca
Horeca (cafés en restaurants) is gesloten. Afhaalmaaltijden zijn wel nog mogelijk (tot 22 uur 's avonds). Alcoholische dranken mogen alleen samen met een afhaalmaaltijd aangeboden en/of geleverd worden tot 20 uur.
Hotels en B&B's blijven open. Hun restaurant, bar en lobby zijn gesloten. Hotelgasten moeten hun maaltijden op de kamer nuttigen. Vanaf 8 februari zijn ook vakantieparken en campings terug open voor iedereen. Enkel de gemeenschappelijke sanitaire gedeelten zijn open voor publiek. Alle indoor-activiteiten op deze parken (zwembad, restaurant, bar, lobby, ...) zijn verplicht gesloten.
Winkels
Alle winkels zijn open. Winkelen moet gebeuren volgens de volgende regels:
- de noodzakelijke hygiënemaatregelen worden nageleefd (handgel beschikbaar);
- looplijnen moeten gevolgd worden;
- individueel , uitgezonderd minderjarigen uit uw huishouden of personen die begeleiding nodig hebben, die mogen begeleid worden door 1 volwassene;
- maximaal 30 minuten per winkel.
Nachtwinkels moeten verplicht sluiten om 22 uur.
De verkoop van alcohol is in alle winkels verboden tussen 20 en 5 uur. De drankafdeling in de winkels moet onbereikbaar gemaakt worden voor de kopers. Ook via take-away mag men geen alcohol aanbieden na 20 uur (zie besluit van de gouverneur).
Openbaar vervoer
Mét een mondmasker op, zowel in het station of aan de bushalte als op de bus, de trein of de tram.
Erediensten
- Gebedshuizen blijven open. Erediensten kunnen met maximum 15 personen.
- Begrafenissen en crematies worden beperkt tot 15 personen en zonder fysiek contact.
- Koffietafel/receptie na begrafenissen kan niet meer plaatsvinden.
- Huwelijken vinden enkel plaats in aanwezigheid van de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaren van de burgerlijke stand.
Reizen:
Tot 1 april 2021 zijn niet-essentiële reizen
- naar het buitenland verboden voor personen die hun hoofdverblijfplaats hebben in België.
- naar België verboden voor personen die hun hoofdverblijfplaats hebben in het buitenland.
Dit reisverbod zal gecontroleerd worden, zowel voor het weg-, lucht-, zee- als voor het treinverkeer.
Gedurende deze periode zijn enkel essentiële reizen toegelaten. Concreet gaat het om reizen omwille van:
Voor deze reizen is de reiziger verplicht een digitale of papieren verklaring op eer (document is te vinden op www.info-coronavirus.be) voorafgaand aan de reis in te vullen, te ondertekenen en bij zich te dragen gedurende de ganse reis.
Meer info is terug te vinden via www.info-coronavirus.be/nl/news/occ-22-01 en https://diplomatie.belgium.be/nl.
In de provinciedomeinen gelden de algemene coronamaatregelen in verband met sociale distance, hygiëne en groepsbijeenkomst, zie www.info-coronavirus.be.
Het dragen van een mondmasker is ten stelligste aangeraden op drukke plaatsen of wanneer de regels rond 'social distancing' niet gegarandeerd kunnen worden. Voorlopig geldt geen mondmaskerplicht in de provinciedomeinen, behalve:
- in provinciedomein De Gavers (Harelbeke): op de parkings, de grote toegangsweg, de zwemzone, de hondenweide en voor alle publiek op de sport- en de speelterreinen. Ook in de zwemzone is het dragen van een mondmasker verplicht, tenzij men in zijn eigen bubbel zit, in het water zit, of van de bubbel rechtstreeks naar de waterzone gaat.
- in provinciedomein Bergelen (Wevelgem): op de centrale speelzone en het speelterrein aan Brasserie Bergelen.
De mondmaskerplicht geldt vanaf 13 jaar. Wanneer het dragen van een mondmasker of elk alternatief in stof niet mogelijk is omwille van medische redenen, mag een gelaatsscherm worden gebruikt. De personen die in de onmogelijkheid zijn een mondmasker, een alternatief in stof of een gelaatsscherm te dragen omwille van een beperking, gestaafd door middel van een medisch attest, moeten niet voldoen aan de bepalingen van dit besluit die deze verplichting voorzien.
Raversyde in Oostende gaat in winterslaap tot 13 maart 2021, het Natuurpark blijft wel toegankelijk. Het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist en Duinpanne in De Panne gaan gedeeltelijk dicht. De tentoonstellingen in de binnenruimtes blijven gesloten. Het buitengebied blijft wel toegankelijk.
De andere provinciale bezoekerscentra blijven open. Elk bezoekerscentrum heeft een circulatieplan opgemaakt, zodat de nodige afstand gerespecteerd kan blijven. Overal wordt het aantal bezoekers beperkt in functie van de oppervlakte van de ruimtes. In de bezoekerscentra is het dragen van een mondmasker verplicht vanaf 13 jaar.
In alle domeinen zijn er toiletten beschikbaar, enkel niet in het Fort van Beieren. Niet alle toiletten zijn beschikbaar omwille van de afstandsregels. Bezoekers houden hier best rekening mee.